10 πράγματα που πρέπει να κάνετε την πρώτη σας εβδομάδα στη Γαλλία

Από τα ψηλά βουνά των Άλπεων και των Πυρηναίων στους κομψούς δρόμους του Παρισιού και σε ο,τι υπάρχει ενδιάμεσα, η Γαλλία έχει πραγματικά κάτι για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι πρώτες μέρες στη Γαλλία μπορεί να φανούν πιεστικές για ακόμη και τους πιο έμπειρους ομογενείς. Σε τελική ανάλυση, το να γνωρίζεις πώς να κινείσαι σε μια νέα χώρα και σε μια εντελώς νέα γλώσσα μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αλλά μην το αφήσετε να σας αναβάλει, γιατί η νέα σας ζωή στη Γαλλία θα γίνει σύντομα πιο εύκολη. Για να σας βοηθήσουμε, ακολουθούν 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σας στη Γαλλία.

1. Βρείτε το νέο σας γαλλικό σπίτι

Ας ξεκινήσουμε με ένα προφανές – να βρούμε ένα μέρος που αποκαλούμε σπίτι. Μερικές άνθρωποι μπορεί να είναι αρκετά τυχεροί και να εγκατασταθούν σε προσωρινή ή μόνιμη κατοικία από τους νέους Γάλλους εργοδότες τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα πρέπει να βάλουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, ακόμη και αν είναι απλά προσωρινή, ενώ παράλληλα ψάχνουν κάτι πιο μόνιμο. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές στη Γαλλία.

Εάν προτιμάτε να ξεκινάτε τα πράγματα για κάτι πιο μόνιμο, ωστόσο, ίσως θέλετε να ξεκινήσετε με την ενοικίαση ενός ακινήτου στη Γαλλία. Η γαλλική αγορά ενοικίασης είναι εκεί από όπου ξεκινούν οι περισσότερες άνθρωποι που ΄ρχονται για εγκατάσταση. Οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται σε διάφορες τιμές σε ολόκληρη τη χώρα και μπορείτε να αναμένετε υψηλότερες στις κεντρικές αστικές περιοχές και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές. Αν ψάχνετε να αγοράσετε ακίνητο στη Γαλλία ή απλά θέλετε κάποια βοήθεια για την εύρεση του νέου σπιτιού σας, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να προσλάβετε έναν τοπικό κτηματομεσίτη. Για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε – είτε αφορά ενοικίαση είτε αγορά – φροντίστε να επισκεφτείτε γαλλικό κτηματομεσικό site , όπως το Se Loger ή το Le Bon Coin. 

2. Εγγραφείτε στις γαλλικές αρχές

Όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες νεοεισαχθέντες στη Γαλλία θα πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές δημοτικές αρχές. Αυτό δεν ισχύει για όσους μετακινούνται από άλλες χώρες της ΕΕ ή από τη γειτονική Ελβετία. Ωστόσο, οι ομογενείς από αυτές τις χώρες μπορούν ακόμα να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής (carte de séjour) στο τοπικό δημαρχείο (mairie). Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες της ΕΕ, αλλά μπορεί να σας διευκολύνει κάθε φορά που πρέπει να επικοινωνήσετε με τις γαλλικές αρχές.

Όλες οι αφίξεις από χώρες εκτός ΕΕ, από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισκεφθούν το τοπικό τους νομό και να εγγραφούν στις αρχές για να λάβουν ένα carte de séjour. Αυτό πρέπει να γίνει εντός των δύο πρώτων μηνών που ζείτε στη Γαλλία. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι η διαδικασία εγγραφής μπορεί να διαρκέσει λίγο καιρό, οπότε ίσως θελήσετε να την ξεκινήσετε γρήγορα. Η εγγραφή είναι επιπρόσθετη σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις θεώρησης που σχετίζονται με την περίπτωσή σας, οπότε τοποθετήστε την στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεων για την πρώτη σας εβδομάδα στη Γαλλία. Ομοίως, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που μετακινούνται στη Γαλλία κατά την περίοδο μετά το Brexit πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για carte de séjour.

3. Εγγραφείτε για ασφάλιση υγείας

Η γαλλική νομοθεσία ορίζει ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας – και αυτό περιλαμβάνει όλες τις νέες αφίξεις στη χώρα. Οι περισσότεροι ομογενείς στη Γαλλία είναι επιλέξιμοι για το καθολικό σύστημα δημόσιας υγείας Protection Maladie Universelle (PUMA). Ωστόσο, εάν δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για αυτήν την κάλυψη – ή θέλετε έπιπλέον παροχές – μπορείτε επίσης να λάβετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Μερικοί από τους κορυφαίους παρόχους ασφάλειας υγείας στη Γαλλία είναι:

 • Allianz
 • Cigna Global

Εκτός από την ασφάλεια υγείας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι ασφάλισης που ίσως θελήσετε να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σας στη Γαλλία. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε στη χώρα, τότε θα πρέπει να έχετε ασφάλιση αυτοκινήτου πριν βγείτε στους δρόμους. Θα χρειαστείτε επίσης ασφάλεια σπιτιού όταν μεταβαίνετε στο νέο σας σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης κτιρίων και της κάλυψης του οικιακού περιεχομένου.

γιατρός-νοσοκομείο-υγεία

4. Άνοιξε γαλλικό τραπεζικό λογαριασμό

Λίγα πράγματα θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο δικτυωμένοι στη νέα σας ζωή στη Γαλλία από το άνοιγμα ενός γαλλικού τραπεζικού λογαριασμού. Το να έχετε λογαριασμό σε ένα μία τοπική τράπεζα μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη ρύθμιση όλων αυτών των σημαντικών πληρωμών, όπως internet στο σπίτι και τηλεόραση, χρεώσεις κοινής ωφέλειας και άλλα. Είτε θέλετε να πληρώσετε το μεσημεριανό γεύμα σε μια μπρασερί είτε γεμίζετε το καλάθι σας στο τοπικό σουπερμάρκετ της Γαλλίας, θα κάνει επίσης την καθημερινή σας ζωή πολύ πιο εύκολη.

Όπως μπορείτε να περιμένετε από μια χώρα με το μέγεθος της Γαλλίας, υπάρχουν πολλές τράπεζες για να διαλέξετε. Οι μεγαλύτερες εθνικές γαλλικές τράπεζες περιλαμβάνουν τις BNP Paribas, Societe Generale και La Banque Postale. Ο ευκολότερος τρόπος για να ανοίξετε έναν γαλλικό τραπεζικό λογαριασμό είναι να επισκεφθείτε ένα υποκατάστημα αυτοπροσώπως. Μια άλλη, ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή, είναι οι εφαρμογές mobile banking που προσφέρουν συνήθως ευκολότερες διαδικασίες εγγραφής για ομογενείς (για να μην αναφέρουμε λιγότερα χαρτιά). Μερικές από αυτές είναι:

 • bunq
 • Ν26
 • Revolut

Εάν πρέπει να μεταφέρετε χρήματα από τους παλιούς λογαριασμούς σας, τότε μπορούν επίσης να βοηθήσουν πλατφόρμες μεταφοράς χρημάτων όπως το Wise και το World Remit.

5. Αποκτήστε μια γαλλική κάρτα SIM

Θέλετε να διατηρήσετε επαφή με φίλους και συγγενείς; Ή ίσως προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια επιχείρηση στη Γαλλία. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η λήψη μιας γαλλικής κάρτας SIM μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν φτάνετε από χώρα εκτός της ΕΕ και ο υπάρχων φορέας κινητής τηλεφωνίας σας δεν προσφέρει δωρεάν περιαγωγή στη Γαλλία. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για τη λήψη γαλλικής κάρτας SIM και αριθμού τηλεφώνου: μια προπληρωμένη κάρτα SIM και ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας. Είναι σημαντικό να κάνετε τη σωστή επιλογή για τη χρήση σας.

Όταν φτάσετε στη Γαλλία, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε πόσες επιλογές υπάρχουν στην τοπική γαλλική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Συνιστάται να κάνετε την έρευνά σας πριν εγγραφείτε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή συμφωνία για εσάς. Μερικοί από τους κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία είναι:

 • Orange 
 • SFR
 • Lebara

Διαβάστε πόσο κοστίζει η ζωή στη Γαλλία

6. Βρείτε δουλειά

Εάν δεν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε ήδη εξασφαλίσει μια δουλειά προτού φτάσετε στη χώρα, είναι πιθανό ότι η εύρεση εργασίας θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά την πρώτη εβδομάδα σας στη Γαλλία. Η γαλλική αγορά εργασίας μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των περιφερειών, όπως και οι μέσες απολαβές. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν κάποια γνώση της γαλλικής γλώσσας. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για όσους βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της μάθησης.

Αν ψάχνετε για δουλειά, τότε ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε από την αρχή πρώτης εβδομάδας σας στη Γαλλία. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ανανεώσετε το βιογραφικό σας για την τοπική γαλλική αγορά εργασίας ή ακόμη και να απευθυνθείτε σε μερικά τοπικά γραφεία εργασίας που λειτουργούν στον προτιμώμενο τομέα σας.

εργασία

7. Μάθετε τις επιλογές σας για μεταφορά στη Γαλλία

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σας στη Γαλλία είναι ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύετε να μετακινείστε καθημερινά. Φυσικά, οι επιλογές μεταφοράς σας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού θα εγκατασταθείτε. Σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Μασσαλία και η Λυών, θα μπορείτε να φτάσετε εύκολα με λεωφορείο και μετρό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σε μικρότερες πόλεις, θα βρείτε αξιοπρεπή δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας. Η ποδηλασία γίνεται επίσης μια ελκυστική εναλλακτική λύση σε πολλές γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας που έχει δει σημαντικές επενδύσεις επικεντρωμένες στην υποδομή ποδηλάτων.

Ωστόσο, όσους και όσες μετακομίζετε τώρα στη Γαλλία, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσετε είναι η οδήγηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μετακινηθείτε σε μια πιο αγροτική περιοχή που έχει λιγότερδρομολόγια. Ευτυχώς, οι απόδημοι που φθάνουν στη Γαλλία και είναι άνω των 18 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ξένη άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα της ΕΕ / ΕΟΧ ή την Ελβετία. Όσοι είναι από άλλες χώρες, ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διεθνή άδεια οδήγησης.

8. Συνδέστε το νέο σας σπίτι

Μόλις βρείτε το νέο σας μέρος διαμονής στη Γαλλία, θα θελήσετε να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ρυθμίσετε όλες τις συνδέσεις σας, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τηλεπικοινωνιών στο σπίτι. Σε γενικές γραμμές, τα διαμερίσματα και ορισμένα ενοικιαζόμενα καταλύματα θα περιλαμβάνουν ήδη αυτές τις συνδέσεις στις μηνιαίες χρεώσεις τους. Αυτό συμβαίνει επίσης συχνά για τις ενοικιάσεις πολυκατοικιών όπου το κόστος κατανέμεται μεταξύ μεμονωμένων συγκατοίκων. Ωστόσο, πολλά ακίνητα ενοικίασης στη Γαλλία θα χρειαστούν αυτές τις συνδέσεις, όπως και τυχόν ακίνητα που σκοπεύετε να αγοράσετε.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ δύσκολο, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς οι διαδικασίες σύνδεσης στο internet και την τηλεόραση στη Γαλλία είναι αρκετά εύκολες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς και την οικογένειά σας. Μερικοί από τους κορυφαίους γαλλικούς παρόχους internet και τηλεόρασης είναι:

 • Orange
 • SFR
 • La Poste Mobile

Στη Γαλλία, το νερό παρέχεται μέσω της τοπικής κοινότητας (ή ενός συνδυασμού τοπικών κοινοτήτων). Ωστόσο, έχετε την επιλογή όσον αφορά το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Μερικοί από τους παρόχους βοηθητικών προγραμμάτων στη Γαλλία είναι:

 • EDF
 • Engie
 • Cdiscount Energie

9. Γράψτε τα παιδιά σας στο σχολείο

Η μετάβαση σε μια νέα χώρα με παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο αβεβαιότητας σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για εσάς, ερευνώντας τις επιλογές γαλλικής εκπαίδευσης πριν από τη μετεγκατάσταση. Και φροντίστε να επικοινωνήσετε με το τμήμα εκπαίδευσης του τοπικού σας δήμου κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σας στη Γαλλία για να ξεκινήσετε. Μερικοί απόδημοι γονείς αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους στα τοπικά δημόσια σχολεία, κάτι που είναι συχνά η φθηνότερη και ευκολότερη επιλογή. Μπορεί επίσης να είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα παιδί να ενσωματωθεί στη νέα του κουλτούρα.

Από την άλλη, ορισμένοι γονείς θα προτιμήσουν να εγγράψουν τα μικρά τους σε ένα διεθνές σχολείο στη Γαλλία. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν ψάχνετε για παγκόσμια προγράμματα, όπως το International Baccalaureate (IB). Εάν τα παιδιά σας δεν είναι αρκετά μεγάλα για να παρακολουθήσουν το σχολείο, ωστόσο, θα πρέπει να κανονίσετε τη φροντίδα των παιδιών. Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να κοιτάζετε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σας στη Γαλλία, καθώς τα μέρη που μπορούν να τα προσέχουν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό τους γρήγορα, ειδικά αν ψάχνετε για αγγλόφωνη φροντίδα. Μόλις τακτοποιηθούν τα παιδιά, ίσως θελήσετε επίσης να ξεκινήσετε με τη δική σας εκπαίδευση, όπως η εκμάθηση γαλλικών σε ένα από τα πολλά τοπικά σχολεία γλωσσών.

μητέρα-σχολείο-ελλάδα

10. Απολαύστε τη la vie française

Βιώνετε μόνο την πρώτη σας εβδομάδα στη Γαλλία μία φορά, οπότε ό, τι κι αν κάνετε, φροντίστε να βγείτε και να το απολαύσετε! Παρόλο που αυτή η λίστα μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτική για όσους και όσες μετακομίζουν για πρώτη φορά αλλά μεγάλο μέρος της είναι σχετικά απλό και δεν πρέπει να σας εμποδίζει από το να βγείτε και να εξερευνήσετε το νέο σας “σπίτι”. Σε τελική ανάλυση, η Γαλλία είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τα πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε. Γι ‘αυτό κάντε ένα διάλειμμα από τις γαλλικές εταιρείες κοινής ωφελείας και την ασφάλιση αυτοκινήτων και δείτε τι έχει να προσφέρει.

Όπου κι αν εγκατασταθείτε στη Γαλλία, υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Από μια βόλτα στις όμορφες γαλλικές Άλπεις ή τα Πυρηναία, μέχρι να απολαύσετε μια χαλαρή μέρα στην παραλία κοντά στο La Rochelle ή απλά να περιπλανηθείτε στους γοητευτικούς δρόμους του Parisien, δεν υπάρχει ποτέ μια βαρετή στιγμή. Αλλά αν αυτό ακούγεται λίγο υπερβολικό, τότε γιατί να μην περιπλανηθείτε απλά στη νέα σας γειτονιά; Αυτό θα σας δώσει μια καλή ιδέα για τα καλύτερα μέρη για να πάρετε έναν καφέ ή να πιείτε ένα ποτήρι κρασί, το Croque Monsieur ή τα πιο φρέσκα κρουασάν της περιοχής. Απολάυστε τη νέα σας ζωη!
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?