Βέλγιο: Ο πρώτος gay γάμος από το 2003

Ο γάμος ανάμεσα σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο Βέλγιο είναι νόμιμος από την 1η Ιουνίου του 2003. Ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του ψηφίστηκε από τη Γερουσία, στις 28 Νοεμβρίου 2002 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 30 Ιανουαρίου 2003. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, αφού ο βασιλιάς Άλμπερτ Β’ έδωσε τη συγκατάθεσή του. 

Το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κάνει εκστρατείες για ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ωστόσο, μία από τις πιο σημαντικές νίκες τους ήρθε πρόσφατα: ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Πριν περίπου 20 χρόνια, έπειτα από έντονες συζητήσεις και διαφωνίες, το Βέλγιο ακολούθησε την Ολλανδία και από τότε άλλαξαν πολλά για την gay κοινότητα.

Το Βέλγιο έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου μετά την Ολλανδία (για την Ολλανδία και τον 1ο γάμο των gay διαβάστε εδώ). Βέβαια, το “σύμφωνο συμβίωσης” είχε θεσπιστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2000.

Το κοινοβούλιο του Βελγίου αποδέχτηκε στη συντριπτική του πλειοψηφία έναν νόμο που δίνει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια σχεδόν τα ίδια γαμήλια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα.

Η νομοθεσία, η οποία είχε ήδη υποστηριχθεί από τη Γερουσία τον Νοέμβριο, εγκρίθηκε από 91 από τους 122 βουλευτές στην βουλή του βελγικού κοινοβουλίου μετά από χρόνια έντονης συζήτησης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων χαιρέτισε την έγκριση του αμφιλεγόμενου νόμου.

“Οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην ανοίξουμε γάμο με άτομα του ίδιου φύλου”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Marc Verwilghen κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης αργά το βράδυ πριν ψηφιστεί ο νόμος.

Το Πράσινο μέλος Kristien Grauwels είπε ότι ο νόμος “καθιστά σαφές ότι κάθε διαρκής και ερωτική σχέση εκτιμάται με τον ίδιο τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία μας”.

Η νομοθεσία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι, δίνει στους παντρεμένους ομοφυλόφιλους και λεσβίες περισσότερα δικαιώματα από το να συνυπάρχουν ομοφυλόφιλοι και σχεδόν πανομοιότυπα δικαιώματα στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι θα έχουν αυτόματα δικαιώματα κληρονομιάς στα αγαθά και την περιουσία του αποθανόντος συντρόφου τους. Στο παρελθόν, αυτά απονεμήθηκαν στους γονείς των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Επιπλέον, οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι θα λάβουν τις ίδιες φορολογικές διακοπές με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, θα τους επιτραπεί να υποβάλουν από κοινού φόρους, θα επωφεληθούν από τις πληρωμές ανεργίας σε περίπτωση που ένας από τους συντρόφους είναι εκτός εργασίας και θα έχει τις ίδιες οικονομικές ευθύνες σε περίπτωση διαζυγίου .

Τα παιδιά

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ολλανδία – η οποία έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε γάμους του ιδίου φύλου το 2001 – τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν παιδιά, ούτε ο λεσβιακός σύντροφος μιας μητέρας θα θεωρείται γονέας του παιδιού.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε ότι ο νέος νόμος παραχώρησε νομικά και όχι βιολογικά δικαιώματα. Ωστόσο, τα Πράσινα και Σοσιαλιστικά μέλη δήλωσαν ότι εξέφρασαν τη λύπη τους για την άρνηση έγκρισης.

“Παρά την πολύ συμβολική αξία αυτού του νόμου και το θετικό μήνυμα που στέλνει στην ομοφυλοφιλική κοινότητα … Παραμένει κατάφωρα υποκριτικό από μία άποψη: ένα άτομο μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί, αλλά όχι ένα ομοφυλοφιλικό ζευγάρι”, δήλωσε ο σοσιαλιστής αναπληρωτής Karine Lalieux.

Άρθρο από Newsroom των SuperGreeks

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks