Τι μπορώ να κάνω αν ένα αγαπημένο μου ενήλικο πρόσωπο έχει μία ψυχιατρική διάγνωση; Άρθρο της ψυχολόγου, Εύας Παπαστεργίου

Η υποστήριξη και φροντίδα ενός ατόμου με ψυχιατρική διάγνωση ή σύνθετα ψυχολογικά θέματα μπορεί να είναι μία δύσκολη εμπειρία αν και οι θετικές και όμορφες στιγμές μαζί του δεν παύουν να υπάρχουν. Μαθαίνοντας να συνυπάρχουμε με ανθρώπους με μία ψυχική ασθένεια μπορεί να ερχόμαστε πιο κοντά στην οικογένεια μας, να καλλιεργούμε εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες και ενσυναίσθηση.


Για να είστε εδώ υποθέτω ότι ήδη ενδιαφέρεστε να μάθετε κάτι για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ή πώς μπορείτε εσείς οι ίδιοι να διαχειριστείτε την κατάσταση. Θα προτρέξω και θα πω ότι είστε σε έναν χρήσιμο δρόμο, καθώς όσα περισσότερα πράγματα γνωρίζουμε για την ψυχολογία του ανθρώπου τόσο περισσότερο κατανοούμε συμπεριφορές, τις αποδεχόμαστε (ή μη) και καταπολεμάμε το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία.


Η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να προσθέσει το στοιχείο της γεωγραφικής απόστασης σε μία σχέση. Η γεωγραφική απόσταση, όμως, δεν είναι απαραίτητο να είναι και συναισθηματική. Για παράδειγμα, καμιά φορά η γεωγραφική απόσταση μπορεί να κάνει την επικοινωνία δύο ατόμων πιο ουσιαστική και ειλικρινή. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, τα άτομα να εστιάζουν στο θετικό πρόσημο της σχέσης τους, καθώς λείπει η τριβή και οι εντάσεις της καθημερινότητας.


Κάθε περίπτωση και κάθε οικογενειακή ιστορία είναι διαφορετική. Παρ’όλα αυτά, έκανα μία προσπάθεια να συγκεντρώσω κάποιες γενικές πληροφορίες που ίσως μερικές σας φανούν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.


Πώς μπορώ να στηρίξω το αγαπημένο μου πρόσωπο;

● Ρωτήστε το άτομο τι υποστήριξη χρειαζεται. Μπορεί αυτό να ακούγεται αυτονόητο, αλλά συχνά ξεχνάμε να ρωτήσουμε τους ανθρώπους κοντά μας τι είδους βοήθεια χρειάζονται από μας.
● Ακούστε τι έχει να σας πει και μην κρίνετε την εμπειρία του. Μην του πείτε πώς θα έπρεπε να νιώθει ή πώς θα έπρεπε να αντιδράει.
● Πάρτε στα σοβαρά την προσωπική του εμπειρία, όσο παράλογα μπορεί να σας φαίνονται κάποια πράγματα.
● Επιδείξτε υπομονή, σταθερότητα και ηρεμία. Όταν ένας άνθρωπος, που βλέπει πράγματα που τον τρομάζουν ή βιώνει συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, βρίσκεται σε ένα ήρεμο και σταθερό περιβάλλον συνήθως νιώθει πιο ασφαλής και υποστηριγμένος.
● Συζητήστε για τα όρια και τις προσδοκίες της σχέσης σας. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δυσκολεύεται να μείνει μόνο του ή βιώνει συχνά συναισθήματα εγκατάλειψης, είναι χρήσιμο να γνωρίζει από εσάς τι μπορείτε να προσφέρετε και τη διαθεσιμότητά σας.
● Αν το άτομο έχει κάποια διάγνωση, διαβάστε για αυτή όμως μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορεί η προσωπική του εμπειρία να διαφέρει από αυτήν που περιγράφουν τα διαγνωστικά κριτήρια ή οι ιστοσελίδες.
● Μιλήστε ειλικρινά για τα συναισθήματα σας και τις συμπεριφορές του ατόμου που σας δυσκολεύουν, χωρίς να το κατηγορείτε. Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές δε χρειάζονται “ειδική μεταχείριση”.
● Μην τους φέρεστε σαν μικρά παιδιά. Είναι ενήλικες! Ευάλωτοι ενήλικες καμιά φορά, αλλά η άποψή τους είναι έγκυρη και αποδεκτή.
● Ρωτήστε το άτομο ποια θέματα συζήτησης ή συμπεριφορές πυροδοτούν τα συμπτώματα του και μάθετε να τα αναγνωρίζετε.
● Χτίστε μία γέφυρα επικοινωνίας μαζί του και διατηρήστε την έστω και με ένα απλό και σύντομο μήνυμα τύπου “τι κάνεις;”. Οι άνθρωποι με σύνθετες ψυχικές δυσκολίες τείνουν να πομονώνονται και να αισθάνονται πολύ μόνοι.
● Διαβεβαιώστε το για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας. Θυμίστε του τι αγαπάτε στον χαρακτήρα του.
● Παροτρύνετε το να αναζητήσει υποστήριξη από ειδικούς (αν δεν έχει ήδη). Η τελική απόφαση όμως είναι δική του. Εσείς μπορείτε μόνο να δώσετε το παράδειγμα φροντίζοντας τον εαυτό σας.

Πώς να φροντίσω τον εαυτό μου;

Βάλτε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Αν δε φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας, πώς θα υποστηρίξουμε κάποιον άλλον; You can’t fill from an empty cup!
● Βάλτε όρια στη σχέση. Τα συγκεκριμένα και συζητημένα όρια σε μια σχέση δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον και ωφελούν και τους δύο.
● Μάθετε να εκφράζετε και να διαχειρίζεστε τα δικά σας δυσάρεστα συναισθήματα. Όταν ένας άνθρωπος έχει στενή σχέση με έναν άνθρωπο με σύνθετα θέματα ψυχικής υγείας συχνά μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά και η δική του ψυχολογία.
● Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. Πάρτε μία βαθιά ανάσα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ανθρώπους με μία ψυχιατρική διάγνωση τείνουν να αγχώνονται και να ανησυχούν συνέχεια, το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει μακροχρόνιες ψυχολογικές δυσκολίες.
● Μην αμελείτε την προσωπική και κοινωνική σας ζωή. Καμιά φορά τείνουμε να απορροφόμαστε μέσα σε μια δυσάρεστη κατάσταση και ξεχνάμε να κάνουμε τα χόμπι μας ή να διασκεδάσουμε με φίλους.
● Ασχοληθείτε με μία δημιουργική δραστηριότητα όπως η γραφή, ο χορός ή η φωτογραφία.
● Φροντίστε το σώμα σας με επαρκή ύπνο και κίνηση/άσκηση.
● Ζητήστε υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας αν αντιμετωπίζετε συναισθήματα και σκέψεις που νιώθετε ότι σας πλημμυρίζουν και επηρεάζουν την καθημερινότητά σας.

Άρθρο της ψυχολόγου και art therapist, Εύας Παπαστεργίου

Περισσότερες πληροφορίες για την ψυχολόγο μπορείτε να βρείτε και στο επαγγελματικό δίκτυο των SuperGreeks

Resources
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/borderline-personality-disorder/over
view/
https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/bor
derline-personality-disorder-bpd/for-friends-and-family/
https://www.mind.org.uk/information-support/helping-someone-else/carers-friend
s-family-coping-support/your-mental-health/
https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/wellbeing/we
llbeing/
https://understandingvoices.com/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks