Πυρηνικοί σταθμοί που δεν κατασκευάστηκαν για πόλεμο

πυρηνικά

Φωτιά ξέσπασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια χθες το βράδυ μετά από βομβαρδισμούς από Ρώσους στρατιώτες και οι Ρώσοι πλέον έχουν υπό την κατοχή τους τον πυρηνικό σταθμό. 

Οι ειδικοί κρατούν την αναπνοή τους. Εάν μια βόμβα πέσει κατά λάθος σε έναν αντιδραστήρα ψύξης, αυτό μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες – Μιλάμε για κάτι παρόμοιο με την Φουκουσίμα ή το Τσερνόμπιλ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ο ΔΟΑΕ προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο εάν χτυπηθεί ένας από τους αντιδραστήρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε επίσης πλήρη προσοχή στην κατάσταση χθες το βράδυ. Τηλεφώνησε στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν για την κατάσταση. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και κάλεσε την Ευρώπη να «ξυπνήσει». 

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το 1986 μόνο ένας αντιδραστήρας είχε θέμα στο Τσερνόμπιλ, αλλά αυτό τελικά προκάλεσε πολλή δυστυχία.

Έξι αντιδραστήρες είναι παρατεταγμένοι στη Ζαπορίζια. Στην πραγματικότητα είναι έξι πυρηνικοί σταθμοί από μόνοι τους, αλλά μαζί είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. 

Το 20 τοις εκατό του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία παράγεται εκεί και αυτό καθιστά τον πυρηνικό σταθμό έναν σημαντικό στρατηγικό στόχο για τους Ρώσους – Όταν μπορεί να διακοπεί το ρεύμα σε μεγάλο μέρος της χώρας, αυτό είναι ένα μεγάλο όπλο.

«Οι πυρηνικοί σταθμοί δεν είναι απολύτως σχεδιασμένοι για να λειτουργούν σε εμπόλεμη ζώνη», λέει ο πυρηνικός φυσικός και επίτιμος καθηγητής Βιμ Τούρκενμπουργκ. Φοβάται μια ακούσια πρόσκρουση βόμβας σε κάποιον αντιδραστήρα ψύξης. «Τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη καταστροφή, λέει ο καθηγητής».

Οι Ρώσοι μπορούν να επιλέξουν να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας στο εργοστάσιο και αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους, αλλά ο ίδιος ο σταθμός παραγωγής ενέργειας πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία», λέει ο Turkenburg. 

Η διαδικασία ψύξης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Πηγή: NOS

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks