[Ολλανδία] Ρεκόρ στις αγροτικές εξαγωγές με πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ

λουλούδια-εξαγωγές-ολλανδία

Το 2021, οι ολλανδικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Eυχαριστούμε!

 Η Ολλανδία εξήγαγε συνολικά 104,7 δισ. ευρώ, 9% περισσότερο από το 2020. Η αξία αυξήθηκε όχι μόνο επειδή εξήχθησαν περισσότερα προιόντα, αλλά και επειδή οι τιμές των προϊόντων ήταν υψηλότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας στην Ολλανδία και την έρευνα του Πανεπιστημίου Wageningen.

Η ολλανδική οικονομία εκτιμάται ότι κέρδισε 46 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τα περισσότερα χρήματα προήλθαν από τον κλάδο της ανθοκομίας. 

Τα λουλούδια στην Ολλανδία, κινητήριος μοχλός της οικονομίας

Η Ολλανδία εξήγαγε λουλούδια, φυτά, βολβούς λουλουδιών και προϊόντα φυτωρίου αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές ανθοκομικών προϊόντων ήταν κατά ένα τέταρτο περισσότερες σε σχέση με το 2020, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης των τιμών των λουλουδιών και των φυτών.

Γειτονικές χώρες

Οι ολλανδικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων πηγαίνουν κυρίως στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Το ένα τέταρτο των αγροτικών εξαγωγών, περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια, πήγαν στη Γερμανία και 12,5 δισεκατομμύρια στο Βέλγιο. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν εξαωγές 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα άλλα προιόντα

Μετά την ανθοκομία, το κρέας είναι το δεύτερο σε εξαγωγές αγροτικό προϊόν, με αξία 9,1 δισ. ευρώ. Από το κρέας και τα προϊόντα κρέατος τα έσοδα έφτασαν τα 4,6 δισ. ευρώ. Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά απέδωσαν 4,3 δισ. ευρώ και τα λαχανικά 3,9 δισ. ευρώ. 

Οι εξαγωγές σιτηρών, αλεύρου και γάλακτος συρρικνώθηκαν λόγω της κατάρρευσης των εξαγωγών βρεφικού γάλακτος σε σκόνη στην Κίνα.

Τα τρία τέταρτα των αγροτικών εξαγωγών, 75,7 δισ. ευρώ, είναι ολλανδικής προέλευσης. Το ένα τέταρτο, 29 δισ. ευρώ, είναι επανεξαγωγή, ξένα αγροτικά προϊόντα που πηγαίνουν αλλού μέσω της Ολλανδίας. Αυτό συνήθως αφορά την εισαγωγή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που παραδίδονται μέσω των θαλάσσιων λιμένων.

Πηγή NOS, Φωτογραφία AP

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks