Αφιέρωμα στα ξεχωριστά Royal Museums του Βελγίου

Τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου κατέχουν τη σημαντικότερη συλλογή εικαστικών τεχνών της χώρας. Μέσα από πίνακες, γλυπτά και σχέδια, πάνω από 20.000 έργα τέχνης και έξι μουσεία αφηγούνται την ιστορία του Βελγίου, από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα.

Τα μουσεία

Οι συλλογές των Royal Museums of Fine Arts of Belgium εντοπίζουν την ιστορία των εικαστικών τεχνών – ζωγραφική, γλυπτική και σχέδιο – από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα. The Old Masters, Magritte, Fin-de-Siècle and Modern (selection) Museum καθώς και τα στούντιο των καλλιτεχνών Antoine Wiertz και Constantin Meunier αντιπροσωπεύουν μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα.

Η ίδρυση πραγματοποιήθηκε το 1801 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και άνοιξε το 1803 ως Μουσείο Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες. Μετά την ανεξαρτησία του Βελγίου, το μουσείο, το οποίο ανήκε στην πόλη των Βρυξελλών, παραχωρήθηκε στο βελγικό κράτος. Το 1845, αποφασίστηκε, με Βασιλικό Διάταγμα, ότι το Royal Museums of Fine Arts of Belgium θα λάμβανε έργα τέχνης νεκρών και ζωντανών Βέλγων καλλιτεχνών.

Πιο συγκεκριμένα διατηρούν τα έργα των Φλαμανδών πρωτόγονων, του Πίτερ Μπρίγκελ, του Πίτερ Πολ Ρούμπενς, του Ζακ Ζορντάν, του Ζακ Λουί Νταβίντ, του Ογκίστ Ροντέν, του Τζέιμς Ένσορ, του Πολ Γκογκέν, του Φερδινάντ Κνόπφ, του Χένρι Μουρ, του Πολ Ντελβά, του Ρενέ Μαγκρίτ, του Μαρσέλ Μπρούτθαερς, του Γιαν Φαμπρ και πολλών άλλων. Πρόκειται για εξέχοντες καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το σημάδι τους στο Βέλγιο και την τέχνη, εν γένει.

Τα μουσεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στο Royal District, στο Coudenberg, των Βρυξελλών. Υπάρχουν έξι μουσεία που συνδέονται. Δύο από αυτά βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο – το Μουσείο Oldmasters ή το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης, οι συλλογές των οποίων καλύπτουν την ευρωπαϊκή τέχνη μέχρι το 1750 και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το Μουσείο Magritte, που άνοιξε το 2009 και το Μουσείο Fin-de-Siècle, που άνοιξε το 2013, είναι δίπλα στο κεντρικό κτίριο. Το μικρότερο Μουσείο Constantin Meunier και το Μουσείο Antoine Wiertz, αφιερωμένα σε αυτούς τους δύο Βέλγους καλλιτέχνες, βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Υπέροχα ιστορικά μουσεία-σπίτια στο Βέλγιο

Η Ελλάδα έρχεται σπίτι σου απλά και μόνο με ένα κλικ ! Το SuperGreeks Marketplace εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ήδη με 100άδες προιόντα όλους τους Έλληνες της Ολλανδίας- σύντομα θα είμαστε σε Γερμανία και Βέλγιο επίσης

Τρέχουσες και επερχόμενες εκθέσεις

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση Memories on paper του Henri Evenepoel θα βρίσκεται στα Royal Museums of Fine Arts of Belgium. Η έκθεση διαθέτει 16 πίνακες, πάνω από τριάντα σχέδια, ένα σκίτσο και μερικές εκτυπώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες επιστολές του καλλιτέχνη προς τον πατέρα του καθώς και 877 αρνητικές φωτογραφίες του προστέθηκαν στη συλλογή το 1970.

  • Έως την 31η του Δεκέμβρη Ο Βέλγος σχεδιαστής Charles Kaisin αφήνει ελεύθερα περισσότερα από 20.000 χάρτινα πουλιά στη μεγάλη αίθουσα του RMFAB με την εγκατάσταση του «Origami for life». Αυτή η μνημειώδης εγκατάσταση-ύψους 5 μέτρων και μήκους 16 μέτρων-είναι ένα έργο τέχνης που χτίστηκε σε μια διαδικασία συνδημιουργίας τον Μάρτιο του 2020. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ο Charles Kaisin κάλεσε το κοινό να φτιάξει origamis και να του τα στείλει. Για κάθε οριγκάμι που συλλέχθηκε, οι θαμώνες θα συνέσφεραν οικονομικά για να υποστηρίξουν την επιστημονική έρευνα κατά της Covid-19.
  • Επιπλέον, από τις 15 Οκτωβρίου 2021 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2021 τέσσερις εκθέσεις θα παρουσιάζονται στα Royal Museums of Fine Arts of Belgium. Η πρώτη ονομάζεται EUROPALIA Tracks to Modernity και είναι Ένα καλλιτεχνικό και ιστορικό ταξίδι με θέμα το τρένο μέσα από έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα όπως οι Monet, Caillebotte, Spilliaert, Boccioni, Severini, Léger, De Chirico, Mondrian, Servranckx, Caviglioni, Delvaux και Magritte.
  • Διαποτισμένη από μια ισχυρή ποιητική διάσταση, η τέχνη του Fabrice Samyn στο To see with ellipse αμφισβητεί την πραγματικότητα και ταρακουνά τον προσανατολισμό μας. Το έργο του αμφισβητεί τη σχέση με το χρόνο, με το ιερό και με τα προφορικά, και σας ξεκινάει από μια αισθησιακή εμπειρία που είναι τόσο οικεία όσο και πνευματική.
  • Η σύγχρονη γλύπτρια Rachel Labastie υιοθετεί μια κριτική στάση απέναντι στον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία αποξενώνει το σώμα και το μυαλό μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Είναι κυρίαρχος των παράδοξων, παίζοντας για πάντα με το αμφίσημο νόημα των σχημάτων. Το υλικό βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της. φορτωμένο με προσωπικές και συλλογικές αναμνήσεις, αναδεικνύει την τέχνη της σε όλο της τον αισθησιασμό μέσα από το Remedies.
  • Ο Aimé Mpane, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες αφρικανικής καταγωγής μέχρι σήμερα, είναι τόσο διεπιστημονικός στην πρακτική του όσο και σταθερά επικεντρωμένος στο μέλλον. Το έργο του συνδυάζει την τραχύτητα των λεγόμενων Πρωτόγονων Τεχνών-χειρίζεται το ξύλο (μεταξύ άλλων υλικών) με ένα μικρό τσεκούρι με παραδοσιακό τρόπο-κατασκευάζοντας το παρελθόν, για να συναρμολογήσει καλύτερα τα κομμάτια του σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο των SuperGreeks για το Atomium του Βελγίου

Πηγή φωτογραφίας: Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Επίσκεψη

Το Μουσείο Fin-de-Siècle, το Μουσείο Magritte και οι προσωρινές εκθέσεις είναι ανοιχτές! Οι άλλες συλλογές του RMFAB ανοίγουν ξανά στις 15 Οκτωβρίου 2021, λόγω του κορωνοϊού.

Σε φυσιολογικές συνθήκες τα MUSÉE OLD MASTERS MUSEUM, MUSÉE FIN-DE-SIÈCLE MUSEUM και MUSÉE MAGRITTE MUSEUM λειτουργούν Τρίτη με Παρασκευή 10:00-17:00 και τα Σαββατοκύριακα 11:00-18:00. Από την άλλη τα MUSÉE WIERTZ MUSEUM και MUSÉE MEUNIER MUSEUM λειτουργούν Τρίτη με Παρασκευή: 10: 00-12:00 και 12:45-17: 00 ενώ τα Σαββατοκύριακα μόνο για γκρουπ (με οδηγό μουσείου), κατόπιν κράτησης.

Τα εκδοτήρια κλείνουν στις 16:30 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στις 17:30 τα Σαββατοκύριακα. Κλειστά είναι επίσης κάθε Δευτέρα και 1 Ιανουαρίου, 1 Μαΐου, 1 & 11 Νοεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου. Στις 24 και 31 Δεκεμβρίου, τα Μουσεία κλείνουν στις 14:00.

Για κάθε μουσείο ωστόσο θα πρέπει να επισκεφθείτε διαφορετική διεύθυνση

MUSEUMS LOCATION

Πληροφορίες από: fine-arts-museum.be

Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks