Adolphe Sax: O Βέλγος εφευρέτης του σαξόφωνου

Ίσως έχετε ακούσει κάποια από μερικά υπέροχα κομμάτια όπως το “I Got You (I Feel Good)” από τον James Brown, το”Young American” από τον David Bowie ή το “Slave” από τα Rolling Stones. Τι κοινό έχουν αυτά τα τραγούδια; Σε κάθε τραγούδι εμφανίζεται το σαξόφωνο! Οι “ρίζες” αυτού του μουσικού οργάνου βρίσκονται στο Βέλγιο, με τον βέλγικης καταγωγής, Adolphe Sax, να θεωρείται ο “πατέρας” του σαξοφώνου!
Τα πρώτα χρόνια
Ο Antoine-Joseph Adolphe Sax γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1814, ως ο μεγαλύτερος από 11 αδέλφια. Γενέτειρά του ήταν το Ντινάντ του Βελγίου, μια μικρή πόλη στα νότια της Βαλλωνίας. Ο πατέρας του, ο Charles Joseph Sax, αποτέλεσε σπουδαία πηγή έμπνευσης για τον Adolphe καθώς ήταν σχεδιαστής μουσικών οργάνων και ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου μουσικών οργάνων. Ο Sax άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία και σύντομα συνειδητοποίησε το πάθος του για τα μουσικά όργανα και τη μουσική. Στη συνέχεια, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κλαρινέτου και μάλιστα, συμμετείχε σε διαγωνισμό μουσικής σε ηλικία 15 ετών. Το 1828, ξεκίνησε την επίσημη μουσική του εκπαίδευση στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής των Βρυξελλών.
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Sax δεν σχεδίασε και εφηύρε μόνο το σαξόφωνο, αλλά και πολλά περισσότερα όργανα. Στην πραγματικότητα, ως έφηβος, δημιούργησε εξ ολοκλήρου νέα σχέδια για το κλαρινέτο και για φλάουτα. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακάλυψε ένα νέο μοντέλο κλαρινέτου γνωστό ως “κλαρινέτο 24 κλειδιών”. Το 1835, ο Sax παρουσίασε την εφεύρεσή του στο κοινό, στη Βιομηχανική Έκθεση στις Βρυξέλλες. Παρουσίασε, επίσης, μια σειρά από 9 διαφορετικές εφευρέσεις στην ίδια έκθεση το 1840.
Οι καινοτόμες δημιουργίες του Sax άρχισαν να κερδίζουν το κοινό και να προσελκύουν την προσοχή διάσημων ανθρώπων που συμμετείχαν στη μουσική βιομηχανία, όπως ο Francois Antoine Habeneck, διευθυντής της Ορχήστρας της Όπερας του Παρισιού.
Το σαξόφωνο
Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1841 στη Βιομηχανική Έκθεση στις Βρυξέλλες, ο Sax αποφάσισε να παρουσιάσει στο κοινό τη σημαντικότερη εφεύρεσή του: Ένα μουσικό όργανο από ξύλο, το οποίο αποτελείται από ένα μόνο καλάμι και έναν κωνικό σωλήνα. Αυτή η ενδιαφέρουσα εφεύρεση έγινε σύντομα γνωστή ευρέως ως “σαξόφωνο”. Η δημιουργία του σαξοφώνου κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1846, λίγα χρόνια μετά τη δημόσια παρουσίαση.
Ο Sax δοκίμασε την τύχη του και μετακόμισε στο Παρίσι, γνωστό ως “Πρωτεύουσα της Ευρώπης” εκείνη την εποχή, για να προωθήσει το σαξόφωνο και να ξεκινήσει ένα εργαστήριο κατασκευής. Σαφώς, κλήθηκε να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, αλλά όλα άλλαξαν όταν γνωρίστηκε με τον κριτικό της μουσικής και συνθέτη, Hector Berlioz. Ο Berlioz εμπνεύστηκε από τις δημιουργίες του Sax και έγραψε μια κριτική για το σαξόφωνο. Τότε, ο Sax άρχισε να κατασκευάζει το σαξόφωνο σε διαφορετικά μεγέθη και το μουσικό όργανο άρχισε να εμφανίζεται στις όπερες.
Ένας δρόμος γεμάτος αγκάθια
Το σαξόφωνο άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα, ειδικά μεταξύ στρατιωτικών συγκροτημάτων. Κάποτε, ο Sax οργάνωσε ένα «διαγωνισμό» μεταξύ δύο διαφορετικών στρατιωτικών συγκροτημάτων, το ένα με το σαξόφωνο και το άλλο συγκρότημα με παραδοσιακά, γαλλικά όργανα πεζικού. Η μπάντα με το σαξόφωνο κέρδισε τον διαγωνισμό και έτσι, ο στρατός ενσωμάτωσε το σαξόφωνο στα μουσικά συγκροτήματα του. Παρά τη μεγάλη επιτυχία του, ο Sax υπέφερε από οικονομικές δυσκολίες και η επιχείρησή του υπέστη πτώχευση τρεις φορές.
Κληρονομιά
Ο Sax πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 1894. Το σαξόφωνο έγινε μεγάλη επιτυχία στις μουσικές μπάντες, αλλά ποτέ δεν αναδείχθηκε σε σημαντικό όργανο για την κλασική μουσική, όπως πάντα ήλπιζε ο Sax. Ο Adolphe Sax πέθανε, πιστεύοντας ότι το σαξόφωνο δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλές όργανο. Δεν ήξερε ότι η εφεύρεσή του θα προκαλέσει μία επανάσταση στον κόσμο της μουσικής κατά τον 20ο αιώνα και στη συνέχεια, θα λειτουργήσει ως αφετηρία για ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής που υπήρξαν ποτέ: Τη τζαζ. Ο Sax δεν μπόρεσε να δει τη μεγάλη επιτυχία του σαξόφωνου, όμως μέχρι σήμερα οι άνθρωποι επισκέπτονται ακόμη το Dinant για να δουν πού ζούσε ο εφευρέτης του σαξοφώνου, θαυμάζοντας τα γλυπτά του σαξόφωνου γύρω από την πόλη και μαθαίνοντας την ιστορία του μουσικού οργάνου και του εφευρέτη του.
Στήριξε τους SuperGreeks
Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.
Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek
Βρείτε μας στα Social Media:
Στο Facebook: SuperGreeks
Στο Instagram: supergreeks_