Συνέντευξη Shayonti Chatterji: «Οι Ολλανδοί είναι πολύ ευθείς»

Shayonti-Chatterji

Η επιχειρηματίας Shayonti Chatterji ζούσε στη Ρωσία και την Ουγγαρία πριν μετακομίσει στο Amstelveen. Προέρχεται από το Δελχί, δηλώνει fan της ολλανδικής ευθύτητας, του Marco van Basten και του καφέ. Σας προτείνει να επισκεφθείτε τα μικρά χωριά που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Amstel, για μια διαφορετική οπτική της Ολλανδίας. 

Πώς καταλήξατε στην Ολλανδία;

Ήρθα στις Κάτω Χώρες το 2003 με τον σύζυγό μου. Ήμουν πολύ πρόθυμη να τον ακολουθήσω και να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή. Ωστόσο, δεν ήμουν νοικοκυρά ή κάτι τέτοιο. Μόλις είχα αποκτήσει το πρώτο μου παιδί και έπαιρνα μία σαββατιάτικη άδεια από τη δουλειά. Μετακομίσαμε στο Amstelveen και από τότε μένουμε εκεί. Πριν φτάσουμε στις Κάτω Χώρες, ζούσαμε στη Ρωσία και την Ουγγαρία. Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία στάση, υποθέτω.

Πόσο καιρό σκοπεύετε να μείνετε;

Το βλέπω μακροπρόθεσμα. Άνοιξα τη δεύτερη επιχείρησή μου πέρυσι. Θα ήθελα να περάσει σε μία φάση ωρίμανσης πριν αλλάξω τον τόπο διαμονής μου. Για να απαντήσω στην ερώτηση, θα έλεγα άλλα επτά ή οκτώ χρόνια, ή ίσως δέκα.

Μιλάτε Ολλανδικά; Αν ναι, πώς τα μάθατε;

Τόσο ενοχλητική ερώτηση! [Γέλια]. Δεν μιλώ ολλανδικά, αλλά καταλαβαίνω τη γλώσσα πολύ καλύτερα όταν την διαβάζω. Ο μόνος λόγος, για τον οποίο δεν μιλάω, είναι επειδή δεν έχω την ευκαιρία να εξασκηθώ. Πριν την Ολλανδία, οι χώρες στις οποίες έζησα ήταν μέρη όπου είτε μάθαινες τη γλώσσα τους είτε χανόσουν. Η Ολλανδία ήταν πολύ φιλόξενη και όλοι εδώ είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα αγγλικά. Η εκμάθηση ολλανδικών δεν ήταν απαραίτητη, αλλά λυπάμαι που δεν το έκανα. Έχω παρακολουθήσει μερικά μαθήματα, αλλά δεν ήταν αρκετά για να με βοηθήσουν να μάθω τη γλώσσα.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στην Ολλανδία;

Είναι ένα χαρακτηριστικό. Γνωρίζω, ότι πολλοί νιώθουν άβολα με αυτό ή το επικρίνουν, αλλά λατρεύω την ευθύτητα των Ολλανδών. Έχουν τη δυνατότητα να σας πουν ευθέως αυτό που θέλουν, χωρίς να γίνονται αγενείς. Ειλικρινά, το θαυμάζω αυτό. Στην κουλτούρα από την οποία προέρχομαι, οι άνθρωποι θέλουν πάντα να φαίνονται καλοί. Ωραιοποιούν τα πράγματα ή μιλάνε αόριστα. Κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί και δικό μου χαρακτηριστικό στην επικοινωνία με τους ανθρώπους. Υπάρχει όμως ένας περιορισμός. Μερικές φορές νιώθω, ότι οι Ολλανδοί είναι εντάξει με το να είναι ευθείς, αλλά αν οι άλλοι τους μιλήσουν ευθέως, τότε δε νιώθουν πολύ άνετα. Δεν μπορώ να πω, ότι αυτό ισχύει γενικά για όλους τους Ολλανδούς, αλλά θαυμάζω αυτήν την άμεση προσέγγιση. Δεν το συναντάμε σε πολλούς άλλους πολιτισμούς. Νομίζω, ότι κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη. Ξέρεις ακριβώς ποιον έχεις απέναντί σου. Δε θα πουν “Ω, αυτό είναι ενδιαφέρον”, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θα πουν, “Ξέρεις τι; Αυτό είναι χάλια.”

Πόσο “Ολλανδή” νιώθετε;

Όταν μετακόμισα εδώ, ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στην ολλανδική φιλοσοφία, ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, ενώ είσαι στο γραφείο. Πρέπει να ρωτήσεις τους συναδέλφους σου, πώς ήταν το σαββατοκύριακο τους ή πρέπει πάντα να κάνεις μικρές συζητήσεις. Δεν μπορείς απλά να ζητήσεις από τη γραμματέα σου να κάνει τα καθήκοντά σας. Δεν μπορείς να εφαρμόσεις κάτι νέο στο χώρο εργασίας, χωρίς να το αποδεχτεί η πλειοψηφία. Όλα αυτά με δυσκόλεψαν στην προσαρμογή, όταν ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση με μια ομάδα Ολλανδών συνεταίρων. Ως συνιδρυτής και μέλος της διοικητικής ομάδας, έπρεπε πραγματικά να μάθω να δουλεύω ομαδικά. Αν και ήταν δύσκολο, έμαθα πολλά. Κάνουμε πάντα αστεία για τους Ολλανδούς και το πρόγραμμά τους, αλλά είναι πάντα εξαιρετικά ακριβείς, άμεσοι και ειλικρινείς. Επίσης, δεν φοβούνται ποτέ να πουν “δεν ξέρω”. Όλα αυτά προσπάθησα να τα συμπεριλάβω στη δική μου επαγγελματική ζωή. Αισθάνομαι πραγματικά, ότι έχω βελτιώσει τον εαυτό μου, τις δεξιότητές μου και το πώς συνεργάζομαι με άλλους ανθρώπους, αποκτώντας αυτές τις ολλανδικές δεξιότητες. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το βαθμό αισθάνομαι “Ολλανδή”. Εκτός, φυσικά, από το αγαπημένο τυρί και τον καφέ…Αναρωτιέμαι, πώς θα έπαιρνα το τυρί μου, αν έπρεπε να φύγω ποτέ από την Ολλανδία [γέλια]. Δεν είμαι fan του ολλανδικού φαγητού, αλλά ο καφές και το τυρί είναι καταπληκτικά.

Ποιους τρεις Ολλανδούς (νεκρούς ή ζωντανούς) θα θέλατε να συναντήσετε;

Την Άννα Φρανκ. Θα ήταν η νούμερο ένα επιλογή μου, αλλά όχι λόγω των δυσκολιών, του Ολοκαυτώματος και όλων όσων πέρασε. Για μένα, η ιστορία της είναι μια καταπληκτική πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Ήταν γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδα. Όταν πήγα για πρώτη φορά στο Μουσείο της Άννας Φρανκ, πήρα και την κόρη μου μαζί. Ήταν περίπου τεσσάρων ή πέντε τότε, και της εξήγησα την ιστορία της, με τον τρόπο που είναι εφικτό σε ένα μικρό παιδί. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο τουρίστες, γύρισε και με ρώτησε: “Μαμά, πού κρύβεται;”

Το Μάρκο Βαν Μπάστεν. Είναι συνταξιούχος ολλανδός ποδοσφαιριστής και ήμουν μεγάλη θαυμάστριά του στην εφηβεία μου, όταν ήμουν ακόμα στην Ινδία. Τον θαύμαζα ως άτομο και ως ποδοσφαιριστή. Όταν ήρθα στην Ολλανδία και μετακομίσαμε στο Amstelveen, έμαθα από μερικούς συναδέλφους μου ότι ζούσε κάπου κοντά. Πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι, όταν πήγαιναν περίπατο στα χωράφια κοντά του, τον είχαν γνωρίσει. Είμαι τόσο πληγωμένη που ζω εδώ πάνω από 15 χρόνια και δεν τον έχω δει ποτέ.

Τη βασίλισσα Βεατρίκη. Δεν είμαι οπαδός της βασιλείας και της μοναρχίας, αλλά η Βεατρίκη ήταν στο θρόνο, όταν ήρθαμε για πρώτη φορά στην Ολλανδία. Είχα μερικούς συναδέλφους που είχαν δουλέψει μαζί της. Μου είπαν, ότι ήταν πολύ προσιτή παρά τη θέση της και έμεινα έκπληκτη. Έχω έναν Ολλανδό φίλο που βρέθηκε στην ίδια εκκλησία με τη βασίλισσα και μου περιέγραψε, πόσο ήσυχα μπήκε και κάθισε στο πίσω μέρος με δύο από τους ακολούθους της.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή σας για τους τουρίστες;

Κάθε φορά που κάποιος γνωστός μας έρχεται εδώ ως τουρίστας, τους λέμε να μην κάνει πρόγραμμα. Υπάρχουν πάρα πολλά, για να δει και να κάνει. Μου αρέσει να πηγαίνω τους τους τουρίστες μια βόλτα και γύρω από το Ouderkerk aan de Amstel και τα άλλα μικρά χωριά που βρίσκονται κοντά. Υπάρχουν αυτές οι καταπληκτικές λωρίδες και κανάλια. Εάν είναι μια φωτεινή, ηλιόλουστη μέρα, θα συναντήσουμε ανθρώπους στα σκάφη τους. Είναι τόσο όμορφο θέαμα. Το καλύτερο είναι, ότι είσαι τόσο κοντά στο κέντρο του Άμστερνταμ. Ναι, υπάρχουν τα μουσεία, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Το Άμστερνταμ και όλα αυτά τα χωριά έχουν ένα μοναδικό χαρακτήρα που τον εισπνέεις καθώς περπατάς.

Πείτε μας κάτι φανταστικό που ανακαλύψατε για την Ολλανδία

Είτε κοιτάς τον ολλανδικό λαό, είτε μια ολλανδική οργάνωση, υπάρχει υπερβολική ζήτηση για υπερβολική απόδοση. Για παράδειγμα, ο κορωνοϊός. Αναρωτιόμαστε, γιατί θα χρειαστούν έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για τον εμβολιασμό ενός πληθυσμού 17 εκατομμυρίων. Νομίζω, ότι θέλουν να έχουν υπερβολική απόδοση και να το κάνουν πολύ νωρίτερα. Όταν τους ρωτάς πόσο καιρό θα διαρκέσει κάτι, θα έχεις πάντα μια απάντηση, όπως: “Ω, θα χρειαστούν 10 ημέρες”. Στη συνέχεια, μέχρι την έκτη ή την έβδομη ημέρα, θα έχει ολοκληρωθεί. Έχουν επίσης την τάση να φοράνε παρωπίδες. Δεν μπορούν να σκεφτούν διαφορετικά. Αυτό είναι κάτι που με εκπλήσσει, γιατί αυτή η χώρα είναι γνωστή για πολλά καινοτόμα επιτεύγματα, καθώς επίσης και για την επιχειρηματικότητα της. Μπορεί να είναι ένα παράδοξο. Συχνά είναι υπερβολικά αποδοτικοί, αλλά επίσης πάντα τηρούν τους κανόνες, τη διαδικασία, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εργασίες.

Εάν είχατε μόνο 24 ώρες στην Ολλανδία, τι θα κάνατε;

Υπάρχουν τρία πράγματα που θα ήθελα να κάνω. Ζω σε ένα μέρος του Amstelveen που συνορεύει με το Nes aan de Amstel. Είναι ένα μικρό χωριό. Περπατάμε συχνά στα χωράφια και στο χωριό, οπότε θα περνούσα ένα μεγάλο μέρος αυτών των 24 ωρών περπατώντας μέσα από αυτήν την περιοχή, γιατί το βρίσκω πολύ συναρπαστικό. Έπειτα, θα ήθελα να κάνω μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά Jordaan, πριν τελειώσω τη μέρα μου με έναν καφέ και cheesecake στο Grand Café 1e klas. Νομίζω, ότι είναι ένα καταπληκτικό «κρυφό κόσμημα». Χτισμένο το 1889, για μια κοινωνία, χωρισμένη σε τάξεις, το μεγαλείο και η κομψότητα το ξεχωρίζει πραγματικά. Η διακόσμηση και το κοκατούα (είδος παπαγάλου) δημιουργούν μια παράξενη νοσταλγία και περπατώντας κάτω από την πλατφόρμα, μπαίνοντας στο καφενείο και βλέποντας τα τρένα να περνούν, είναι σαν να αναβιώνεις τον παλιό κόσμο.

Πηγή: dutchnews.nl
Εικόνα: lobby.globalwomanclub

Διαβάστε επίσης

Έρχεσαι στην Ολλανδία για να ζήσεις; Μάθε τα πάντα! Πλήρης οδηγός για όλους τους Έλληνες της Ολλανδίας

Το εργατικό δίκαιο της Ολλανδίας και οι συμβάσεις εργασίας

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks