Σημαντικές γυναικείες φιγούρες της Γερμανίας

Η αντίληψη ότι τα δύο φύλα είναι ισότιμα αποτελεί γεγονός πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Δεν αποτελούσε, όμως, στο παρελθόν, για αυτό πολλές ήταν οι γυναίκες οι οποίες συνέβαλαν στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Ειδικότερα, το Frauen-Power είναι ένας αρχαίος όρος που σχετίζεται με γυναίκες που έχουν αγωνιστεί, ιδρώσει και παίξει αναπόσπαστο ρόλο σε αυτόν τον κόσμο. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες σημαντικές γυναικείες φιγούρες της Γερμανίας, καθεμία εκ των οποίων συνέβαλε με το δικό της μοναδικό τρόπο στο έργο αυτό.

Bertha von Suttner

Αυτός ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης αγωνίστηκε σκληρά για να ζήσει μια ασυμβατική ζωή για την εποχή της. Η Bertha ήταν γόνος φτωχής οικογένειας και αναγκάστηκε να κάνει πολλές διαφορετικές δουλειές. Μάλιστα, εργάστηκε ως οικονόμος και γραμματέας του Alfred Nobel στο Παρίσι, και είχε μακρά αλληλογραφία μαζί του, ως το θάνατό του. Θεωρείται ότι επηρέασε την απόφασή του να συμπεριλάβει και το Βραβείο Ειρήνης Νόμπελ μαζί με τα υπόλοιπα που θεσμοθέτησε στη διαθήκη του. Αρραβωνιάστηκε το μηχανικό και λογοτέχνη Βαρόνο Άρτουρ Γκούντακαρ φον Ζούτνερ, τον οποίο αργότερα παντρεύτηκε κρυφά, λόγω της αντίθεσης της οικογένειάς της.

Ως φιλόδοξη συγγραφέας, η Bertha έγινε εξέχουσα προσωπικότητα στο ειρηνευτικό κίνημα με τη δημοσίευσή της Die Waffen nieder! (ή απλώστε τα όπλα σας !)το 1889 και αργότερα έγινε ο ιδρυτής της Γερμανικής Εταιρείας Ειρήνης. Οι δημοσιογραφικές της προσπάθειες, σε συνδυασμό με την ένθερμη υποστήριξή της και το ενδιαφέρον για την προώθηση της ειρήνης, την οδήγησαν τελικά να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης το 1905.

Πέθανε στη Βιέννη το 1914, ενώ η μορφή της εικονίζεται τιμητικά στο αυστριακό κέρμα των 2 ευρώ.

Amalie Emmy Noether

Η Amalie Emmy Noether ήταν μία πολύ σημαντική Γερμανίδα γνωστή για τη μελέτη της στην αφηρημένη άλγεβρα και θεωρητική φυσική. Εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 20ού αιώνα. Στη φυσική, οι θεωρίες της διατύπωσαν τη σύνδεση μεταξύ νόμων διατήρησης και συμμετρίας. Ενώ στα μαθηματικά, υποκίνησε θεωρίες για δαχτυλίδια, άλγεβρες και πεδία. Μάλιστα, αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Nόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών.

Johanna “Hannah” Arendt

Η Johanna “Hannah” Arendt ήταν ένας εξέχων πολιτικός θεωρητικός που γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά διέφυγε στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Τα έργα της σε μεγάλο βαθμό ανατέθηκαν και αξιολόγησαν την εξουσία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον ολοκληρωτισμό, την εξουσία και τη δημοκρατία. Απέρριψε την ιδέα να είναι φιλόσοφος και θεωρούσε απλά τον εαυτό της μέρος ανθρώπινου είδους. Μέσα από αυτό το πλαίσιο συζήτησε τις δοκιμές και τις έννοιες της ζωής. Ήταν μια παραγωγική συγγραφέας και στοχαστής των οποίων τα έργα διαβάζονται ακόμη σήμερα, και μερικές από τις θεωρίες της εντοπίζουν τις ρίζες του σταλινισμού και συλλαβίζουν την ιδέα των αναπαλλοτρίωτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ohanna “Hannah” Arendt ήταν πραγματικά μια γυναίκα με απαράμιλλη φωνή και έξυπνη προοπτική.

Claudia Schiffer

Το αρχικό όνειρο της Claudia Schiffer ήταν να γίνει δικηγόρος. Σύντομα, όμως, ανακαλύφθηκε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης από επαγγελματία του χώρου του modeling και έτσι χάραξε την πορεία που ξέρουμε σήμερα.

Η Claudia ήταν πάντα όμορφη, αλλά η ίδια δεν εστίαζε σε αυτό. Η Karl Lagerfeld ήταν αυτή που κατάφερε να κάνει αυτό το πανέμορφο και ταπεινό κορίτσι της μικρής πόλης, ένα αστέρι, κάνοντάς την το πρόσωπο του Chanel.

Αργότερα, η Claudia έγινε πρόσωπο πολλών εκστρατειών, ηθοποιός και σχεδιάστρια μόδας. Είναι ένας πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF, καθώς και δημιουργικός διευθυντής της επιτυχημένης ετικέτας ρούχων της. Η Claudia Schiffer είναι μια διαχρονική γυναίκα που σημάδεψε τον κόσμο της μόδας, χωρίς, όμως, να χάσει τον εαυτό της.

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks