Πώς να αποκτήσεις μια κοινωνική κατοικία στην Ολλανδία (Social Housing)

spitia-ollandia

Τα Social Housing ή ελληνιστί κοινωνικές κατοικίες είναι φθηνότερα, και συνήθως ανήκουν σε μια ένωση κατοικιών. Για να είστε επιλέξιμοι για μια κοινωνική κατοικία πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Για την ενοικίαση σπιτιού στην Ολλανδία (Γενικά)

Το ζήτημα ”σπίτι” στην Ολλανδία είναι από τα πιο κομβικά για κάποιον που αναζητάει να μετοικήσει στην Ολλανδία. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που απαιτεί τεράστια επιμονή και πάρα πολύ υπομονή. Για να δείτε συνδέσμους για σπίτια στην Ολλανδία δείτε εδώ!

Τι θα πρέπει να κανονίσετε όταν νοικιάζετε ένα σπίτι στην Ολλανδία και τι δικαιούστε (πχ επίδομα σπιτιού) δείτε συμπληρώνοντας αυτές τις ερωτήσεις , στην Ολλανδική γλώσσα, εδώ!

Προϋποθέσεις κοινωνικής στέγασης ή κατοικίας στην Ολλανδία

Πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να δικαιούστε κοινωνική κατοικία από μια ένωση κατοικιών:

  • Πρέπει να εγγραφείτε σε έναν οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διανομή των κατοικιών κοινωνικής ενοικίασης στον δήμο σας. Μπορείτε να μάθετε ποια οργάνωση βρίσκεται στον δήμο σας από αυτόν.
  • Πολλοί δήμοι χρειάζονται άδεια κατοικίας και την οποία ζητάτε από το Gemeente που σας ενδιαφέρει. Ανά δήμο οι κανόνες αυτοί διαφέρουν. Ο εκάστοτε δήμος μπορεί να σας ζητήσει για να πάρετε την άδεια να εργάζεστε ή σπουδάζετε σε αυτόν. Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο, μιας και όπως αναφέραμε παραπάνω οι κανόνες ανά δήμο διαφέρουν. Ρωτήστε στο Gemeente.
  • O οργανισμός στέγασης με τον οποίο θέλετε να νοικιάσετε ένα σπίτι μπορεί επίσης να θέσει κάποιες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, το ποσό του εισοδήματός σας ή το μέγεθος της οικογένειας σας.
  • Το εισόδημά σας δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Οι επιχειρήσεις στέγασης πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 80% των διαθέσιμων κατοικιών τους σε νοικοκυριά με εισόδημα έως 39.055 ευρώ (επίπεδο τιμών 2020). Το 10% μπορεί να διατεθεί σε νοικοκυριά με εισόδημα μεταξύ 39.055 και 43.574 ευρώ (επίπεδο τιμών 2020). Και το 10% μπορεί να πάει στα υψηλότερα εισοδήματα.

Aν το εισόδημα σας είναι υπερβολικά χαμηλό

Αν έχετε χαμηλό εισόδημα, ο οργανισμός κατοικιών μπορεί να σας αρνηθεί ένα “ακριβό” σπίτι κοινωνικής ενοικίασης. Αυτό αφορά τα “ακριβά” σπίτια με ενοίκιο πάνω από τα λεγόμενα ανώτατα όρια στο επίδομα ενοικίου. Τα ανώτατα όρια είναι:

€ 619,01 (επίπεδο τιμών 2020) για νοικοκυριά ή 1 ή 2 άτομα.
€ 663,40 (επίπεδο τιμών 2020) για τα νοικοκυριά ή για περισσότερα από 2 άτομα.

Κριτήρια επείγουσας ανάγκης για κοινωνική στέγαση

Όταν κάνετε αίτηση για σπίτι κοινωνικής μίσθωσης, έχετε μερικές φορές προτεραιότητα υπό κάποιες προϋποθέσεις και αν αυτό πληρεί τα εκάστοτε κριτήρια επείγουσας ανάγκης. Τα κριτήρια αυτά τα αξιολογεί ο δήμος και ο οργανισμός κοινωνικής κατοικίας.

Παραδείγματα κριτηρίων επείγουσας ανάγκης είναι:

  • Ιατρικό πρόβλημα
  • Πρόβλημα χώρου ( π.χ. αν το μέγεθος της οικογένειάς σας είναι μεγάλο , ας πούμε 6 άτομα και το σπίτι πολύ μικρό για να σας χωρέσει )
  • Ηλικία. Εάν η τρέχουσα κατοικία δεν μπορεί πλέον να είναι λειτουργική για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Λόγοι μακρινής μετακίνησης για τον οποιονδήποτε λόγο

Πηγή: Rijksoverheid

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks