Σπουδές εξωτερικού στη Γερμανία: Πλήρης οδηγός

Χωρίς καμία αμφιβολία η Γερμανία είναι μία χώρα που έχει επιτύχει  σημαντικά καθώς έχει ένα πειθαρχημένο σύστημα που στηρίζεται σε κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και γι’ αυτό συχνά είναι μία καλή επιλογή για όσους και όσες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν σπουδές στο εξωτερικό. Αν θέλετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στη Γερμανία, θα βρείτε πολλές ευκαιρίες για διεθνείς φοιτητές. Η Γερμανία είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή. Υπάρχει μια πληθώρα πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης απλωμένα σε όλη τη Γερμανία, όλο και περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στα Αγγλικά και τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν χρεώνουν προπτυχιακά δίδακτρα.

Κορυφαία πανεπιστήμια στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης. Υπάρχουν 42 πανεπιστήμια στο QS World University Rankings, αριθμός ο οποίος το 2014-15 ξεπερνούσε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν 28 πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη της Times Higher Education World University για την ίδια περίοδο, με έξι στα κορυφαία 100: Ludwig Maximilian University of Munich (29), University of Gottingen (67), Heidelberg University (70), Humboldt University of Βερολίνο (80), Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (81) και Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (98).

Ανώτατη εκπαίδευση στη Γερμανία

Υπάρχουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φοιτητές εγγεγραμμένοι σε γερμανικά πανεπιστήμια και περισσότερο από 250.000 από αυτούς είναι διεθνείς φοιτητές. Περίπου το 85% αυτών των μαθητών κανονίζουν στα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους να σπουδάσουν στη Γερμανία ενώ το υπόλοιπο 15% έρχεται στη Γερμανία για προγράμματα ανταλλαγών. Επιπλέον, περίπου το 15% των κορυφαίων τεχνολογικών πανεπιστημίων TU9 στη Γερμανία είναι με διεθνείς φοιτητές.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, καταργήθηκαν όλα τα δίδακτρα για προπτυχιακά μαθήματα σε κρατικά πανεπιστήμια τόσο για διεθνείς φοιτητές όσο και για Γερμανούς φοιτητές. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει μεγάλα ποσά – 2,4 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μόνο τα τελευταία χρόνια – στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αριστείας και επικεντρώνεται στην τεχνολογία.

Υπάρχουν περίπου 450 κρατικά διαπιστευμένα πανεπιστήμια στη Γερμανία, που προσφέρουν περισσότερα από 17.500 προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 μαθημάτων που διδάσκονται στα αγγλικά.

Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα στα γερμανικά πανεπιστήμια, γενικά από Σεπτέμβριο / Οκτώβριο έως Φεβρουάριο / Μάρτιο και στη συνέχεια Μάρτιο / Απρίλιο έως Αύγουστο / Σεπτέμβριο. Οι ημερομηνίες ποικίλλουν βέβαια από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

Τύποι πανεπιστημίων στη Γερμανία

Στη Γερμανία υπάρχουν χρηματοδοτούμενα από το κράτος και ιδιωτικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων απλών πανεπιστημίων, πανεπιστημίων εφαρμοσμένης επιστήμης και κολλεγίων τέχνης, ταινιών και μουσικής. Ορισμένα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν τον Μεσαίωνα, ενώ άλλα ιδρύθηκαν μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πλειονότητα των πανεπιστημίων στη Γερμανία χρηματοδοτείται από το κράτος και αποτελεί ευθύνη μεμονωμένων κρατών (ομόσπονδα κράτη). Οι περισσότεροι Γερμανοί φοιτητές πηγαίνουν σε κρατικά πανεπιστήμια. Περίπου το 5% των πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά αλλά αναγνωρίζονται από το κράτος και είναι συνήθως πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, τα οποία έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία και με εστιάζουν διεθνώς. Μερικά πανεπιστήμια διευθύνονται είτε από την Προτεσταντική είτε την Καθολική εκκλησία και συνήθως ειδικεύονται σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η κοινωνική εργασία, η εκπαίδευση και, προφανώς, η θεολογία. Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορείτε να βρείτε στο www.private-hochschulen.net (στα γερμανικά).

Προσόντα που απονεμήθηκαν στη Γερμανία

Σχεδόν όλα τα μαθήματα της Γερμανίας είναι τώρα τα μαθήματα δύο κύκλων Bachelor / Master, ακολουθώντας το ECTS της Μπολόνια (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πίστωσης και Συσσώρευσης). Ορισμένα μαθήματα τεχνικής και μηχανικής εξακολουθούν να απονέμουν δίπλωμα (τέσσερα έως έξι χρόνια, περιλαμβάνει το αντίστοιχο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης), ενώ η ιατρική, η οδοντιατρική, η φαρμακευτική, η νομική, η χημεία τροφίμων και ορισμένα πτυχία διδασκαλίας είναι κρατικής εξέτασης. Σημειώστε ότι τα πτυχία που προσφέρουν ορισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Γερμανία μπορούν να αναγνωριστούν διεθνώς μόνο εάν το ίδιο το πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται επίσημα από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το Bologna ECTS αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες που απαρτίζουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA):

  • Grado – Bachelor’s, τρία έως τέσσερα χρόνια, 240 ECTS.
  • Posgrado – Master’s, ένα έως δύο χρόνια, 60-120 ECTS.
  • Doctorado – PhD, τρία έως πέντε χρόνια, 60 ECTS.


Σύμφωνα με το ECTS, μία πίστωση αντιστοιχεί στον φόρτο εργασίας των φοιτητών που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων και αυτές οι μονάδες μπορούν να συγκεντρωθούν και να μεταφερθούν.

Φοιτητής

Προγράμματα ανταλλαγής σπουδών και υποτροφίες στη Γερμανία

Η Γερμανική Υπηρεσία Ανταλλαγής Ακαδημαϊκών (Deutscher Akademischer Austauschdienst ή DAAD) είναι ένας χρηματοδοτικός οργανισμός για τη διεθνή ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών, με ένα παγκόσμιο δίκτυο γραφείων και κέντρων πληροφόρησης.

Επίσης, μπορείτε να ανατρέξτε στον ιστότοπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (Bundesministerium für Bildung und Forschung ή BMBF) για πληροφορίες.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί διεθνείς φοιτητές για σπουδές στη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus +. Οι Αμερικανοί φοιτητές μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγών Γερμανίας-Αμερικής Fulbright. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε προγράμματα ανταλλαγής και ευκαιρίες υποτροφιών με μεμονωμένα πανεπιστήμια στη Γερμανία ή στη χώρα σας.

Φοιτητικές θεωρήσεις και άδειες σπουδών στη Γερμανία

Εάν είστε πολίτης χώρας της ΕΕ / ΕΟΧ ή της Ελβετίας, δεν χρειάζεστε βίζα ή γερμανική άδεια διαμονής για να ζήσετε και να σπουδάσετε στη Γερμανία. Ωστόσο, εάν η διαμονή σας θα είναι μεγαλύτερη από τρεις μήνες, πρέπει να εγγραφείτε στο γραφείο εγγραφής κατοίκων ή στο Bürgeramt, στην περιοχή σας.

Εάν είστε από την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε επίσης να έρθετε στη Γερμανία χωρίς βίζα και να εγγραφείτε στο τοπικό γραφείο εγγραφής κατοίκων και στο γραφείο εγγραφής αλλοδαπών (Ausländeramt) για na λάβετε γερμανική άδεια διαμονής μετά την άφιξή σας.

Οι μαθητές από την Ανδόρα, τη Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο χρειάζονται βίζα μόνο εάν θέλουν να εργαστούν πριν ή μετά τις σπουδές τους. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να κανονίσουν βίζα μέσω της γερμανικής πρεσβείας στη χώρα καταγωγής τους.

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να στηρίξουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του κύκλου μαθημάτων τους, να έχουν ασφάλιση υγείας-έγκυρη στη Γερμανία- και μπορεί επίσης να κληθούν να αποδείξουν τις δεξιότητές τους στα γερμανικά.

Υποβολή αίτησης σε γερμανικό πανεπιστήμιο

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τα περισσότερα μαθήματα απευθείας μέσω των πανεπιστημίων ή μέσω της Υπηρεσίας Εφαρμογών Πανεπιστημίου για Διεθνείς Φοιτητές (uni-assist) που διευθύνεται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών Φοιτητών (DAAD). Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση σε οποιοδήποτε από τα 169 πανεπιστήμια-μέλη σε αυτήν τη λίστα, πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω του uni-assit. Τα μέρη περιορίζονται σε ορισμένα μαθήματα, όπως ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική και άλλες βιοεπιστήμες και πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω του Ιδρύματος για Εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ελέγχετε πάντα τις διαδικασίες και τις προθεσμίες με μεμονωμένα πανεπιστήμια, καθώς διαφέρουν μεταξύ πανεπιστημίων, μπορούν επίσης να διαφέρουν μεταξύ των μαθημάτων πτυχίου και ανεξάρτητα από το εάν είστε ή όχι από την ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετία.

φοιτητές-πανεπιστήμιο

Απαιτούμενα προσόντα για σπουδές στη Γερμανία

Εάν έχετε είτε το γερμανικό Arbitur είτε ένα ευρωπαϊκό τίτλο εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα σας επέτρεπε να μπείτε στο πανεπιστήμιο στη χώρα σας (π.χ. Βρετανικά επίπεδα A, European Baccalaureate), μπορείτε να κάνετε αίτηση απευθείας σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο και να ξεκινήσετε τις σπουδές σας. Ίσως χρειαστεί να αποδείξετε ότι μπορείτε να μιλήσετε Γερμανικά και μπορεί να υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής σας.

Εάν έχετε προσόντα από χώρες εκτός Ευρώπης, μπορεί να σας ζητηθεί να παρακολουθήσετε ένα έτος σπουδών Studienkolleg σε ένα πανεπιστήμιο, το οποίο επικεντρώνεται σε διαφορετικά βασικά μαθήματα και καταλήγει σε μια αξιολόγηση για την καταλληλότητά σας για ένα πτυχίο. Εάν περάσετε, μπορείτε στη συνέχεια να συνεχίσετε να σπουδάζετε για ένα πτυχίο στον συγκεκριμένο τομέα οπουδήποτε στη Γερμανία. Τα προσόντα σας επηρεάζουν επίσης εάν μπορείτε να μελετήσετε οποιοδήποτε θέμα ή μόνο θέματα σε συγκεκριμένους τομείς.

Ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν στους φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί σε ένα πτυχίο ένα μέρος σε ένα προπαρασκευαστικό μάθημα που ονομάζεται propädeutikum. Συνήθως διαρκεί ένα εξάμηνο, αυτά τα μαθήματα προετοιμάζουν τους μαθητές για σπουδές στην επιλεγμένη περιοχή τους στη Γερμανία και μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των μαθημάτων πτυχίου, τις γερμανικές μεθόδους διδασκαλίας και τις γλωσσικές δεξιότητες.

Γλωσσικές δεξιότητες για εισαγωγή σε γερμανικό πανεπιστήμιο

Τα περισσότερα προπτυχιακά μαθήματα θα διδαχθούν στα γερμανικά, αν και υπάρχουν κάποια μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά και τα μαθήματα αγγλικής γλώσσας είναι αρκετά κοινά, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές επιστήμες. Ελέγξτε τις απαιτήσεις γλώσσας για το πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεστε, προτού υποβάλετε αίτηση.

Ενώ πολύ λίγα πανεπιστήμια θα δεχτούν φοιτητές χωρίς προηγούμενη γνώση γερμανικών, οι γλωσσικές απαιτήσεις διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Μερικοί απαιτούν μόνο μια μικρή γνώση γερμανικών ενώ άλλοι μργάλη. Ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα γλωσσών για φοιτητές αλλά όχι όλα. Ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα ιδιωτικό μάθημα γλωσσών για να φτάσετε στο απαραίτητο πρότυπο πριν από την υποβολή αίτησης στο πανεπιστήμιο που έχετε επιλέξει ή να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γλωσσών προ-σπουδών διάρκειας ενός εξαμήνου και να τελειώσετε με εξετάσεις DSH (ένα πιστοποιητικό DSH 2 θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε ένα πτυχίο).

Κόστος σπουδών στη Γερμανία

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, τα δίδακτρα για προπτυχιακούς φοιτητές στην πολιτεία έχουν καταργηθεί, αν και ορισμένα κράτη χρεώνουν αμοιβές, συνήθως περίπου 500 € ανά εξάμηνο, για μακροχρόνιους φοιτητές, δηλαδή, εκείνους που υπερβαίνουν την κανονική περίοδο σπουδών για περισσότερα από τέσσερα εξάμηνα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι συνήθως δωρεάν για φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει πτυχίο γερμανικού πανεπιστημίου τα τελευταία δύο χρόνια, διαφορετικά, μπορεί να κοστίσουν περίπου 2.000 ευρώ ανά εξάμηνο. Τα διδακτορικά είναι συνήθως δωρεάν.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να χρεώνουν και να ορίζουν τα δικά τους δίδακτρα για όλους τους φοιτητές και μπορούν να χρεώνουν έως και 20.000 ευρώ ετησίως για τους προπτυχιακούς και 30.000 ευρώ ετησίως για τα μεταπτυχιακά.

Το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής Βοήθειας των Φοιτητών (Bundesausbildungsförderungsgesetz or BAföG) προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια κυρίως σε Γερμανούς και φοιτητές της ΕΕ, αλλά περιστασιακά και για άλλες χώρες. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον Οργανισμό Φοιτητικών Υπηρεσιών (Studentenwerk).

Κάθε φοιτητής στη Γερμανία πρέπει επίσης να πληρώνει τέλη εξαμήνου στην αρχή κάθε εξαμήνου. Αυτά τα τέλη είναι για τη φοιτητική ένωση, τη φοιτητική διοίκηση και μερικές φορές για εισιτήρια με τοπικές μεταφορές. Το ποσό ποικίλλει μεταξύ πανεπιστημίων αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 100-250 €.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?