Έρχεσαι για να σπουδάσεις στην Ολλανδία; (Vol1) Εργασία, σπίτι και μετακίνηση!

Προετοίμασε τον εαυτό σου για τα παρακάτω…

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων Expats της Ολλανδίας έχει σπουδάσει στην Ολλανδία ήδη ή μόλις έρχεται για να σπουδάσει πριν απορροφηθεί από την εργασία στην Ολλανδία. Η ζωή στην Ολλανδία είναι αρκετά διαφορετική από τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα. Ζητήματα όπως το σπίτι, η εργασία, η μετακίνηση, αλλά και ταξίδια ή parties είναι αυτά που προβληματίζουν, απασχολούν και ενδιαφέρουν έναν σπουδαστή παράλληλα με τις σπουδές του.

Πάμε να δούμε παρακάτω μερικές πληροφορίες:

Kεφάλαιο Ι: Σπίτι στην Ολλανδία

Το πιο δύσκολο part στην Ολλανδία είναι η εύρεση και η ενοικίαση σπιτιού. Στις μεγαλύτερες πόλεις αυτό το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο και τα έξοδα αρκετά περισσότερα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούν μόνο οι βασικοί άξονες.

Το καλύτερο σενάριο για έναν φοιτητή είναι να κάνει Application μέσω της σχόλης του για κάποια εύρεση εστίας. Τα πιο πολλά πανεπιστήμια συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με εταιρείες που νοικιάζουν σπίτια αποκλειστικά σε φοιτητές (ή ανθρώπους που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο, π.χ. διδάκτορες, ασκούμενους, φοιτητές erasmus κτλ).  Αυτή θα πρέπει -θεωρητικά-  να είναι η πρώτη σου κίνηση. Μην περιμένεις να εγκριθείς από το πανεπιστήμιο για να ψάξεις. Ξεκίνα να ψάχνεις ήδη. Είπαμε, η υπόθεση σπίτι μπορεί να είναι μια μικρή περιπέτεια.

Στο αρνητικό σενάριο που δε θα βρεις εστία, τότε είναι δεδομένο ότι η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, ακριβή και σίγουρα θα πρέπει να κινηθείς γρήγορα και μεθοδικά. Όσο πιο γρήγορα ψάξεις τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βρεις στέγαση. Δυναμική αναζήτηση από νωρίς. Να είσαι προετοιμασμένος ότι η συγκατοίκηση είναι το πιο πιθανό σενάριο, είτε αυτό αφορά την φοιτητική εστία, είτε το private market. Μην ξεχνάς το γνωστό ”subrent” , δηλαδή η υπενοικίαση σπιτιού που υπάρχει σαν δυνατότητα εδώ, για διαστήματα ημερών έως ετών.

Τα social media είναι ο καλύτερός σου φίλος εδώ, αλλά και sites , τα οποία με μικρή συνδρομή, σου δίνουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος σπιτιών ή δωματίων που προσφέρονται από τους ιδιοκτήτες για αυτό τον σκοπό. Προσοχή στις απάτες!

Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να σε βοηθήσουμε με την εύρεση κατοικίας είναι παραθέτοντας ένα link που φτιάξαμε γι’ αυτό τον σκοπό: Βλέπε εδώ!

Μια άλλη λύση για την ενοικίαση σπιτιού είναι η βοήθεια από μεσίτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ!

*Μια λύση είναι πάντα να νοικιάσουμε σε προάστια μιας πόλης ή ακόμα και σε μια κοντινή πόλη από τον τόπο δραστηριοποίησης μας. 

Κεφάλαιο ΙΙ: Δουλειά στην Ολλανδία

Πολλοί φοιτητές αναζητούν εργασία στην Ολλανδία με την έλευση τους και το συνδυάζουν με τις σπουδές για τα ως προς το ζην. Το ίδιο κάναμε και εμείς στο παρελθόν, το ίδιο θα γίνεται και από πολλούς φοιτητές στο μέλλον μιας και ειδικά στην Ολλανδία επειδή για κάποιους, κάποιες φορές τα έξοδα είναι αβάσταχτα. Επιπλέον, η εργασία όντας φοιτητής, σου δίνει δικαιώματα δωρεάν μετακίνησης ή κάποιων άλλων οικονομικών βοηθημάτων. Για όλα αυτά έχουμε γράψει ήδη άρθρα στο SuperGreeks.EU – Απλά κάνε μια βόλτα στην ιστοσελίδα μας και θα βρεις ότι πληροφορία αναζητάς για τη ζωή στην Ολλανδία. Click εδώ και ξεκίνα να βρίσκεις ότι έψαχνες για τη ζωή στην Ολλανδία.

Στις μεγάλες πόλεις θεωρούμε δεδομένο ότι ο οποιοσδήποτε έχει όρεξη για εργασία τότε μπορεί να βρει ένα μεροκάματο. Για παράδειγμα, στην πόλη του Άμστερνταμ υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά που ψάχνουν νέους υπαλλήλους. Αρκεί μια βόλτα στη Damrak, Damstraat, Red Light District και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα ψάχνουν για υπαλλήλους. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά ξενοδοχεία ζητούν αυτή την εποχή υπαλλήλους σε διάφορες θέσεις ώστε να καλύψουν τα διάφορα κενά που έχουν προκύψει. Βεβαίως, δουλειά κάθε είδους είναι διαθέσιμη εδώ, από ιδιωτικός υπάλληλος σε κάποια επιχείρηση, μέχρι και pet-sitting (κι όμως, υπάρχει site αποκλειστικά γι’ αυτό!).

Γενικά , η λογική είναι, ότι αν θέλεις, δουλειά βρίσκεις. Στα αγγλικά… Στις μεγάλες πόλεις… σίγουρα. Τουλάχιστον αυτά προ κορώνας – για το μέλλον θα δούμε.

Για την εύρεση εργασίας έχουμε δημιουργήσει αυτό το άρθρο : Βλέπε εδώ!

Kεφάλαιο III: Η μετακίνησή μας στις Κάτω Χώρες

Εμείς θα σας προτείνουμε τη μετακίνηση σας με το ποδήλατο. Η Ολλανδία είναι ένας τόπος φτιαγμένος για ποδήλατα. Και στο ”τελευταίο” χωριό της Ολλανδίας μπορείς να πας από δέκα διαφορετικούς ποδηλατοδρόμους που οδηγούν σε αυτό.

Αν έχεις αυτοκίνητο: Μέσα στις πόλεις η μετακίνηση σου με αυτοκίνητο θα μοιάζει με έναν εφιάλτη και επίσης είναι ένα αρκετά ακριβό sport μιας και τα parking είναι πολύ ακριβά και η φορολογία “τσουχτερή”.

Θεωρούμε επίσης ότι με τη χρήση του ποδηλάτου ανεβαίνει δραματικά το βιοτικό μας επίπεδο. Εάν είστε λοιπόν φαν του ποδηλάτου το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι να το κλειδώνετε καλά.. και καλές βόλτες ! 🙂

Εάν δεν είστε φαν του ποδηλάτου (ή βρέχει πολύ εκείνη την μέρα) τότε η επόμενη λύση είναι η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε από τους σταθμούς των τρένων ή το APP του NS , αλλά πιο χρήσιμη είναι η  OV-chip card την οποία μπορείτε να τη φορτώσετε με χρήματα και να μετακινηθείτε σε όλη τη χώρα με τραμ, τρένα και λεωφορεία φθηνότερα.

Tip: Eαν έχετε ταξιδέψει σε μια άλλη πόλη από την οποία κατοικείτε και θέλετε να κάνετε χρήση ποδηλάτου τότε σας προτείνουμε να νοικιάσετε ποδήλατο πολύ φθηνά από τον σταθμό των τρένων που θα σταματήσετε. Βλέπε εδώ πως!

Τip2: Διάβασε και το άρθρο μας για το πως να ταξιδεύεις φθηνά στην Ολλανδία! Βλέπε πως εδώ!

Δες επίσης για το Άμστερνταμ : Μισθοί , facts και αριθμοί… Για πτυχιούχους

Και

*Άρθρα που αφορούν τους φοιτητές μας στην Ολλανδία θα βρείτε εδώ!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks