Σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο_Αποφφοίτηση

Για όσα παιδιά σκέφτονται να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, υπάρχουν αρκετά κριτήρια και προϋποθέσεις που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους, μαζί με τους γονείς τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα καταξιωμένα πανεπιστήμια που διαθέτει σε μεγάλη πληθώρα, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες. Αυτό που μορεί να ενδιαφέρει ιδιαίτερα όμως τις οικογένειές τους είναι το ποσό για τα δίδακτρα ή η πιθανότητα να κερδίσει το παιδί τους υποτροφία, στο πανεπιστήμιο της επιλογής του. 

Τι συμβαίνει με τα δίδακτρα 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κάποιες χώρες που μπορεί να προσφέρουν δωρεάν την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και κάποιες που τα δίδακτρα είναι αρκετά ακριβά. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ποικίλουν αλλά τα κριτήρια για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας με τη μορφή υποτροφιών και δανείων υπάρχουν, ακόμα κι αν διαφέρουν επίσης σημαντικά.

Οι επίδοξοι φοιτητές και φοιτήτριες οφείλουν να επισκεφτούν το επίσημο site του πανεπιστημίου που επιθυμούν να ακολουθήσουν τις σπουδές τους και να δουν τις ιδιαιτερότητες στις πληρωμές. Αυτό σημαίνει τον έλεγχο για το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν, το αν μπορούν να εξοφλήσουν τα δίδακτρα σε δώσεις ή εφάπαξ, και σε περίπτωση δόσεων, πόσο ανεβαίνει το ποσό. Επίσης, στον έλεγχο των διδάκτρων μπορεί να ελεγχθούν και οι παροχές που καλύπτει το πανεπιστήμιο, όπως η διαμονή, τα κοινόχρηστα έξοδα ή και η προσωρινή ασφάλεια υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αν πρόκειται για πολίτες της Ε.Ε. που σπουδάζετε σε πανεπιστήμιο εντός της Ένωσης πρέπει να γνωρίζετε πως:

  • δεν μπορούν να σας ζητήσουν να καταβάλετε υψηλότερα δίδακτρα,
  • έχετε ίσα δικαιώματα με τους υπηκόους της εν λόγω χώρας όσον αφορά τις υποτροφίες για την κάλυψη των διδάκτρων.
marketplace-ellinika-proionta-ekswteriko
Το νέο μας project SuperGreeks Marketplace σε περιμένει

Φοιτητές που ήδη διαμένουν στη χώρα σπουδών τους

Σε περίπτωση που διαμένετε για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σκοπεύετε να σπουδάσετε, ακόμα κι αν δεν είστε υπήκοος, δικαιούστε υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας αυτής.

Σπουδές στο εξωτερικό με το Erasmus+

Εάν ήδη σπουδάζετε σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας σας και θέλετε να πραγματοποιήσετε ένα μέρος των σπουδών ή την πρακτική σας άσκηση στο εξωτερικό τότε πρέπει να το κάνετε μέσω του προγράμματος Erasmus+. Για να γίνει αυτό πρέπει να απευθυνθείτε στον/στην υπέθυνο/η του προγράμματος στο πανεπιστήμιό σας, για να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και να σας κατευθύνει σε ποιά πανεπιστήμια μπορείτε να πάτε, σε ποιά γλώσσα πραγματοποιούνται τα μαθήματα και ποιό πρόγραμμα σπουδών ακολουθούν.

Αυτό που πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζεται για τις σπουδές μέσω του Erasmus+ είναι οτι δε χρειάζεται να πληρώσετε εγγραφή ή δίδακτρα, τα μαθήματα συνυπολογίζονται σε αυτά του πτυχίου σας από τη χώρα από όπου έρχεστε και άμεσα λαμβάνεται μία υποτροφία από την Ε.Ε. για την κάλυψη των βασικών σας εξόδων. Τα επιπλέον έξοδα βέβαια είναι δική σας επιβάρυνση. 

Τι συμβαίνει με το Brexit και τα πανεπιστήμια

Στις 31 Ιανουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποχώρηση αυτή σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές για φοιτητές και φοιτήτριες της Ε.Ε. που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές.

Όσοι και όσες θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 και τα επόμενα χρόνια, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δάνειο διδάκτρων και κατοικίας. Τα διεθνή κόστη εξαρτώνται από το Πανεπιστήμιο και τον τύπο του πτυχίου και θα διαφέρουν μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συνιστούμε στους φοιτητές να απευθύνονται στα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν με συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα διεθνή κόστη για το πτυχίο που επιθυμούν.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί οτι παρά το Brexit τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ανεξάρτητες συμφωνίες με χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονός που σημαίνει το πτυχίο που θα αποκτηθεί από ένα πανεπιστήμιο της χώρας θα μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί και από κάποια άλλη. 
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?