Άρση της ασυλίας ζήτησε η ευρωπαϊκή εισαγγελία για την Μαρία Σπυράκη και την Εύα Καϊλή 

eurwpi-oikonomia-koronoios

Την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών ζήτησε αυτή την Παρασκευή η ευρωπαϊκή εισαγγελία, για υπόθεση που δεν έχει σχέση με τις υποψίες για διαφθορά του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας την Πέμπτη δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη ζήτησε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας με βάση την έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η Λόρα Κόβεσι ζήτησε σήμερα, Πέμπτη, την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αλλά και της Εύας Καϊλή, μετά από έρευνα της OLAF, η οποία κάνει λόγο για υποψία απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., σχετικά με την διαχείρηση της κοινοβουλευτικής της αποζημίωσης και συγκεκριμένα για τις αμοιβές των βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι δύο ελεγχόμενες δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Διευκρινίζει ότι ζητά την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή (αποκλείεται αυτή την εβδομάδα από την πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα των Σοσιαλιστών) και της Μαρίας Σπυράκη μετά από αναφορά του Olaf, του Ευρωπαϊκού Γραφείου κατά της απάτης, που ισχυρίζεται απάτη «εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ». Τα εικαζόμενα γεγονότα που δικαιολογούν αυτό το αίτημα συνδέονται με τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων, «ιδιαίτερα τις αμοιβές των διαπιστευμένων βουλευτικών βοηθών», διευκρινίζει η εισαγγελία μέσω δελτίου τύπου.

Η Μαρία Σπυράκη (από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας), επίσης Ελληνίδα εκλεγμένη εκπρόσωπος, ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ (δεξιά συντηρητική και Χριστιανοδημοκρατική).

Το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας δεν θα έχει άμεση ισχύ. Πρέπει να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και στη συνέχεια να περάσει στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Βουλής (JURI), πριν ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Ένα ταξίδι που θα διαρκέσει τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες.

Η πρώτη απάντηση της ΝΔ Μαρία Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Η Μαρία Σπυράκη στο Documento: «Δεν ξέρω τι λένε…»

Το documentonews.gr επικοινώνησε με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της αναφορικά με υπόθεση που σχετίζεται με αμοιβές συνεργάτη της.

«Δεν υπάρχει τίποτα απ΄ αυτά που λένε… Δεν ξέρω τι λένε, ξέρω ότι δεν έχω καμία διαφορά με το Ευρωκοινοβούλιο» απάντησε αρχικά η πρώην δημοσιογράφος και διαβεβαίωσε πως θα συναινέσει για την άρση της ασυλίας της.

Διευκρίνισε δε πως η υπόθεση αφορά το «επίδομα αλλοδαπής» ενός πρώην συνεργάτη της, ο οποίος αντιμετώπισε ένα σοβαρό προσωπικό ζήτημα.

«Το Ευρωκοινοβούλιο κατέβαλλε επίδομα αλλοδαπής στον συνεργάτη μου ενώ εκείνος είχε απουσίες, αυτό είναι το θέμα. Ως εκ τούτου, όπως γράφει η (εισαγγελική) παραγγελία, θεωρούν ότι υπάρχει υπόνοια. Και με όσα γίνονται με την Εύα Καϊλή, μπήκαμε όλοι στο ίδιο καλούπι..» πρόσθεσε με νόημα.

Πηγή: LeSoir, Documento

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks