Στεγαστικό δάνειο στην Ολλανδία σε ομογενείς: Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τυχόν δυσκολίες

χρήματα

Μπορείτε να πάρετε στεγαστικό δάνειο στην Ολλανδία ως ομογενής; Είστε μετανάστης στην Ολλανδία και σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σπίτι; Ίσως είστε αυτοαπασχολούμενος ή έχετε κάποια σημαντικά χρέη κολλεγίων αλλά δε χρειάζεται να σας πιάσει απόγνωση! Συνήθως θα μπορείτε να πάρετε ένα στεγαστικό δάνειο κι να αποκτήσετε το σπίτι που βρήκατε με μεσίτη ή χωρίς. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές ππληροφορίες που πρέπει να έχετε στο νου σας.

Διαφορετική εθνικότητα ή υπηκοότητα

Εάν είστε από την Ολλανδία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση σε κάθε τράπεζα για στεγαστικό δάνειο (με υποθήκη) ώστε να αγοράσετε ένα σπίτι στην χώρα. Αλλά όσο πιο μακριά από αυτή τη μικροσκοπική χώρα βρίσκονται οι εθνικές σας ρίζες, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες οι τράπεζες (και οι ενυπόθηκοι δανειστές) να είναι πρόθυμοι να σας δώσουν το δάνειο. Αλλά μην απελπίζεστε, οι πιθανότητες είναι ακόμα αρκετά καλές!

Έτσι, εάν είστε από την ΕΕ, οι περισσότερες τράπεζες σας θεωρούν «Ολλανδούς», αλλά άλλες τράπεζες μπορεί να θέλουν να εργάζεστε και να ζείτε στην Ολλανδία για ορισμένο χρονικό διάστημα (σε ορισμένες περιπτώσεις τρία χρόνια). Εάν η καταγωγή σας είναι εκτός της Ένωσης οι τράπεζες μπορούν στη συνέχεια να έχουν περισσότερες απαιτήσεις για να λάβετε την υποθήκη. Αυτό συνεπάγεται κυρίως στον αριθμό των ετών που ζείτε και εργάζεστε στην Ολλανδία (σε ορισμένες περιπτώσεις πέντε χρόνια). Φυσικά, όσο περισσότερο μένετε εδώ, τόσο περισσότερες επιλογές έχετε για να διευκολυνθεί η συναλλαγή σας.

Αλλά συνήθως στο τέλος, υπάρχει πάντα μια επιλογή ανεξάρτητα από το χρόνο εγγραφής σας στην Ολλανδία.

Λήψη στεγαστικού δανείου με συγκεκριμένη σύμβαση/μισθοδοσία-κατασκευή ή χωρίς επιστολή προθέσεων

Πριν απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας δώσουμε ορισμένους ορισμούς. Ευέλικτο συμβόλαιο: όλες οι μορφές συμβολαίου που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Σκεφτείτε για παράδειγμα μια προσωρινή σύμβαση χωρίς δήλωση προθέσεων από τον εργοδότη.

Σε μια δήλωση (ή επιστολή) προθέσεων αναφέρεται ότι ο εργοδότης σας θα σας δώσει μόνιμη σύμβαση αορίστου χρόνου εάν λήξει η τρέχουσα σύμβαση. Πώς επηρεάζει αυτό την υποθήκη σας; Συχνά οι τράπεζες θα σας δώσουν ένα στεγαστικό δάνειο υποθήκης βάσει αυτής της επιστολής προθέσεων.

Τώρα εάν εργάζεστε μέσω ενός γραφείου απασχόλησης, εργάζεστε σε μισθοδοσία ή εάν έχετε συμβόλαιο μηδενικών ωρών, τότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το εισόδημά σας και μια τράπεζα, όπως θα περίμενε κανείς, θα επιθυμούσε συνδιαλλαγή για μια όσο το δυνατόν ασφαλέστερη κατάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε το δάνειο καθόλου, εάν έχετε ευέλικτο συμβόλαιο; Όχι, αλλά πρέπει να έχεις δουλέψετε για μερικά χρόνια. Η τράπεζα ζητά τις ετήσιες αποδόσεις των τριών τελευταίων (πλήρων) ημερολογιακών ετών. Στη συνέχεια λαμβάνεται ο μέσος όρος (αλλά ποτέ υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο). Επίσης, το ιστορικό εργασίας σας πρέπει να ήταν στην Ολλανδία.

Αν το εισόδημά σας μοιάζει με αυτό:

2021: 80.000 €
2020: 75.000 €
2019: 50.000 €
Τότε το εισόδημα στο οποίο θα βασιστεί ο υπολογισμός της υποθήκης είναι 68,333 €.

Εάν ζείτε και εργάζεστε μόνο από το 2019, μπορείτε να υποβάλετε μόνο μια ετήσια δήλωση από το 2019 και το 2020, το μέσο εισόδημα σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα είναι 51,667 € (80.000 € + 75.000 € + 0 διαιρούμενο με 3). Λάβετε υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες απορρίπτουν αιτήσεις εάν υπάρχει μόνο ένα ή δύο χρόνια με εισόδημα.

Η περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία/entrepreneur

Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για την επιχειρηματική τους νοοτροπία και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατέχουν μια εταιρεία ή είναι εγγεγραμμένοι στο εμπορικό επιμελητήριο ως “ZZP’e”r δηλαδή freelancer. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ακόμα εντελώς δυνατό να λάβετε υποθήκη στην Ολλανδία, αλλά το εισόδημα στο οποίο θα βασιστεί υπολογίζεται και πάλι λίγο διαφορετικό.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις για να λάβετε υποθήκη ως ελεύθερος επαγγελματίας:

  • Πρέπει να είστε τουλάχιστον ένα χρόνο ενεργός και να έχετε κλείσει ένα οικονομικό έτος. Όσο περισσότερο έχετε την επιχείρησή σας, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες όταν πρόκειται να λάβετε υποθήκη. Όσον αφορά το ποσό των χρημάτων που μπορείτε να πάρετε με μια ολλανδική υποθήκη ως ανεξάρτητο άτομμο, θα πάει ως εξής. Για τους επιχειρηματίες, χρησιμοποιούν το μέσο κέρδος για τα τελευταία τρία χρόνια. Αν υποθέσουμε ότι το κέρδος αυξάνεται κάθε χρόνο, ο μέσος όρος θα πρέπει να είναι υψηλότερος, εάν είστε ήδη ενεργός για αρκετά χρόνια.
  • Εάν δεν μπορείτε να παρέχετε το εισόδημα για τα τελευταία τρία χρόνια, επειδή δεν διαχειρίζεστε την επιχείρησή σας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες θα αφαιρέσουν το κέρδος με ένα ποσοστό. Ο λόγος για αυτό είναι η αβεβαιότητα για το πώς θα αποδώσει η επιχείρηση τα επόμενα χρόνια.
  • Πρέπει να έχετε ολλανδική εγγραφή στο εμπορικό επιμελητήριο. Η εγγραφή της επιχείρησής σας αλλού (όπως ένα ξένο εμπορικό επιμελητήριο) πραγματικά περιπλέκει τα πράγματα και κάνει τις πιθανότητες να λάβετε ένα στεγαστικό δάνειο με υποθήκη εξαιρετικά χαμηλές. Με άλλα λόγια, μόλις μετακομίσετε στην Ολλανδία, είναι – στην περίπτωση απόκτησης υποθήκης – το καλύτερο να μετακινήσετε την επιχείρησή σας στη χώρα.

Οφειλή σε χρέη κολλεγίου/δάνεια σπουδών

Εάν έχετε φοιτητικό δάνειο, είναι ακόμα δυνατό να υποβάλετε αίτηση για δάνειο στην Ολλανδία. Ωστόσο, το δάνειο αυτό λαμβάνεται υπόψη όταν πρόκειται για τη μέγιστη υποθήκη. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως και στην περίπτωση άλλων δανείων, το αρχικό χρέος σπουδών (αυτό με το οποίο καταλήξατε στην αποφοίτησή σας) συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση.

Κατά κανόνα, λαμβάνεται υπόψη μια χρέωση 0,75% μηνιαίως για το αρχικό ποσό του δανείου. Από τον Ιούλιο του 2015 υπάρχει ένα διαφορετικό σύστημα δανείων κολλεγίων. Εάν έχετε τέτοιο χρέος μελέτης, τότε υπολογίζεται 0,45% ανά μήνα.

Πώς επηρεάζει το φοιτητικό χρέος από σπουδες στο εξωτερικό το ολλανδικό σας δάνειο;

Έχετε φοιτητικό δάνειο στο εξωτερικό; Ο υπολογισμός είναι παρόμοιος με τον ολλανδικό τρόπο. Ωστόσο, εάν έχετε τη δυνατότητα να το επιστρέψετε, αυτό πιθανότατα θα βοηθούσε την περίπτωσή σας. Με κάθε τρόπο, υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει όταν θέλετε να πάρετε στεγαστικό δάνειο με υποθήκη, με χρέη κολλεγίου, αλλά βοηθά να λάβετε συμβουλές από έναν σύμβουλο που ειδικεύεται στο ζήτημα.

Ολλανδία-Τιμές-Σπίτια

Εισόδημά και εργασία από το εξωτερικό

Μπορεί να ζείτε στην Ολλανδία, αλλά έχετε τη δουλειά σας αλλού, όπως το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμα και λίγο πιο μακριά. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα πληρώνετε τους φόρους (εισοδήματος) και εκτός Ολλανδίας. Εξαιτίας αυτού, δεν δικαιούστε έκπτωση φόρου στις Κάτω Χώρες για τους τόκους που πληρώνετε.

Ορισμένες τράπεζες είναι σύμφωνες στο να σας παρέχουν υποθήκη εάν δεν εργάζεστε στην Ολλανδία, αρκεί να λαμβάνετε το εισόδημά σας σε ευρώ και να καταβληθεί στον ολλανδικό τραπεζικό σας λογαριασμό. Εάν το εισόδημά σας δεν είναι σε ευρώ, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Η τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει ότι το εισόδημα είναι ασφαλές και για να ελαχιστοποιήσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας το 90% του μετατρεπόμενου εισοδήματος σε ευρώ.

Για παράδειγμα, έχετε εισόδημα 77.000 λίρες. Μετατράπηκε σε ευρώ, δηλαδή περίπου 85.000 ευρώ. 85.000 € x 90% είναι 76.500 €. Σε αυτή την περίπτωση, η μέγιστη υποθήκη σας θα υπολογιστεί με βάση εισόδημα 76.500 €.

Πηγή πληροφοριών: dutchreview.com
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?