Η στεναχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο

person standing near lake

Η στεναχώρια διαρκεί 120 ώρες ενώ το συναίσθημα της ντροπής μόλις τριάντα λεπτά.

Τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά επιδρούν σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Όταν αυτά είναι αρνητικά, όπως για παράδειγμα ο φόβος, η θλίψη και η μελαγχολία, οι επιπτώσεις τους είναι και αυτές αρνητικές, καθώς μας κυριεύουν. Ωστόσο, υπάρχει ένα συναίσθημα που όταν το βιώνουμε διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλο και δυστυχώς δεν πρόκειται για κάποιο ευχάριστο, αλλά το ακριβώς αντίθετο…

Ό, τι νιώθει η ψυχή μας καταγράφεται στο σώμα μας και κάθε φορά που βιώνουμε το συναίσθημα της στεναχώριας μας κυριεύει και καταγράφεται τόσο έντονα μέσα μας που σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, διαπιστώθηκε ότι διαρκεί 240 φορές περισσότερο από τα υπόλοιπα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος που η στεναχώρια είναι το πιο παρατεταμένο συναίσθημα είναι διότι στις πλείστες των περιπτώσεων σχετίζεται με δυσάρεστα γεγονότα, όπως μια ασθένεια, ένα διαζύγιο κ.ο.κ. Όλα αυτά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε.

Συγκεκριμένα, η στεναχώρια διαρκεί 120 ώρες ενώ το συναίσθημα της ντροπής μόλις τριάντα λεπτά και αυτό του φόβου σαράντα. Δυστυχώς, το δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι το μίσος που διαρκεί γύρω στις εξήντα ώρες, ενώ η χαρά έχει διάρκεια μόλις τριανταπέντε ώρες.

Από την άλλη τα αισθήματα χαλάρωσης «πεθαίνουν» μέσα σε τέσσερεις ώρες περίπου, ο ενθουσιασμός μέσα σε έξι, η ανακούφιση σε οκτώ, η ζήλια σε δεκαπέντε, ενώ το άγχος, η απελπισία, η ελπίδα, η απογοήτευση και η ικανοποίηση μέσα σε είκοσι-τέσσερεις ώρες.

Αξίζει να αναφερθούμε και στα συναισθήματα που προκύπτουν από καθημερινά γεγονότα και τα οποία σβήνουν γρηγορότερα απ’ όλα… Ο θυμός, η ανία και η έκπληξη είναι μερικά από τα πιο σύντομα αφού εξαλείφονται μέσα σε δύο ώρες. Ακόμη λιγότερο χρειάζεται για να υποχωρήσει ο εκνευρισμός, καθώς χάνεται σε λιγότερο από ενάμιση ώρα.

Τέλος, το στρες χρειάζεται τρείς ώρες για να υποχωρήσει, οι ενοχές σχεδόν τέσσερεις και η υπερηφάνεια λίγο παραπάνω από δυόμιση ώρες.

Πηγή: must

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks