Ποιους συμμάχους έχεις για να ρυθμίσεις το βάρος σου στη χώρα που ζεις;

Γράφει η Ειρήνη Κύρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Έχεις παρατηρήσει τη ζυγαριά να ανεβαίνει από τότε που μετακόμισες στο εξωτερικό; Σε αυτό το άρθρο σε προσκαλώ αντί να σκέφτεσαι τι πάει λάθος, να εστιάσεις σε όσα μπορούν να πάνε καλύτερα! Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις στρατηγικούς συμμάχους προς το στόχο σου για ένα υγιές βάρος.
Οι αρχές ρύθμισης του βάρους
Αρχικά θεωρώ σημαντικό να σου θυμίσω πώς ρυθμίζεται το σωματικό μας βάρος.
- Υπάρχει λοιπόν, η βασική αρχή του ισοζυγίου ενέργειας όπου η ενέργεια που προσλαμβάνουμε με την τροφή και η ενέργεια που καίμε με τη σωματική κίνηση ανάλογα σε τι ισορροπία βρίσκονται, αυξάνουν, μειώνουν ή διατηρούν το βάρος μας.
- Τη μαθηματική αυτή σχέση της ενέργειας, επηρεάζουν ωστόσο, η συναισθηματική και η ορμονική μας κατάσταση συχνά. Είναι παράμετροι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και γι’ αυτό η τροποποίηση διατροφική συμπεριφοράς είναι must για έναν σύγχρονο διαιτολόγο.
- Όσον αφορά το στόχο βάρους, αδιαπραγμάτευτη παραδοχή είναι ότι υγιές θεωρείται το βάρος με δείκτη μάζας σώματος (βάρος/ύψος2) μεταξύ 20-25, ότι ο ρυθμός μείωσης είναι 0.5-1 κιλό τη βδομάδα και ότι αφορά μείωση σωματικού λίπους περισσότερο.
Όπως καταλαβαίνεις τα βασικά στοιχεία που μπορείς να παρέμβεις για να διαχειριστείς το βάρος σου, είναι να οργανώσεις τα γεύματα και τη μερίδα σου, να αυξήσεις τη σωματική σου άσκηση και να διαχειρίζεσαι πιθανές συναισθηματικές μεταπτώσεις ή κοινωνικές περιστάσεις.
Ταπεράκι …παντού
Το σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη μέθοδος να ελέγχεις ο ίδιος τα συστατικά και τη μερίδα που τρως. Δεν είναι λίγες οι χώρες της δυτικής ή βόρειας Ευρώπης που οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ντρέπονται να κουβαλούν το ταπεράκι τους όπως στην Ελλάδα αλλά βρίσκουν και παροχές για να ζεστάνουν το δικό τους φαγητό. Στη Σουηδία έχω βρει φούρνο μικροκυμάτων ακόμη και σε κολυμβητήριο!
Σεβασμός στα διαλείμματα για φαγητό
Θυμάσαι που στην Ελλάδα, σχόλαγες και δεν είχες προλάβει να πάρεις ούτε ανάσα από τις εργασίες της ημέρας; Και κάπως έτσι έπεφτες με τα μούτρα στο φαγητό γυρνώντας σπίτι; Ε λοιπόν, στο εξωτερικό, ακόμα και αν έχεις παρόμοιο όγκο εργασιών, το διάλειμμα για φαγητό είναι συνήθως σεβαστό από όλους. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Στη Γλασκόβη που ζούσα, 13.00 η ώρα ήταν αναγκαστικό το διάλειμμα για όλους για μεσημεριανό ενώ οι Σουηδοί κάθε 2-3 ώρες έχουν αναγκαστικό διάλειμμα για «fika» (τους αγαπώ!).
Φύση για περπάτημα
Έχοντας μεγαλώσει στην τσιμεντούπολη της Αθήνας, μου φαίνεται εξαιρετικό ότι έχεις τόσα μέρη να απολαύσεις τη φύση και παράλληλα να κινείς το σώμα σου, είτε αφορά περπάτημα και τζόκινγκ στα δάση και τις λίμνες της Σουηδίας, είτε μια βόλτα με το ποδήλατο στην Ολλανδία, είτε υπαίθρια γιόγκα στα πάρκα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είτε πιο οργανωμένες δραστηριότητες… Και όχι, ο καιρός δεν είναι πρόβλημα! Οι Σουηδοί λένε «Δεν υπάρχει κακός καιρός, απλά δεν είσαι καλά ντυμένος» και συμφωνώ!
Παραγγελίες, delivery και κεράσματα
Κάτι που μπορεί εύκολα να μας βγάλει εκτός προγράμματος ή εκτός μερίδας είναι η ευκολία να παραγγείλουμε κάτι που θα έρθει σπίτι (πίτσα, σουβλάκι) και φυσικά ότι δυσκολευόμαστε να λέμε όχι σε κεράσματα στην Ελλάδα… «Ευτυχώς» οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι πιο «κρύοι» και τα κεράσματα δεν είναι πολλά ενώ η αίσθηση που έχω για τις περισσότερες χώρες είναι ότι οι παραγγελίες δεν είναι τόσο εύκολες ή διαδεδομένες να πω…
Δε λέω ότι δε θα δυσκολεύεσαι. Η ίδια, ενώ θεωρώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, το να μπορώ να απολαμβάνω τη φύση, πάλι δεν μπορώ να το κάνω συστηματικά σαν άσκηση. Η θετική ψυχολογία όμως, που είναι «φίλη» με τη σύγχρονη διαιτολογία που πρεσβεύω, λέει να βρεις τους συμμάχους. Αν τα λέγαμε προσωπικά, ίσως να εντοπίζαμε περισσότερες ευκαιρίες που έχεις για να ρυθμίσεις το βάρος σου αποτελεσματικά συγκεκριμένα στη χώρα που ζεις. Αυτό που θέλω να τονίσω περισσότερο με το σημερινό άρθρο όμως, είναι ότι δεν είναι όλα δύσκολα, μερικές φορές είναι να αποφασίσεις να το δεις αλλιώς και φυσικά να βρεις το υποστηρικτικό περιβάλλον για να σε ωθήσει στο στόχο σου!