Πώς να αποκτήσετε έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία (vol. 1)

Γερμανία-Αριθμός-Κοινωνική Ασφάλιση

Μάθετε πόσα πρέπει να πληρώσετε στη γερμανική κοινωνική ασφάλιση και ποιες παροχές μπορείτε να διεκδικήσετε: υγειονομική περίθαλψη, γονική άδεια, επιδόματα τέκνων, παροχές ανεργίας, σύνταξη και ασφάλιση ατυχημάτων. Μάθετε πώς μπορείτε να εγγραφείτε για να παραλάβετε έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Το Vol.2 – συνέχεια του άρθρου για την κοινωνική ασφάλιση στη Γερμανία βρίσκουμε εδώ

Εάν ζείτε και εργάζεστε στη Γερμανία, συνήθως συνεισφέρετε στη γερμανική κοινωνική ασφάλιση, σε αντάλλαγμα για πρόσβαση σε ορισμένα οφέλη από τη γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως και αλλού, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας χρηματοδοτείται κυρίως μέσω εισφορών που καταβάλλουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες τους. Ωστόσο, το κάποτε γενναιόδωρο και ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας δέχθηκε εν μέρει πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν.

Γερμανική κοινωνική ασφάλιση: κόστος και παροχές

Η πλειονότητα των εργαζομένων καταβάλλει εισφορές σε διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία – είτε νόμιμα είτε ιδιωτικά – προκειμένου να λάβει υγειονομική περίθαλψη, ιατρική περίθαλψη και μακροχρόνια περίθαλψη, επίδομα ανεργίας και σύνταξη στη Γερμανία.

Η κοινωνική ασφάλιση ανέρχεται συνήθως στο 40% περίπου του ακαθάριστου εισοδήματος, αλλά οι εργοδότες πληρώνουν συνήθως το ήμισυ περίπου. Οι εργοδότες πληρώνουν επίσης για ασφάλιση εταιρικών ατυχημάτων, η οποία καλύπτει την αποκατάσταση και τη φροντίδα μετά από ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία ή ατύχημα στην εργασία ή στον τόπο σπουδών. Υπάρχουν επίσης άλλα οφέλη που χρηματοδοτούνται από φόρους, τα οποία παρατίθενται παρακάτω.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό και εργάζονται στη Γερμανία υπόκεινται επίσης σε αυτές τις εισφορές, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Εάν εργάζεστε στη Γερμανία ως εκδοχέας ενδοεταιρικών εταιρειών ή έχετε διπλωματική υπηρεσία, απαλλάσσεστε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένοι αλλοδαποί ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας από το σπίτι τους.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ – ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) και χώρες που έχουν συνάψει συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης με τη Γερμανία ενδέχεται να μπορούν να ζητήσουν επιστροφή ή να μεταφέρουν ορισμένες πληρωμές που γίνονται στο γερμανικό σύστημα, για παράδειγμα συνταξιοδοτικές εισφορές.

Αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ – έχουν συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης με τη Γερμανία. Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα καταγωγής σας μπορούν να σας ενημερώσουν εάν υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωσή σας.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για να πληρώσει τη γερμανική κοινωνική ασφάλιση

Κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζομένους

Εάν είστε υπάλληλος, ο εργοδότης σας θα σας εγγράψει σε ένα ταμείο ασφάλισης και θα χειριστεί εκείνος όλες τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα: θα πληρώσετε ένα ποσοστό του ακαθάριστου εισοδήματός σας, το οποίο αφαιρείται από τον μισθό σας προτού το λάβετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εργοδότης σας πρέπει επίσης να συνεισφέρει, οπότε καθένας από εσάς πληρώνει το ισοδύναμο περίπου με 20% του ακαθάριστου εισοδήματός σας. Το ακριβές ποσό που πληρώνετε σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο εξαρτάται γενικά από το ποσό που κερδίζετε, με ανώτατα όρια στις εισφορές.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και η κοινωνική ασφάλιση

Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι με την κρατική ασφάλιση – εκτός και αν προηγουμένως ήταν ασφαλισμένος πριν από την ανάληψη αυτοαπασχόλησης – και μπορούν να αποφασίσουν είτε να συμμετάσχουν είτε να συνάψουν ιδιωτική ασφάλιση. Πρέπει να πληρώσουν εισφορές, αν και με χαμηλότερο ποσοστό. Οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να εξαιρούνται από εισφορές για τρία χρόνια.

Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες εκδόσεων είναι υποχρεωτικά μέλη της κρατικής ασφάλισης και πρέπει να περάσουν από το Ταμείο Κοινωνικής Ευημερίας των Καλλιτεχνών (Künstlersozialkasse ή KSK), το οποίο ενεργεί ως εργοδότης και κάνει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης γι ‘αυτούς. Ορισμένοι αυτοαπασχολούμενοι, όπως οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι δάσκαλοι, οι φροντιστές παιδιών, πρέπει να ενταχθούν στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και χαμηλού εισοδήματος

Εάν εργάζεστε λιγότερο από 50 ημέρες ή δύο μήνες το χρόνο ή κερδίζετε λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, δεν πληρώνετε τη γερμανική κοινωνική ασφάλιση (ή φόρο) αλλά πρέπει να εγγραφείτε για ασφάλιση υγείας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα προνόμιά σας μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Μεταβιβάσιμα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης

Εάν είστε από την ΕΕ / ΕΟΧ, τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης είναι μεταβιβάσιμα και ορισμένες άλλες χώρες έχουν συνάψει συμβάσεις κοινωνικής ασφάλισης για να επιτρέψουν στους πολίτες να διεκδικήσουν παροχές στη Γερμανία και να λάβουν τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης που αποκτήθηκαν στη Γερμανία. Για λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με την αρχή κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα σας.

Τύποι κοινωνικής ασφάλισης

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία πρέπει να συνεισφέρουν σε τέσσερα κύρια συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Οι εισφορές καταβάλλονται γενικά οι μισές από τον εργοδότη και οι μισές από τον εργαζόμενο. Γενικά, οι συνεισφορές είναι:

  • Arbeitslosenversicherung (Ασφάλιση ανεργίας): 3,0% – κατανέμεται εξίσου μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.
  • Το Krankenversicherung (ασφάλιση υγείας), περιλαμβάνει επιδόματα μητρότητας, πατρότητας και τέκνου: 14,6% – 7,3% καταβάλλεται το καθένα από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Εάν ο ασφαλιστής σας χρεώσει ένα τέλος, το ποσό ανέρχεται σε 15,5%, αυξάνοντας τη συνεισφορά του υπαλλήλου σε 8,2%.
  • Pflegeversicherung (ασφάλιση νοσηλευτικής περίθαλψης): 2,35% – μοιράζεται εξίσου στο 1,175%. Άτεκνοι υπάλληλοι άνω των 23 ετών πληρώνουν επιπλέον 0,25% ασφάλιση νοσηλευτικής περίθαλψης.
  • Rentenversicherung (Σύνταξη ασφάλισης): 18,7% – μοιράζεται εξίσου στο 9,35%.
    Ασφάλιση ατυχημάτων: Δεν απαιτείται εισφορά από τους υπαλλήλους. οι εργοδότες πληρώνουν περίπου 1,2%.

Παροχές ανεργίας στη Γερμανία

Όλοι όσοι είναι σε αμειβόμενη εργασία ή εκπαιδευόμενος πρέπει να καταβάλλουν εισφορές στο νόμιμο ταμείο ανεργίας. Ορισμένες ομάδες απαλλάσσονται από την πληρωμή στο ταμείο, αλλά εξακολουθούν να καλύπτονται, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων.

Εάν έχετε την ατυχία να μείνετε άνεργοι στη Γερμανία, πρέπει να εγγραφείτε στο τοπικό γραφείο απασχόλησης «Bundesagentur für Arbeit». Αυτό θα πρέπει να γίνει μόλις λάβετε την ειδοποίησή σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε κανένα μήνα παροχών εργασίας.

Συνεισφορές στην ασφάλιση ανεργίας στη Γερμανία

Από τον Ιανουάριο του 2015, οι εισφορές ανέρχονται στο 3% του εκτιμώμενου εισοδήματός σας (κατανέμεται εξίσου μεταξύ εσάς και του εργοδότη σας) έως το ανώτατο όριο εκτίμησης εισφορών 72.600 ευρώ ετησίως στη Δυτική Γερμανία και 62.400 ευρώ ετησίως στην ανατολική Γερμανία.

Τι καλύπτει η ασφάλιση ανεργίας στη Γερμανία

Το νόμιμο ταμείο ασφάλισης ανεργίας θα σας πληρώσει εισόδημα για μια χρονική περίοδο (έξι μήνες έως δύο έτη) αρκεί να έχετε:

  1. πληρώσει στο ταμείο για τουλάχιστον ένα έτος κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ·
  2. εγγραφεί στο γραφείο απασχόλησης Bundesagentur für Arbeit ·
  3. ψάχνετε ενεργά δουλειά.

Υπάρχουν και άλλα οφέλη, όπως βοήθεια με την υποβολή αίτησης για εργασία, οικονομική βοήθεια κατά την ανάληψη νέας εργασίας (π.χ. έξοδα ταξιδιού, εξοπλισμού και μετεγκατάστασης), εκπαίδευση και συμβουλές για αυτοαπασχόληση.

Το Vol.2 – συνέχεια του άρθρου για την κοινωνική ασφάλιση στη Γερμανία βρίσκουμε εδώ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks