#SuperTalks με την Έφη Αλεξιάδου και το φροντιστήριο Ολλανδικών “Learn Dutch Easy”

Ένα νέο concept στο #SuperGreeks με τους Έλληνες επαγγελματίες της Ολλανδίας, μόλις ξεκίνησε. Το SUPERTalks! Δείτε εδώ το τελευταίο SuperTalks με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας, την Βάσσια Σαραντοπούλου και το Antiloneliness

Ο κάθε επαγγελματίας από το #SuperGreeks έχει γνώσεις σε πεδία που εμείς δεν γνωρίζουμε και ενδεχομένως να μας ενδιέφερε να μάθουμε.

Συνεχίζουμε σήμερα το SuperTalks με την Έφη Αλεξιάδου και το φροντιστήριο Ολλανδικών “Learn Dutch Easy“!

Πες μας μερικά πράματα για την έως τώρα διαδρομή του Learn Dutch Easy.

Το LearnDutchEasy ξεκίνησε την πορεία του στα τέλη του 2017. Ιδρύθηκε από μένα με πολύ αγάπη και όραμα, έχοντας εμπειρία 3 χρόνων. Το γραφείο μας βρίσκεται στο όμορφο κέντρο του Roosendaal. Παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα μαθήματα ή μαθήματα σε γκρουπ, είτε στην αίθουσα διδασκαλίας μας, είτε μέσω Skype για τους μαθητές που βρίσκονται μακρυά. Η εώς τώρα πορεία μας, μας έχει δείξει ότι όλοι οι τρόποι είναι αποδοτικοί. Το Learn Dutch Easy έδειξε από την αρχή τη δυναμική του. Ξεκίνησε πολύ ικανοποιητικά και η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Κάθε τρίμηνο έβλεπες μια αισθητή διαφορά. Η μεγαλύτερη έκπληξή μας ήταν το Σεπτέμβριο του 2018 που πολύ γρήγορα είχαν γεμίσει οι ώρες διδασκαλίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής. Ευτυχώς η συνεργασία μας με τους μαθητές είναι άψογη και υπάρχει μεγάλη κατανόηση.

Είναι όντως Easy τα Ολλανδικά; Ποιο είναι το μυστικό όπου το φροντιστήριο σας κάνει Easy μια γλώσσα που πολλοί θεωρούν δύσκολη πριν καν τη γνωρίσουν.

Τα Ολλανδικά σίγουρα δεν είναι μια δύσκολη γλώσσα. Είναι κατανοητό ότι καθετί καινούριο μας προβληματίζει και ίσως και να μας φοβίζει. Όχι μόνο μια ξένη γλώσσα, αλλά οτιδήποτε και να κάνουμε στη ζωή μας. Κάθε καινούρια αρχή έχει τις δυσκολίες της. Όσον αφορά τα Ολλανδικά, το μυστικό της επιτυχίας εκεί είναι λίγη προσπάθεια από το μαθητή και μία σωστή καθοδήγηση από τον καθηγητή του. Δε χρειάζεται για μένα κάποιος να διαβάζει πάρα πολλές ώρες ή να κάνει μαθήματα πολλές ώρες τη βδομάδα. Αρκεί να έχει ένα σωστό καθοδηγητή που να μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο της εκμάθησης. Μην ξεχνάμε ότι ο καθένας από μας πρέπει να δουλέψει, και πολλές φορές σκληρά, ώστε να μπορεί να επιβιώσει στην Ολλανδία. Καλό είναι λοιπόν να κρατάμε όλα τα πράγματα στη ζωή μας σε μια ισορροπία. Αυτό κάνουμε και εμείς με τους μαθητές μας. Δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο! Αρκεί κάποιος να μπορεί να μας τον δείξει.

Τι σε γοητεύει ως καθηγήτρια στην Ολλανδική γλώσσα;

Αυτό που με γοητεύει, πρώτα απ’ όλα σαν καθηγήτρια, είναι η επαφή μου με τους μαθητές μου. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά μας είναι απερίγραπτη. Αυτή η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός σου αφήνει ένα πολύ γλυκό αίσθημα μέσα σου. Αυτό για μένα προσωπικά, είναι η μεγαλύτερη αμοιβή μου. Και για να συνεχίσω, αυτό που με γοητεύει σαν καθηγήτρια της Ολλανδικής γλώσσας είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μονοπάτια άγνωστα για μας. Και για να γίνω πιο κατανοητή, δεν εννοώ μόνο τη γραμματική. Ακόμη και κάποιοι ήχοι που υπάρχουν, τους οποίους εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε. Αυτό λοιπόν το άγνωστο παιχνίδι, όταν ξέρει κάποιος να το παίζει σωστά, γίνεται μια όμορφη περιπέτεια. Και αυτό για μένα είναι γοητεία…

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν Έλληνα όσον αφορά την Ολλανδική γλώσσα;

Ο Έλληνας πρέπει να γνωρίζει ότι είναι σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά την εκμάθηση της Ολλανδικής γλώσσας, σε σχέση με ανθρώπους που έρχονται από άλλες χώρες. Σίγουρα όμως, έχουμε και εμείς να αντιμετωπίσουμε καινούριες καταστάσεις και πολλές προκλήσεις με αυτή τη γλώσσα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως, είναι ότι είναι εφικτό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε σε αυτή τη χώρα, χρησιμοποιώντας την Ολλανδική γλώσσα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι κάποιος να μπορεί να γίνεται κατανοητός από τους Ολλανδούς, όταν μιλάει τη γλώσσα τους.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς σας; Αυτό που διασκεδάζεται εσείς περισσότερο αλλά και οι μαθητές σας.

Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο μέρος της δουλειάς μου. Κάθε κομμάτι έχει τη γοητεία του. Αυτό που εφαρμόζουμε εμείς για να γίνεται το μάθημα πιο ευχάριστο και πιο αποδοτικό και για τους μαθητές μας , αλλά και για μας, είναι οι διάφορες μορφές διδασκαλίας. Για παράδειγμα το να μαθαίνουμε λέξεις μέσα από παιχνίδι ή το να μαθαίνουμε φράσεις που χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί καθημερινά και δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο, μέσω από τραγούδια με rapρυθμό. Όποιος δεν έχει κάνει αυτές τις ασκήσεις, δεν μπορεί να καταλάβει το όφελός τους. Ακόμη και το να αναπτύξεις ένα διάλογο με συμμαθητές σου παίζοντας, πιστέψτε με βοηθάει πάρα πολύ. Βοηθάει και αυτούς που δεν τολμάνε εύκολα έξω από την τάξη να μιλήσουν Ολλανδικά. Αυτός ο φόβος σιγά-σιγά αποχωρεί. Οπότε εκτός από το διασκεδαστικό κομμάτι, βλέπεις και σημαντική εξέλιξη.

Τι πλεονεκτήματα σου δίνει στην Ολλανδική κοινωνία, η εκμάθηση της Ολλανδικής γλώσσας;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, εκτός από τις περισσότερες ευκαιρίες στο κομμάτι της εργασίας, είναι ότι αυτός που μαθαίνει τη γλώσσα, κάνει το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό του. Φαντάσου ότι πας στη λαϊκή και ακούς τις γιαγιάδες να μιλάνε δίπλα σου. Αν καταλαβαίνεις τι λένε, έχεις την αίσθηση ότι είσαι στη λαϊκή της γειτονιάς σου. Αυτό για μένα έχει άρωμα ελευθερίας. Ενσωματώνεσαι!!! Γίνεσαι ένα με το σύνολο. Δεν είναι εύκολο όταν κάποιος έρχεται για να μείνει, να αισθάνεται απομονωμένος. Δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος μπορεί να αντέξει με αυτό το αίσθημα της απομόνωσης για πολλά χρόνια. Σίγουρα γίνεται, αλλά δεν είναι ευχάριστο.

Σε ποιο επίπεδο εκμάθησης ( Πτυχίου ) μπορεί να πεις ότι κάποιος γνωρίζει Ολλανδικά και μπορεί να κοινωνικοποιηθεί στο Ολλανδικό περιβάλλον;

Ακόμη και στο Α2 επίπεδο μπορεί κάποιος μόνος του, χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου, να εξυπηρετηθεί στην ολλανδική κοινωνία. Για παράδειγμα να κλείσει ένα τηλεφωνικό ραντεβού στο γιατρό του, να επισκεφθεί το γιατρό, να ψωνίσει από τη λαϊκή, να πάει στα μαγαζιά, να ρωτήσει το δρόμο κ.ά. Νομίζω πως είναι αρκετά σημαντικό να μπορείς να κάνεις όλα αυτά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Έχετε κάποια μαθήματα για ειδικά πτυχία; Και αν ναι ποια είναι αυτά ( π.χ Social Hygiene κτλ. )

Ειδικά μαθήματα που δίνουμε, είναι μαθήματα ώστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που δουλεύουν σε χώρους εστίασης. Όχι μόνο σε ελληνικά εστιατόρια. Το πτυχίο αυτό ονομάζεται SocialeHygiene. Άλλες ειδικότητες όπως οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές κ.λ. χρειάζονται το επίπεδο Β2 ώστε να μπορούν να δουλέψουν. Αυτό είναι στα πλαίσια της Ολλανδικής γλώσσας.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Learn Dutch Easy για το μέλλον;

Οι στόχοι του LearnDutchEasy είναι πολλοί. Ο πρώτος στόχος, αφού τελειώσω το μεταπτυχιακό μου, είναι να ανοίξει και δεύτερο υποκατάστημα σε μεγάλη πόλη της Ολλανδίας. Θα προσληφθούν και άλλοι καταρτισμένοι καθηγητές, ώστε να εξυπηρετούμε τους μαθητές μας όσο το δυνατό καλύτερα και να μην υπάρχουν πια λίστες αναμονής. Υπάρχει και η σκέψη, εκτός από τα ολλανδικά και τα ελληνικά, να εισαγάγουμε και τα αγγλικά ως επιλογή.

Για την ώρα έχετε τμήματα διαθέσιμα; Πότε ξεκινάνε οι εγγραφές; Και πόσο κοστίζουν.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν από τον Ιούνιο και τα μαθήματα ξεκινάνε το Σεπτέμβριο. Υπάρχει η δυνατότητα σε ιδιαίτερα μαθήματα και σε μικρά τμήματα από 2 έως 5 άτομα. Στόχος μας είναι λίγα άτομα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το μάθημα ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή μας. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 0647580871.

Βοnus Ερώτηση: Ποιος είναι για σένα ένας SuperGreek?

Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν έναν SuperGreek. Σεβασμός, αλληλοϋποστήριξη και κατανόηση. Και στις επιχειρήσεις οι οποίες για να επιβιώσουν και να φτάσουν τους στόχους τους δίνουν μεγάλο αγώνα, αλλά και στον κάθε Έλληνα, ο οποίος δίνει και αυτός τον προσωπικό, μεγάλο του αγώνα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks