#SuperTalks με την Ελένη Πρίφτη, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης IASIS Health Coaching

Οι #SuperGreeks φιλοξενούν ακόμη ένα από τα #SUPERTalks, στα οποία μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε με επαγγελματίες και να μοιραστούν μαζί μας τα δικά τους “μυστικά επιτυχίας”. Επιπλέον, κάθε επαγγελματίας από το #SuperGreeks έχει εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα αντικείμενο, που μπορούν στ’ αλήθεια να αποδειχτούν χρυσός!

Σήμερα, προσκεκλημένη μας είναι η Ελένη Πρίφτη, ιδιοκτήτρια του IASIS Health Coaching, μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε θέματα υγείας, με έμφαση την πρόληψη ασθενειών, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (lifestyle related diseases). Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε εδώ!

Δείτε εδώ το τελευταίο SuperTalks με τη Mαριάννα Βακαλοπούλου, CEO του image consultant “Stylistaas”. ή τα δύο προηγούμενα: Το ένα με την Έφη Αλεξιάδου και το φροντιστήριο Ολλανδικών “Learn Dutch Easy” και το άλλο με την Βάσια Σαραντοπούλου και το Antiloneliness

Τι περιλαμβάνει η σημερινή μας κουβέντα;

-Αποκλειστικές πληροφορίες για την εταιρεία IASIS ealth Coaching

-Ποιος είναι ο ρόλος του Health Coach;

-Διατροφή και ψυχική υγεία: Κατά πόσο είναι αλληλένδετες αυτές οι έννοιες;

-Πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;

-Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τις συνήθειες μας; (Διατροφικές και μη)

Πες μας λίγα λόγια για την IASIS Health Coaching!

H IASIS Health Coaching είναι μια εταιρεία του μοντέλου Social Business που ιδρύθηκε το 2018. ως απάντηση στην έντονη εσωτερική μου ανάγκη να χρησιμοποιήσω το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο με έναν τρόπο που θα φέρει άμεσο θετικό αντίκρισμα στην κοινωνία και τον συνάνθρωπό μου. Εκπαιδεύοντας και στηρίζοντας τους πελάτες της (σ.σ. η εταιρεία) (άτομα και οικογένειες) ως προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, συνεισφέρει ενεργά στην δημιουργία ενός μέλλοντος με περισσότερη υγειονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Συχνά ο ρόλος του Health ή Life Coach συγχέεται με αυτόν του ψυχολόγου, θα ήθελες να μας επισημάνεις ποια/ες είναι η μεταξύ τους διαφορά/ές; Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται ότι είναι χρησιμότερο να απευθυνθεί κάποιος σε έναν Health Coach;

Το επάγγελμα του Health Coach είναι ένα νεοαναδυόμενο επάγγελμα, το οποίο ήρθε ως απάντηση στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου που δεν μπορούσε να καλύψει η κλασική ιατρική προσέγγιση, όπως για παράδειγμα την ανάγκη για εκπαίδευση (health literacy), για ενδυνάμωση του ατόμου στα θέματα υγείας, για ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη ασθενειών αλλά και την λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία που βασίζονται σε πλήρη, αντικειμενική ενημέρωση (informed-choice).

Αντίθετα με έναν Life Coach που μπορεί να παίξει τον ρόλο του ψυχολόγου σε κάποιες περιπτώσεις, o Health Coach δεν εστιάζει στην αλλαγή των ψυχολογικών μοτίβων του πελάτη, αλλά στην εκπαίδευση και υποστήριξή του σε θέματα που σχετίζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Φυσικά, τα δύο επαγγέλματα έχουν και αρκετά σημεία τομής, όπως για παράδειγμα τα ψυχοσωματικά νοσήματα (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, Burnout, κ.ά.), τα οποία απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση της βιοχημείας του ανθρώπου (συγκεκριμένα της βιοχημείας του εγκεφάλου) και της ψυχολογίας του. Επίσης, και τα δύο επαγγέλματα χρησιμοποιούν τα εργαλεία του coaching psychology προκειμένου να βοηθήσουν τον πελάτη να βρει το εσωτερικό κίνητρο και την δύναμη που απαιτείται, για να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται.

Ένας άνθρωπος μπορεί να απευθυνθεί σε έναν Health Coach όταν επιθυμεί να υιοθετήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής του που θα του εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή προστασία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του σήμερα (π.χ. καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα), οι οποίες είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ασθένειες του τρόπου ζωής (lifestyle-related diseases). Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές του τρόπου ζωής είναι ικανές να βοηθήσουν όχι μόνο στην πρόληψη αλλά στην αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την εμφάνισή τους.

Ειδικά όσον αφορά τις οικογένειες με παιδιά, η προσέγγιση αυτή βοηθά καταλυτικά τα παιδιά να υιοθετήσουν εξ αρχής έναν τρόπο ζωής που τους εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή υγεία αλλά και την ανάπτυξη μιας ολιστικής νοοτροπίας, σχετικά με την σύνδεση των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγαλώνοντας.

Ωστόσο, εδώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως το επάγγελμα του Health Coach δεν είναι ακόμα νομικά κατοχυρωμένο, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το ασκήσει ακόμα και χωρίς να κατέχει το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στην αναζήτηση του επαγγελματία εκείνου που είμαστε σίγουροι ότι κατέχει την γνώση που απαιτείται, για να κατανοήσει τις πολυσύνθετες βιοχημικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Βάσει επιστημονικών ερευνών, οι διατροφικές μας συνήθειες φαίνεται να είναι υψίστης σημασίας τόσο για τη σωματική, όσο και τη ψυχική μας ευεξία. Με ποιο τρόπο συνδέεται η διατροφή με την ευεξία, είναι δηλαδή βιοχημική η επίδρασή της, ή/και ψυχολογική; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ευεξία μας μέσω της διατροφής;

Χαίρομαι πολύ που χρησιμοποιείς την λέξη «ευεξία» (wellness) και όχι απλώς την λέξη «υγεία». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ορισμός της Υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο προϋποθέτει την ύπαρξη σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας, άποψη που επικρατούσε στην ιατρική προσέγγιση του 20ο αιώνα. Η διατροφή συνδέεται άμεσα και έμμεσα με όλους τους τομείς της ευεξίας του ανθρώπου, μιας και είναι εκείνη που παίζει τον καθοριστικό ρόλο σε πάρα πολλούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την σωματική και ψυχική μας κατάσταση.

Καθετί που βάζουμε στο στόμα μας, είτε σαμποτάρει είτε βοηθά την βιοχημική μας ισορροπία, από την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και την γενικότερη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση έως την νευροβιολογική λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ένα υγιές και δυνατό σώμα είναι όχημα για ένα υγιές και ανθεκτικό πνεύμα, ενώ η ασθένεια του ενός επηρεάζει άμεσα το άλλο. Αυτό, άλλωστε, έχουν αποδείξει και τα τελευταία χρόνια οι Επιστήμες της Νευροβιολογίας, που αναδεικνύουν ότι καταστάσεις που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αμιγώς ψυχολογικές (κατάθλιψη, burnout, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες) έχουν ισχυρή σύνδεση με την διατροφή.

Αυτό, ωστόσο, που πολύ σπάνια ακούμε να αναφέρεται στις συζητήσεις περί διατροφής είναι η επίδρασή της στην κοινωνική ευεξία. Η διατροφή μας αποτελεί μια επιλογή με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο μιας και μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις ισορροπίες μιας οικογένειας (κάνοντας το έργο των γονέων πιο δύσκολο ή πιο εύκολο), τις ισορροπίες σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον (λήψη αποφάσεων, επίπεδα στρες, ανθεκτικότητα εργαζομένων), αλλά και τις κοινωνικές ισορροπίες του κόσμου που ζούμε (ευαλωτότητα χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων σε υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα). Επιλέγοντας να τρώμε πιο υγιεινά, βοηθάμε ενεργά, όχι μόνο την προσωπική μας ευεξία, αλλά και την συλλογική.

Το να αλλάξει κάποιος τις συνήθειές του, είτε καλές ή κακές, είναι κάτι αρκετά δύσκολο για πολλούς. Με ποιους τρόπους πιστεύετε, ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια αλλαγή; Θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποιους ενθαρρυντικούς, αλλά και αποτρεπτικούς παράγοντες; 

«Άτιμο πράμα η συνήθεια», έλεγε ο παππούς μου ο Ευγένιος.

Η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει αυτήν την λαϊκή σοφία, μέσα από τις μελέτες που εστιάζουν στα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που βοηθούν την υιοθέτηση νέων συνηθειών (habit formation). Το επάγγελμα του Coach βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, προκειμένου να βοηθήσει την διακοπή ανθυγιεινών συνηθειών και την υιοθέτηση νέων συνηθειών, πιο ωφέλιμων για το άτομο και την οικογένεια. Μερικοί από τους παράγοντες που είναι πολύ βοηθητικοί είναι η εκπαίδευση (δηλαδή η γνώση σχετικά με το ποια ακριβώς είναι η επίδραση μιας συνήθειας στην υγεία μας), η ανεύρεση ενός ισχυρού εσωτερικού κινήτρου, η στήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων (πχ υγιεινής μαγειρικής) που απαιτούνται για να μπορέσουν οι αλλαγές να είναι μόνιμες, και όχι απλώς μια περιστασιακή προσπάθεια.

Αντίστοιχα, η έλλειψη καθενός από τους παραπάνω παράγοντες, αποτελεί πολύ συχνά την βασική αιτία επιστροφής μας στις παλιές, κακές μας συνήθειες, κάνοντας κάθε φορά το ταξίδι της αλλαγής να μοιάζει αδύνατος άθλος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια υιοθέτησης μεγάλων αλλαγών να έχουμε δίπλα μας εκείνον τον επαγγελματία που μπορεί να μας στηρίξει πρακτικά και ηθικά, έως ότου αυτές οι νέες συνήθειες γίνουν πια αβίαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αδιαμφησβήτητα ο κορωνοϊός, αλλά και το lockdown έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας με ποικίλους τρόπους. Πιστεύετε, ότι οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή, και αν ναι, με ποιο τρόπο; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες θα βοηθούσαν το να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την επίδραση του COVID-19; Αν ναι, ποιες θα ήταν αυτές;

Ο εγκλεισμός και η κοινωνική απομόνωση έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία σε πολλαπλά επίπεδα, ένα από τα οποία είναι και η διατροφή μας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βρίσκει στο ανθυγιεινό φαγητό την παρηγοριά και την απόλαυση που έχει ανάγκη αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα όχι μόνο την πρόσληψη βάρους αλλά και την γενικότερη επιδείνωση την διάθεσης και της υγείας. Δυστυχώς όμως, με αυτόν τον τρόπο μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων (ή αλλιώς CRAP food, από τα αρχικά Calorie Rich And Processed) είναι το αποτέλεσμα αλλά και μια από τις αιτίες της πολύ κακής μας διάθεσης.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ίδιου του κορωνοϊού, ήδη από την αρχή της πανδημίας γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία είναι η δεύτερη πιο σημαντική αιτία αυξημένου ρίσκου (μετά την ηλικία), ενώ αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει το είδος της διατροφής με την βαρύτητα της νόσου. Ακόμα και τώρα, μπορούμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, κάνοντας μια συστηματική προσπάθεια να χάσουμε το παραπανήσιο βάρος μας και αυξάνοντας όσο το δυνατό τα υγιεινά τρόφιμα, δηλαδή τα πλήρη ανεπεξέργαστα, φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα πλήρη δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Γενικότερα, οι συνήθειές μας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις συνθήκες που διανύουμε, καθώς τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ενώ οι εξωτερικές δραστηριότητες έχουν περιοριστεί. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα indoor υγιεινό lifestyle, προκειμένου να περιοριστεί ο ψυχολογικός αντίκτυπος του lockdown; Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον που θέλει να περιορίσει τέτοιου είδους επιπτώσεις;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και γι’ αυτό πιστεύω, πως η προσπάθεια δημιουργίας ενός υγιεινού πλάνου ζωής (healthy lifestyle), ειδικά εν καιρώ πανδημίας, πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας μοναδική “feel good list”!

Ωστόσο, μερικές από τις αλλαγές που φαίνεται να βοηθούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (και εμένα προσωπικά) να ανταπεξέλθει σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο είναι η καθημερινή επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα έστω και ιντερνετικά, ο διαλογισμός, η καθημερινή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους (περπάτημα, τρέξιμο ή απλά η βόλτα με τον σκύλο), η επαφή με την φύση της Ολλανδίας (ευτυχώς έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με πολλά όμορφα πάρκα), η υγιεινή διατροφή, η αποχή από τα social media μερικές μέρες την εβδομάδα (δοκιμάστε το!), η φροντίδα για έναν πιο ποιοτικό ύπνο, η μουσική και οι mindful δραστηριότητες (πχ κηπουρική, χορός, γιόγκα), αλλά και η συνειδητή υιοθέτηση ενός πιο αισιόδοξου τρόπου σκέψης. Σε αυτό το τελευταίο, ευτυχώς έχουμε και τους SuperGreeks να μας βοηθάνε και να μας δείχνουν τον δρόμο…!

Πώς, πού και πότε μπορεί απευθυνθεί κάποιος στην IASIS Health Coaching;

Μπορείτε να με βρείτε με όλους τους τρόπους σύγχρονης επικοινωνίας, εκτός από την τηλεφωνική κλήση! Μπορείτε να μου στείλετε email στο [email protected] ή μήνυμα στο Viber/WhatsApp στο 0031 650561521 ή στο Messenger του προσωπικού μου ή επαγγελματικού μου προφιλ στο Facebook, 24/7. Δυστυχώς, ούσα μητέρα δύο νηπίων, οι πιθανότητες να σηκώσω το τηλέφωνο όταν χτυπάει είναι πολύ μικρές (!). Οι συνεδρίες συμβουλευτικής γίνονται πάντα κατόπιν ραντεβού.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους SuperGreeks;

Οι SuperGreeks αντιπροσωπεύουν για εμένα ακριβώς όλα τα χαρακτηριστικά του μοντέλου Social Business στο οποίο πιστεύω, και μάλιστα σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας για τα οποία είμαι περήφανη, όπως το μεράκι, τον ισχυρό κοινωνικό ιστό, το καλό χιούμορ, το πνεύμα αλληλεγγύης και την εφευρετικότητα. Είναι η απόδειξη πως έχουμε την δύναμη να αναγνωρίσουμε και να απαλλαγούμε από τα τοξικά χαρακτηριστικά μας (από όσα με χαρά αφήσαμε πίσω δηλαδή) και να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, έξω από τα σύνορα, σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μπορούμε να είμαστε όλοι και όλες SuperGreeks!

Θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού;

Σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού θα ήθελα να ζητήσω να θυμούνται, ότι όλοι όσοι αποφασίσαμε μια μέρα να αφήσουμε πίσω εκείνο το Μπλε και να έρθουμε σε μια άγνωστη χώρα, έχουμε ήδη αποδείξει στους εαυτούς μας ότι δεν μασάμε από εμπόδια… Έχουμε αποδείξει ήδη πως μπορούμε να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε. Ας πάρουμε αυτό το βίωμα της μετανάστευσης και ας το χρησιμοποιήσουμε ως ένα δυνατό εργαλείο για αυτοφροντίδα και προσφορά στο μέλλον των παιδιών μας. Για ένα καλύτερο Αύριο.

Ευχαριστούμε πολύ την Ελένη Πρίφτη για την υπέροχη αυτή συζήτηση!

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks