#SuperTalks με την Αναστασία Ψαροπούλου – Founder & μαία του “Touching Life”

Αναστασία-ψαροπούλου-touching-life

 

Οι #SuperGreeks φιλοξενούν ακόμη ένα από τα #SUPERTalks, στα οποία μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε με επαγγελματίες και να μοιραστούν μαζί μας τα δικά τους “μυστικά επιτυχίας”. Επιπλέον, κάθε επαγγελματίας από το #SuperGreeks έχει εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα αντικείμενο, που μπορούν στ’ αλήθεια να αποδειχτούν χρυσός!

Σήμερα, προσκεκλημένη μας είναι η Αναστασία Ψαροπούλου, Founder & μαία του “Touching Life“, μία εταιρεία που προσφέρει μαθήματα προγεννητικης προετοιμασίας, βοήθεια και ενημέρωση σε πιθανά προβλήματα θηλασμού, όπως επίσης συνεδρίες βρεφικού μασάζ. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε εδώ!

Δείτε εδώ το τελευταίο SuperTalks με την Ελένη Πρίφτη, CEO της IASIS Health Coaching το προηγούμενο με τη Mαριάννα Βακαλοπούλου, CEO του image consultant “Stylistaas”. ή δύο παλιότερα: Το ένα με την Έφη Αλεξιάδου και το φροντιστήριο Ολλανδικών “Learn Dutch Easy” και το άλλο με την Βάσια Σαραντοπούλου και το Antiloneliness

Τι περιλαμβάνει η σημερινή μας κουβέντα;

-Αποκλειστικές πληροφορίες για το “Touching Life

-Ποιος είναι ο ρόλος της μαίας;

-Ποιες διαφορές εντοπίζονται στο μαιευτικό σύστημα της Ολλανδίας σε σχέση με της Ελλάδας;

-Ποια η συμβολή και των δύο γονιών στον τοκετό;

-Πώς μπορούν οι συνήθειες της υποψήφιας μητέρας να επηρεάσουν θετικά το μωρό;

-Διαφοροποιείται ο σύγχρονος πατέρας, σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία σε αυτό το θέμα;

-Συμβουλές για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς

Πες μας λίγα λόγια για το “Touching Life”.

Το Touching Life γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 2019. Ως μαία αλλά και ως μαμά που πλέον ζει στο εξωτερικό, θεώρησα ότι ειδικά για τις μέλλουσες Ελληνίδες μαμάδες που ζουν στην Ολλανδία, είναι υψίστης σημαίας να υπάρχει ένας επαγγελματίας υγείας, ο οποίος μιλάει την ελληνική γλώσσα. Δεόμενου ότι πέρα από την επαγγελματική μου ιδιότητα είμαι και η ίδια μητέρα, μου είναι πολύ πιο εύκολο να αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες άλλων Ελλήνων που δε γνωρίζουν το σύστημα υγείας της χώρας ή έχουν συνηθίσει σε έναν πιο ιατρικοποιημένο τόπο αντιμετώπισης της εγκυμοσύνης, επομένως η περίοδος της εγκυμοσύνης και του τοκετού τους φαίνεται βουνό.

Το όνομα της εταιρίας είναι πολυδιάστατο. Ο τοκετός αποτελεί τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση μια γυναίκας. Το Touching Life υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση. Το Touching Life είναι η ζωή που έρχεται στον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση ενός μωρού όταν γεννιέται είναι η αφή. Η πρώτη κίνηση, το πρώτο καλωσόρισμα είναι να ακουμπήσουμε το μωρό μας, να ακουμπήσουμε την ίδια τη ζωή. Μια άλλη έννοια, εξίσου σημαντική, είναι το ευγενές άγγιγμα της μητέρας και του πατέρα απέναντι στο μωρό τους. Είναι αυτή η ανιδιοτελής αγάπη που νιώθει και δίνει η μητέρα στο παιδί της από τη στιγμή που μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της, από τη στιγμή που αντικρίζει τις δυο ροζ γραμμές στο θετικό της τεστ.

Τέλος, και για εμένα την ίδια ως μαία αλλά και ως μητέρα πλέον, το Touching Life έχει άλλη μια συμβολική σημασία. Ως μαία έχω το προνόμιο, να είμαι παρούσα σε όλες αυτές τις μαγικές στιγμές, που η φύση μας έχει δώσει τόσο γενναιόδωρα. Είμαι παρούσα στο θαύμα της δημιουργίας μιας νέας ζωής, είμαι παρούσα στην μετάβαση μιας γυναίκας στο ρόλο της ως μητέρα. Για εμένα, το Touching Life αποτελεί το σεβασμό, την αγάπη και την αποκλειστικότητα που είδα, δίνω και θα συνεχίσω να προσφέρω σε κάθε ζευγάρι που πρόκειται να γεννήσει αυτή τη νέα ζωή.

Πολλοί από εμάς στο άκουσμα ‘μαία’, φανταζόμαστε τον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας, η οποία βοηθάει στη γέννα ενός βρέφους. Στη σύγχρονη εποχή, ποιος είναι ο ρόλος της μαίας και με ποιους τρόπους μπορεί να συνεισφέρει στη διαδικασία αυτή;

O ρόλος της μαίας είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της προγεννεννητικής και περιγεννητικής περιόδου, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της λοχείας. Ας μην ξεχνάμε, πως εγκυμοσύνη- τοκετός- και λοχεία είναι γυναικεία υπόθεση. Τη μαμή της παλιότερης εποχής (ως μια καλοσυνάτη γυναίκα του χωριού) έρχεται να συμπληρώσει η πλέον επιστημονικά κατηρτισμένη μαία, η οποία αντιμετωπίζει την κάθε μητέρα και έμβρυο με σεβασμό. Πλέον, η μαία έχει Πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι μαίες είναι οι προστάτιδες ενός φυσιολογικού τοκετού χωρίς παθολογία, ενός μη παρεμβατικού τοκετού.

O διεθνής ορισμός της μαίας αναφέρει: “ Μαία είναι το άτομο, το οποίο έχει επιτυχώς ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μαιευτική, πλήρως αναγνωρισμένο στη χώρα που εκπονείται και το οποίο είναι βασισμένο στις Θεμελιώδεις Δεξιότητες της Βασικής Μαιευτικής Πρακτικής της ΔΣΜ και στο πλαίσιο των Διεθνών Προτύπων Μαιευτικής Εκπαίδευσης της ΔΣΜ. Επιπλέον, έχει αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα για να εγγραφεί στο Μητρώο Μαιών ή/και είναι νόμιμα αδειούχος για να ασκεί τη μαιευτική.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαίες είναι νομικά κατοχυρωμένες να παρακολουθούν μια χαμηλού κινδύνου κύηση (χωρίς παθολογία), να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα (βιταμίνες, τοκολυτικά κτλ.), να εκτελούν εξ’ ολοκλήρου ένα φυσιολογικό τοκετό, σε οποιοδήποτε περιβάλλον συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού, της κοινότητας, των νοσοκομείων, των κλινικών ή των μονάδων υγείας. Επίσης, να παρακολουθούν τη λεχώνα και το νεογνό έως 28 ημέρες μετά τον τοκετό. Φυσικά, ο ρόλος της μαίας δεν περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση και εκτέλεση ενός φυσιολογικού- φυσικού τοκετού. Σκοπός και στόχος κάθε μαίας είναι να βρίσκεται δίπλα στην εγκυμονούσα μητέρα και το ζευγάρι, να ενημερώνει το ζευγάρι ώστε να λαμβάνει τις καλύτερες αποφάσεις για το ίδιο και το παιδί τους, καθώς επίσης να προάγει την γονεϊκότητα.

Η κάθε χώρα χαρακτηρίζεται από το μοναδικό πολιτισμό της, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, αλλά και συστήματα υγείας, πρόνοιας κ.α. Όσον αφορά στο μαιευτικό σύστημα, παρατηρείς διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Θα μπορούσα με μια λέξη να χαρακτηρίσω αυτές τις διαφορές “χασματικές”.Το μαιευτικό σύστημα της Ολλανδίας ως προς τα θετικά χαρακτηριστικά του είναι μαιοκεντρικό, λιγότερο παρεμβατικό, ιατρικοποιημένο και εξατομικευμένο στις ανάγκες της μέλλουσας μαμάς. Η παρακολούθηση γίνεται από τη μαία και όχι από γιατρό σε χαμηλού ρίσκου εγκυμοσύνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται η μέλλουσα μαμά των απαραίτητων εξετάσεων για τον έλεγχο του εμβρύου.

Σε αντίθεση με το μαιευτικό σύστημα της Ελλάδας, θα λέγαμε ότι είναι λιγότερο επιθετικό και πιο mama και baby friendly. Όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθεί μια εγκυμονούσα στην Ελλάδα, θα έλεγα πως είναι αρκετά διαφορετική από αυτή της Ολλανδίας. Στην Ελλάδα, παρότι υπάρχουν μαίες και έχουν τα ίδια νομοθετικά δικαιώματα, όπως επίσης και τις ίδιες γνώσεις με τη μέση Ολλανδή μαία, η μητέρα ξεκινά την παρακολούθησή της από γιατρό. Το σύστημα υγείας είναι αρκετά ιατρικοποιημένο, με σωρεία εξετάσεων και μηνιαίων ελέγχων που δεν ακολουθούν τα διεθνή πρωτόκολλα για συγκεκριμένες εξετάσεις και ελέγχους screening.

Η μητέρα και το έμβρυο αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, δεν είναι πάντα αποδεκτή από το ιατρικό προσωπικό η προσωπική επιθυμία της γυναίκας να γεννήσει όπου η ίδια επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε εναλλακτικές μορφές τοκετού όπως ο τοκετός στο νερό, στο σπίτι, ο φυσιολογικός τοκετός διδύμων, η φιλική καισαρική. Η όλη κατάσταση σχετικά με τον τοκετό και τη λοχεία που υπάρχει στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται με το λυπηρό υπέρογκο ποσοστό καισαρικών Πανελλαδικά στο 72%, καθώς επίσης και στο μειωμένο ποσοστό έναρξης και συνέχειας του θηλασμού μέχρι το πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω κακής ή λανθασμένης συμβουλευτικής.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα μεταβατικό σημείο στη ζωή του ζευγαριού, αλλάζοντας τις συνήθειες, τις προτεραιότητες και τους ρόλους. Πιστεύεις ότι η εμπλοκή και συμβολή και των δύο την περίοδο της κύησης είναι εξίσου σημαντική; Αν ναι, γιατί;

Προφανώς και είναι σημαντική. Μιλώντας για εγκυμοσύνη και τοκετό μιλάμε για τη συζυγία. Είναι και ένα από τα βασικά κεφάλαια που θα πρέπει να αναφέρονται στα προγεννητικά μαθήματα.

Η εγκυμοσύνη είναι πάντα αποτέλεσμα δύο ανθρώπων που αποφάσισαν να κυοφορήσουν και τέλος, να γεννήσουν έναν άνθρωπο. Και οι δύο από την πλευρά τους αντίστοιχα έχουν μερίδιο ευθύνης σχετικά με την ομαλότητα της εγκυμοσύνης, του τοκετού αλλά και της λοχείας αργότερα.

Αναφέρεται ότι η φυσική, αλλά και ψυχική κατάσταση της μητέρας επηρεάζει το μωρό ήδη από τη σύλληψη. Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της εποχής πιστεύετε ότι συγκεκριμένες συνήθειες, συμπεριφορές ή ερεθίσματα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία της μητέρας, και κατ’ επέκταση του βρέφους; Αν ναι, ποιες θα ήταν αυτές;

Οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα που θα αναπτύξει ένα μωρό, τα λαμβάνει ήδη από την εμβρυϊκή φάση. Η μήτρα έχει μνήμη και οι ορμόνες που διαχέονται στο κορμί της μητέρας επηρεάζουν ενεργά τη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Γνωρίζουμε ότι βάσει της περιγεννητικής ψυχολογίας της μητέρας, ένα μωρό θα είναι πιο κλειστό η ανοιχτό σαν χαρακτήρας, πιο νευρικό ή ήρεμο κ.α. Σίγουρα, η εποχή σχετικά με την ψυχική ευεξία της γυναίκας που κυοφορεί είναι πιο εύκολη. Πλέον, η γυναίκα είναι χειραφετημένη και ξέρει τι θέλει. Γνωρίζει και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και αναζητά με μεγαλύτερη ευκολία τον επαγγελματία υγείας που θέλει να βρίσκεται δίπλα της την ώρα του τοκετού.

Επίσης, η εγκυμονούσα στην Ολλανδία έχει ΕΠΙΛΟΓΗ. Η ίδια θα αποφασίσει που και πως θα γεννήσει (τοκετός στο σπίτι, birth center, νοσοκομείο). Αυτή η δυνατότητα είναι που προσδίδει μια ευχάριστη ψυχική κατάσταση τη μητέρα. Τέλος, συχνότερα μιλάμε για συναισθηματική νοημοσύνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και την ώρα του τοκετού. Καλύτερες επιστημονικά εμπεριστατωμένες παροχές, μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Αυτά από μόνα τους καθιστούν τη μητέρα πιο ήρεμη, έχοντας μια υγιή και πιο χαλαρή εγκυμοσύνη, άρα και ένα χαρούμενο μωρό -ενήλικα στο μέλλον.

Πιστεύεις ότι ο ρόλος του σύγχρονου πατέρα είναι διαφορετικός από αυτόν τα παλαιότερα χρόνια; Αν ναι, πώς έχει αλλάξει; Αν όχι, πιστεύεις ότι έπρεπε να λειτουργεί κάτι διαφορετικά; Παρατηρείς διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας;

Σαφώς και υπάρχει τεράστια διαφορά των πατεράδων του τώρα με του τότε. Όσο πιο παλιά πάμε, αντιλαμβανόμαστε ότι ο πατέρας όχι μόνο δεν είχε ενεργό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αλλά είχε έναν πιο “απόμακρο” ρόλο απέναντι στην οικογένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει έλλειψη αγάπης η ενδιαφέροντος. Πλέον, παρατηρούμε ότι ένας πατέρας ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης στηρίζει τη σύντροφό του.

Είτε παρευρισκόμενος στα ραντεβού προγεννητικού ελέγχου, όπως είναι οι υπέρηχοι, είτε συμμετέχοντας σε προγεννητικά μαθήματα, παρευρίσκεται μέσα στο δωμάτιο τοκετού. Είναι ο ίδιος που πολλές φορές μας εκπλήσσει με τα συναισθήματα που δε μπορεί να συγκρατήσει όταν βλέπει τη γέννηση του παιδιού του, (σ.σ. τη μετέπειτα διαδικασία, όπου) εφαρμόζουν skin to skin για να ξεκουράσουν τη μητέρα, κόβουν το λώρο και υποστηρίζουν τη λεχώνα στο νέο για εκείνη ταξίδι του θηλασμού.

Φυσικά, ο ενεργός του ρόλος δε σταματά μόνο στη στήριξη που παρέχει στη σύντροφό του αλλά και στην προσπάθεια του να συνδεθεί με το μωρό του… Και τα καταφέρνει. Τα τελευταία χρόνια, οι εικόνες, ενός μπαμπά που πάει βόλτα το μωρό με το καρότσι, φοράει με μάρσιππο το παιδί ή έχει δραστικό ρόλο στην συμμετοχή συναντήσεων για μπαμπάδες είναι όλο και πιο συχνές. Αυτό από μόνο του, δείχνει τη χασματική διαφορά και αντιμετώπιση ενός πατέρα απέναντι στο παιδί του το 2021, σε σχέση με ένα μπαμπά του 1980 για παράδειγμα.

Τώρα σχετικά με τις διαφορές ενός πατέρα της Ολλανδίας με έναν πατέρα της Ελλάδας, πέρα από την καλή πρόθεση που θεωρώ ότι έχουν και οι δύο, είναι ο χρόνος. Ο Ολλανδός θα περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του, γιατί μπορεί. Ας μην ξεχνάμε, ότι υπάρχει το paternity leave εδώ στην Ολλανδία, όπου ο πατέρας έχει τη δυνατότητα για περίπου 5 εβδομάδες να πάρει άδεια από τη δουλειά του πληρωμένη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, κάτι το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαν παροχή.

Τι θα πρότεινες σε νέα ζευγάρια προκειμένου να είναι έτοιμα και να μπορούν να ευχαριστηθούν το υπέροχο αυτό ταξίδι της εγκυμοσύνης και της γέννας;

Το κλειδί για να αισθάνονται άνεση, ηρεμία και σιγουριά τα ζευγάρια την ώρα του τοκετού ειναι σίγουρα και η εμπιστοσύνη που ιδανικά θέλουμε να έχει η μαμά. Όλο αυτό προέρχεται από την περιγεννητική ενημέρωση. Ως καλύτερο μέσο αυτής της ενημέρωσης είναι τα προγεννητικά μαθήματα ή αλλιώς μαθήματα προετοιμασίας τοκετού. Σκοπός αυτών των εβδομαδιαίων (συνήθως) συναντήσεων είναι να βοηθήσουν το ζευγάρι να αντιληφθεί, οτι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ενημερώνονται, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις καλύτερες για τους ίδιους, αλλά και το μωρό τους αποφάσεις. Η γυναίκα ενδυναμώνεται, το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, αποκτώντας κοινούς στόχους και δημιουργώντας κοινά θέλω για την εξέλιξη του τοκετού, αλλά και για την περίοδο της λοχείας, π.χ. σχετικά με το θηλασμό. Το ταξίδι της μητρότητας και της πατρότητας αντίστοιχα, είναι μαγικό και για τους δύο γονείς, μιας και υπάρχει διαφορετική σκοπιά στην αίσθηση και κατανόηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα τόσο δα μικρό πλάσμα, μόνο χαρά μπορεί να φέρει… Είναι η ίδια η ζωή, άλλωστε.

Πώς, που και πότε μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στο Touching Life;

Μπορεί καθημερινά Δευτέρα- Κυριακή από τις 10:00 έως τις 20:00 να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο (0633809440) για ερωτήσεις και απορίες, είτε καλώντας, είτε στέλνοντας στο WhatsApp. Επίσης, μπορεί να στείλει e-mail στο [email protected] ή για ακόμα πιο άμεση επικοινωνία, μέσω messanger στο Facebook: https://www.facebook.com/TouchingLifeNL

Ευχαριστούμε πολύ την Αναστασία Ψαροπούλου για την υπέροχη αυτή συζήτηση!

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks