Πώς λειτουργούν τα σχολεία στην Ευρώπη εν μέσω Omicron

κορονοιός-σχολεία-τεστ-ολλανδία

Άλλες με αυστηρότερα κι άλλες με λιγότερο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σχολεία τους – Δείτε τι ισχύει σε 17 κράτη

Επιστρέφουν στα θρανία από σήμερα οι μαθητές στην Ευρώπη, με γονείς και εκπαιδευτικούς να εκφράζουν προβληματισμούς και απορίες εν μέσω της έξαρσης της μετάλλαξης Omicron.

Όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι η απόφασή τους για επαναλειτουργία των σχολείων δεν είναι χωρίς ρίσκα και επιχειρούν να τα περιορίσουν, άλλες με αυστηρότερα κι άλλες με λιγότερο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στην Ευρώπη για 17 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες το Kreport συγκέντρωσε στοιχεία, σε οκτώ προβλέπεται απομόνωση των μαθητών μετά το πρώτο ή το τρίτο κρούσμα και επιστροφή τους στην τάξη μετά από 5-7 μέρες και ύστερα από αρνητικό τεστ.

Από τις υπόλοιπες, οι πέντε (Αυστρία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία) έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Στην Γερμανία την απόφαση για το κλείσιμο τάξεων την παίρνουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων.

Μόνο τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία), που έχουν χαμηλό έως πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, έχουν υιοθετήσει σχετικά χαλαρά ή, στην ακραία περίπτωση της Πολωνίας, καθόλου μέτρα.

Δείτε πώς επαναλειτουργούν τα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Kreport:

Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.

Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.

Με γενική χρήση μάσκας από την πρώτη Δημοτικού επιστρέφουν αύριο, Δευτέρα, στο σχολείο περίπου 900.000 μαθητές και 10.000 δάσκαλοι και καθηγητές στο Βέλγιο, μετά από τρεις εβδομάδες διακοπών.

Παρά το αναμενόμενο κύμα μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον στο Βέλγιο, τα σχολεία ανοίγουν χωρίς κανέναν πρόσθετο περιορισμό, πλην της χρήσης μάσκας, τον υποχρεωτικό εξαερισμό των τάξεων και τη σύσταση προς τους γονείς να κάνουν στα παιδιά self test το Σαββατοκύριακο και μία φορά την εβδομάδα.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν και αυτοί στο σχολείο με 100% φυσική παρουσία.

 Εάν τα συμπτώματα της Covid επιβεβαιωθούν από ένα θετικό τεστ, οι μαθητές θα τεθούν σε απομόνωση για επτά ημέρες (και όχι για 10 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

Εάν ένας μαθητής έρθει σε επαφή με άτομο υψηλού κινδύνου (εκτός οικογένειας), η καραντίνα εξαρτάται από το εμβολιαστικό καθεστώς του καθεστώς.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να τηρούν προληπτικά μέτρα. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ωστόσο, αν η επαφή υψηλού κινδύνου βρίσκεται εντός της οικογενειακής οικίας, όλοι οι μαθητές εμβολιασμένοι και μη πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού σε μια τάξη (ή 25% συμπτωματικά ή μη), η τάξη θα τεθεί σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Αν υπάρχουν δύο κρούσματα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Από το τρίτο κρούσμα σε καραντίνα όλη η τάξη.

Ισπανία: Από το τρίτο κρούσμα της τάξης οι αρχές κάθε περιφέρειας αποφασίζουν τι μέτρα λαμβάνονται.

Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Μόνο οι θετικοί στον ιό μαθητές πρέπει να απομονωθούν. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στην τάξη μετά από αρνητικό τεστ. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο τάξεων αν υπάρχουν πολλά κρούσματα.

Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Έγιναν καθημερινά τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από αυτή τη Δευτέρα επιστρέφουν στα τρία τεστ, τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρχουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.

Βουλγαρία: Δύο τεστ για κάθε μαθητή την εβδομάδα, τηλεκπαίδευση για όποιον αρνείται το τεστ. Όσοι έχουν “πράσινο πάσο” (εμβολιασμός ή ανάρρωση) δεν χρειάζονται τεστ.

Αυστρία: Υποχρεωτική η μάσκα. Γίνονται τρία τεστ την εβδομάδα, οι θετικοί απομονώνονται, εξαίρεση για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση εμβολίου και ύστερα από αρνητικό τεστ

Βρετανία: Κλείσιμο τάξεων προβλέπεται μόνο ως έσχατο μέσο αποτροπής της διασποράς όταν έχουν αποτύχει όλα τα άλλα. Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη στην Αγγλία, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.

Πορτογαλία: Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά από αύριο. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να απομονωθούν ακόμη και αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη, αν δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με διαγνωσμένο κρούσμα.

Ρουμανία: Από το πρώτο κρούσμα κάθε τάξη αρχίζει τηλεκπαίδευση που τελειώνει σε μια εβδομάδα, αν όλα τα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. Αν κλείσουν οι μισές τάξεις, κλείνει όλο το σχολείο.

Κροατία: Οι γιατροί κάθε σχολείου αποφασίζουν αν πρέπει να μεταβεί σε τηλεκπαίδευση. Γενικός κανόνας τα σχολεία να λειτουργούν ακόμη και με τους μισούς μαθητές στην τάξη.

Πολωνία: Δεν υπάρχουν επίσημα μέτρα, επαφίεται σε κάθε διευθυντή σχολείου η αποτροπή της διασποράς του ιού. έγινε μια εβδομάδα τηλεκπαίδευσης πριν τις διακοπές και μια μετά την πρωτοχρονιά. Ο υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά.

Σλοβακία: Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μαθητές της τάξης δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από covid.

Σλοβενία: Τρία τεστ την εβδομάδα, τα προμηθεύουν οι γονείς, γίνονται όμως στην τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μαθητή ή καθηγητή ολόκληρη η τάξη σε καραντίνα για δέκα ημέρες, θα μειωθεί στις επτά την επόμενη εβδομάδα.

Τσεχία: Καραντίνα ανά τάξη από το πρώτο κρούσμα. Δύο τεστ την εβδομάδα, θα μειωθούν σε ένα από τις 17 Ιανουαρίου.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks