H Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλάει στους SupergGreeks για την έξοδο από την πανδημία, τις Ευρωπαϊκές αξίες και την πρωτοποριακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλάει στους SupergGreeks για την έξοδο από την πανδημία, τις Ευρωπαϊκές αξίες και την πρωτοποριακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνέντευξη των SuperGreeks στην ευρωβουλευτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν με όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Οι SuperGreeks δίνουν βήμα στους ευρωβουλευτές μας, για να μας ενημερώσουν για την ατζέντα τους στην Ευρωπαϊκή βουλή.

Πολύ σύντομα, θα αναπτυχθεί το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της Ε.Ε. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό;

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό αποτελεί ένα βήμα προς την «ελευθερία» στην εποχή της πανδημίας. Ήταν μία εξαιρετικά καλή ιδέα και πρόταση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία η  Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, αντιλαμβανόμενη ότι ένα κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θ’ ανοίξει τον δρόμο γενικά για τις μετακινήσεις αλλά και για μια καλύτερη τουριστική περίοδο, με την απαιτούμενη υγειονομική ασφάλεια για τους ταξιδιώτες και τις χώρες υποδοχής τους. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες εφαρμογής του πιστοποιητικού, ήδη από την 1η Ιουνίου. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που βασίζουν μεγάλο τμήμα της οικονομίας τους στον τουρισμό, όπως η χώρα μας, θα επωφεληθούν κυρίως από την εφαρμογή του. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία, σχετικά με το αν ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος, αν έχει ασθενήσει από τη νόσο και πότε,όπως και αν διαθέτει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Έτσι, ενθαρρύνεται η μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς οι σχετικοί έλεγχοι διευκολύνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία. 

Τα αυστηρά μέτρα του κορωνοϊού αποτέλεσαν τροχοπέδη για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ή ήταν περισσότερο ένα «αναγκαίο κακό» για να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αποκλειστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Για την Ευρώπη,  ο περιορισμός των μετακινήσεων και δραστηριοτήτων ήταν μονόδρομος. Έγινε όμως ισορροπημένα, ώστε η μετάδοση του ιού να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.  Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταγραφεί πολλαπλάσιοι θάνατοι και κρούσματα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε άμεσα  πρωτοβουλίες, όπως ο επαναπατρισμός των πολιτών της και η δημιουργία των «πράσινων λωρίδων», διασφαλίζοντας τη διακίνηση βασικών αγαθών, παρείχε ιατρικό εξοπλισμό, διέθεσε σημαντικά ποσά στην έρευνα για την εύρεση των εμβολίων, πήρε μέτρα για την προστασία θέσεων εργασίας και πολλά άλλα. Όλα αυτά έγιναν με γνώμονα την παράλληλη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και της δημοκρατίας, τα οποία αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ.

Πώς θα μπορούσαμε να χτίσουμε έναν κόσμο μακριά από κάθε είδους διακρίσεις;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας. Η εξάλειψη κάθε τύπου ρατσισμού και διακρίσεων αποτελεί μία από τις βασικές της επιδιώξεις. Στη Στρατηγική Ισότητας των Φύλων 2020-2025, περιλαμβάνεται η παράγραφος που αφορά στην απαλλαγή από τη βία και τα έμφυλα στερεότυπα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια,σε όλη την πολυμορφία τους, θα πρέπει να είναι ελεύθερα να εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, και να χαράζουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία που επιλέγουν, χωρίς τους περιορισμούς των στερεοτυπικών έμφυλων προτύπων». Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να  καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη και την καταπολέμηση και στερεοτύπων που αφορούν στη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ποιους εργασιακούς τομείς θεωρείτε ότι έχει πλήξει περισσότερο ο κορωνοϊός;

Η πανδημία δεν έκανε διακρίσεις. Εάν εξαιρέσουμε ελάχιστους τομείς, η πανδημία έπληξε οριζόντια όλους τους τομείς, τόσο της εργασίας όσο και της οικονομίας. Η Ε.Ε. έχει μεριμνήσει για τη σταδιακή  οικονομική «αποκατάσταση» και ανάπτυξη, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης «NextGenerationEU», συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται στα κράτη-μέλη της η δυνατότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οικονομικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων από την  COVID-19. Μεταξύ των βασικών πυλώνων αυτής της νέας στρατηγικής, είναι η  πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και απασχόληση, η υγεία και η ανθεκτικότητα, καθώς και πολιτικές για την επόμενη γενιά.

Άννα-Μισέλ-Ασημακοπούλου

Τι απαντάτε σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού;

Θα μιλήσω πρώτα γι’ αυτούς που επέλεξαν να εμβολιαστούν. Πήραν μία απόφαση ζωής. Προστάτευσαν τους εαυτούς τους και παράλληλα συνέβαλαν στην προσπάθεια για το «χτίσιμο του τείχους ανοσίας», βλέποντας ξεκάθαρα ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την πανδημία και να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησε. Η στάση τους είναι στάση ευθύνης, απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να κατηγορούμε όσους αρνούνται ή έχουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους, αλλά πρέπει να τους πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέτρο προστασίας τους και ότι μόνο αν εμβολιαστούν, θα μπορούν να ζήσουν όπως πριν. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και μόνον αυτά θα νικήσουν την πανδημία. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου και από το γεγονός ότι σήμερα στις μονάδες νοσηλείας covid και στις ΜΕΘ, κατά συντριπτική πλειοψηφία, βρίσκονται συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι.Η επιστήμη μάς έδωσε αυτό το προνόμιο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για το καλό της ανθρωπότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες και δράσεις, με στόχο να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος κόμβος αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Πρακτικά,τι σημαίνει αυτό;

H Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει ήδη μπει για τα καλά στη ζωή μας και μάλιστα τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς συχνά να το καταλαβαίνουμε, όπως στα «έξυπνα τηλέφωνα», στα συστήματα πλοήγησης και στα λογισμικά διαδικτυακής αναζήτησης και αγορών. Ως μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι σύντομα θα επεκταθεί και σε τομείς όπως η υγεία, τα τρόφιμα, ακόμα και στη γεωργία – κτηνοτροφία. Γι’ αυτούς τους λόγους, η ασφαλής ανάπτυξη της ΤΝ αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέσει σχετικά νομοθετήματα και νέους κανόνες, που θα εφαρμόζονται άμεσα και με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη-μέλη της. Προτεραιότητα είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών.

Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τον ρόλο της πλατφόρμας «Access2Markets» και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διευκόλυνση των εισαγωγών-εξαγωγών;

Μία από τις πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει, ως Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου της Ε.Ε., είναι η παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ονομασία «Access2Markets». Η πλατφόρμα απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν εξαγωγικό προφίλ. Εύκολα και γρήγορα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει πληροφορίες για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει η Ε.Ε. με 120 χώρες ανά τον κόσμο, αλλά και εντός των συνόρων της, για τους δασμούς, τους φόρους, το τελωνειακό καθεστώς και άλλα πολλά. Η ενίσχυση των ΜμΕ θα συμβάλλει στις τοπικές και εθνικές οικονομίες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ένα μήνυμα για τους SuperGreeks του εξωτερικού;

Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα. Έχουν διακριθεί σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται και μας κάνουν διαρκώς υπερήφανους. Η πανδημία ήταν μια ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως οι Έλληνες διαπρέπουν και στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της ιατρικής, εκτός από τους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, της οικονομίας ή του «επιχειρείν». Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πρωταγωνιστές στις χώρες που κατοικούν, ενώ παράλληλα αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία πως ποτέ δεν ξεχνούν τη μητέρα πατρίδα και μένουν πιστοί στις διαχρονικές ελληνικές αρχές και αξίες, διατηρώντας ψηλά το πατριωτικό αίσθημα, τα ήθη, τα έθιμα και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είναι πάντα στις καρδιές μας και ότι τους αναγνωρίζουμε τη διαχρονικά μεγάλη προσφορά τους, ειδικά όταν η πατρίδα το χρειάστηκε περισσότερο. Θέλω, επίσης, να τους πω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις αυτές να γίνουν ακόμη πιο δυνατές στο μέλλον και πως η Ελλάδα τους τιμά, τους σέβεται και τους ευχαριστεί. Θέλω να υπενθυμίσω, ακόμη, την προσπάθεια που κατέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων στον τόπο κατοικίας τους. Δυστυχώς, λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης, αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε στον βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε, αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε και καταφέραμε να γίνει έστω ένα μικρό πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Τέλος, θα πω πως είναι πολύ ακριβής ο τίτλος σας, διότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν πραγματικά αποδείξει ότι είναι SuperGreeks.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και δικηγόρος. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δικηγόρος, στις ΗΠΑ, ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων το 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, ως Βουλευτής Β’ Αθηνών. Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι, επίσης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA). 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks