Όσα ισχύουν για τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας

κορωνοϊός-ταξίδι

Η τουριστική περίοδος έχει φτάσει για τα καλά, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στα ύψη και όοένα και περισσότερους κατοίκους της Ευρώπης να θέλουν να προραμματίσουν το ταξίδι τους. Η κρίσιμη περίοδος όμως λόγω του κορωνοϊού φέρνει αρκετές επιφυλάξεις και η κάθε χώρα θέτει τις δικές της προϋποθέσεις για την υποδοχή τουριστών και τουριστριών. 

Εκτός των επικίνδυνων περιοχών η Ελλάδα

Όσον αφορά τα ταξίδια ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, και στη συνέχεια την επιστροφή των τουριστών στον τόπο καταγωγής τους, σύμφωνα με τον ανανεωμένο κατάλογο του Robert Koch Institut η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τω επικίνδυνων περιοχών. Αυτό σημαίνει πως κάθε κάτοικος της Γερμανίας που θα θέλει να επιστρέψει μετά τις διακοπές του, δε θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη γερμανική φόρμα επιβάτη και όσοι επιστρέφουν από τα χερσαία σύνορα δε θα χρειαστεί επίσης να υποβληθούν αναγκαστικά σε τεστ. Από την άλλη πλευρά, αυτοί και αυτές που θα επιστρέψουν αεροπορικώς, οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ αντιγόνων 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Επισημαίνεται οτι το τεστ αντιγόνων δεν είναι το self test που αγοράζεται στα σουπερ μάρκετ. Γίνεται επίσης σε κέντρα τεστ.

Ταξίδια με αεροπλάνα

Αναλυτικότερα για τα ταξίδια που πραγματοποιούνται με αεροπλάνα, το επιβατικό κοινό ηλικίας 12 ετών και άνω, είναι υποχρεωμένο να προσκομίσει αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη ή Rabid test το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 48 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα. Από αυτή τη διαδικασία μπορούν να εξαιρεθούν όσοι και όσες έχουν εμβολιαστεί και έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Έως ότου ξεκινήσει η χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού της Ε.Ε., οι κάτοικοι της Γερμανίας μπορούν να προσκομίσουν το γερμανικό Impfpass. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα επιβάτη (PLF). Για τους τουρίστες και τις τουρίστριες που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Επίσης η καραντίνα δεν ισχύει εκτός κι άν το rapid test που θα διεξαχθεί κατά την άφιξή τους βγει θετικό. Σε αυτήν την περίπτωση η καραντίνα θα έχει ισχύ 14 ημερών. 

Ταξίδια με πλοία

Στα ταξίδια που γίνονται με πλοία μέσω Ιταλίας, το επιβατικό κοινό πρέπει αρχικά να συμπληρώσει την ιταλική φόρμα επιβάτη -PLF -. Όσοι και όσες έχουν ηλικία άνω των 12 ετών πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη ή Rabid test το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 48 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα. Αυτά μπορούν να γίνουν σε δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας, εφόσον έχουν εγκριθεί από τον επίσημο κρατικό φορέα. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού θα πρέπει να έχει παρέλθει το πέρας 14 ημερών και σε περίπτωση ανάρρωσης από την Covid-19 είναι απαραίτητη η βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Ταξίδι με πλοίο

Ταξίδι μέσω χερσαίων συνόρων

Μέχρι 250 άτομα ημερησίως επιτρέπεται να περνούν από τις χερσαίες πύλες Προμαχώνα και Ορμενίου λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, Ευζώνων και Νυμφαίας, από τις 7:00 έως τις 23:00 και Μαυροματίου, από τις 8:00 έως τις 16:00.

Για την είσοδο από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα επιτρέπονται έως 1500 άτομα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00 και Κήπων από τις 7:00 έως τις 23:00. Αυτά τα άτομα όμως πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα απαραίτητα έγγραφα.

Στην Κρυσταλλοπηγή επιτρέπεται η είσοδος 400 ταξιδιωτών την ημέρα και μόνο για όσους και όσες είναι εποχιακά εργαζόμενοι. Η είσοδος γίνεται με τα απαραίτητα έγγραφα και μόνο αφού έχει έρθει η ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτά. Επίσης, κατ’ εξαίρεση της παρ. 5 του άρθρου τρίτου τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, υπόκεινται υποχρεωτικά στο συνοριακό σημείο ελέγχου σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτωνπραγματοποιείται από τα συνοριακά σημεία ελέγχου:

  • Προμαχώνα, Ορμενίου και Κήπων.
  • Ευζώνων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7:00 έως τις 23:00
  • Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00

Οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Ταξίδια εσωτερικού

Αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα και πραγματοποιούν τα ταξίδια τους από και προς τα ελληνικά νησιά, είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο, με την κράτηση του εισιτηρίου τους πρέπει επίσης να έχουν από την ηλικία των 6 ετών και άνω αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη στο νησί ή Rabid test το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 48 ώρες πριν την άφιξή τους. Σε περίπτωση εμβολιασμού θα πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωσή του και σε περίπτωση ανάρρωσης από την Covid-19 είναι απαραίτητη η βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Ταξίδια από Ελλάδα προς Γερμανία

Για όσους και όσες πραγματοποιούν ταξίδι από την Ελλάδα προς τη Γερμανία δε χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ κορονωϊού αν είναι κάτω των 12 ετών, αν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 14 μέρες, αν έχουν αναρρώσει από την Covid-19 κι έχουν περάσει τουλάχιστον 28 μέρες από την ανάρρωση αλλά όχι περισσότερο από 6 μήνες και τέλος αν έρχονται από τα χερσαία σύνορα.

Επιπλέον αυτοί και αυτές που ταξιδεύουν αεροπορικώς και δεν ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ αντιγόνων 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Αξίζει να επισημανθεί οτι η καραντίνα δεν είναι υποχρεωτική για τους πλήρως εμβολιασμένους, όσους έχουν αναρρώσει και βρίσκονται εντός τον επιθυμητών χρονικών ορίων και για όσους και όσες έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. Οι τελευταίοι όμως θα πρέπει να το υποβάλουν δύο μέρες μετά την επιστροφή τους στη σελίδα – φόρμα επιβάτη και με τον τρόπο αυτό να μην μπουν σε καραντίνα. Τέλος, οι ταξιδιώτες που θα εισέλθουν στην Γερμανία με οδικώς ή με τρένο θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού στις αρμόδιες υπηρεσίες δυο μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks