#SuperGreeks Storytelling: Ποιος ήταν ο Ιπτάμενος Ολλανδός;

the_flying_dutchman
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός (Στα ολλανδικά: De Vliegende Hollander) λέγεται ότι είναι ένα  πλοίο-φάντασμα που πρωταγωνιστεί σε διάφορους ναυτικούς θρύλους της Εποχής των Ανακαλύψεων. Μάλιστα, ο θρύλος είναι τόσο δημοφιλής, που πολλοί ναυτικοί ήταν βέβαιοι ότι τον συνάντησαν σε κάποιο από τα ταξίδια τους. Οι αναφορές αυτές έγιναν και από ανώτερους αξιωματικούς, όπως ο Βρετανός μονάρχης Γεώργιος Ε΄ που είχε υπηρετήσει στο πολεμικό ναυτικό πριν στεφθεί βασιλιάς.

Η εμφάνιση του θρύλου

Ο θρύλος, πιθανότατα, προέρχεται από τη Χρυσή Εποχή του 17ου αιώνα της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικής Ινδίας (VOC) και της ολλανδικής ναυτικής δύναμης. Η πρώτη, έντυπη αναφορά στο πλοίο εμφανίζεται στο βιβλίο: «Travels in various part of Europe, Asia and Africa during a series of thirty years and upward» του 1790 από τον John MacDonald: Ο καιρός ήταν τόσο φουρτουνιασμένος, που οι ναυτικοί είπαν ότι είδαν τον Ιπτάμενο Ολλανδό.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιπτάμενος Ολλανδός ήρθε στο Ακρωτήριο, λόγω των καιρικών συνθηκών και ήθελε να μπει στο λιμάνι. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε, καθώς το πλοίο βυθίστηκε μαζί με το πλήρωμα του. Έκτοτε, λέγεται, ότι το όραμα του εμφανίζεται όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Βέβαια, η σύγχρονη επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη του, αποδίδοντας τις μαρτυρίες των ναυτικών σε διπλό αντικατοπτρισμό (φάτα μοργκάνα).

Ο θρύλος ως πηγή έμπνευσης

Ο θρύλος του Ιπτάμενου Ολλανδού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Albert Ryder, ο οποίος αποτύπωσε το πλοίο-φάντασμα στα έργα τέχνης του, τα οποία βρίσκονται στο Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Σμιθσόνιαν (Smithsonian American Art Museum). Επιπλέον, ενέπνευσε και τον Howard Pyle, του οποίου οι πίνακες εκτίθενται στο Μουσείο Τέχνης του Ντελαγουέρ (Delaware Art Museum).

  • Iptamenos-Ollandos-Art
  • Iptamenos-Ollandos-Art

Η ομώνυμη όπερα (στα γερμανικά: Der fliegende Holländer) γράφτηκε από το Γερμανό συνθέτη Richard Wagner και η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη το 1843. Κεντρικό θέμα είναι η λύτρωση μέσω της αγάπης, ενώ η πλοκή της ιστορίας ακολουθεί το καράβι του καπετάνιου Daland, ο οποίος βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής, αλλά οι καιρικές συνθήκες τον αναγκάζουν να αγκυροβολήσει σε ένα λιμάνι.

Ξαφνικά, ξεπροβάλει ένα πλοίο-φάντασμα και κατευθύνεται προς το πλοίο του Daland. Ένας χλωμός, μαυροφορεμένος άνδρας με μαύρη γενειάδα αποβιβάζεται και του εξιστορεί, ότι είναι καταδικασμένος να περιπλανιέται στην θάλασσα για πάντα χωρίς σταματημό. Ωστόσο, ένας άγγελος του είχε πει, ότι κάθε φορά που θα συμπληρώνει εφτά χρόνια, τα κύματα της θάλασσας θα τον φέρνουν στην ακτή. Αν βρεθεί γυναίκα να τον αγαπήσει, τότε θα σωθεί. Έπειτα, ο καπετάνιος ζητάει σε γάμο την κόρη του Daland, τη Senta, κι εκείνος δέχεται.

Στιγμιότυπο από την όπερα του Wagner/Πηγή: New York Times

Η Senta, θέλοντας να σώσει τον καπετάνιο, του ορκίζεται αιώνια αγάπη μέχρι το θάνατο. Εκείνος, νομίζοντας ότι τον πρόδωσε επιστρέφει στο πλήρωμα του και απομακρύνεται από τη στεριά. Εκείνη τη στιγμή, καταφθάνει η Senta και ρίχνεται στη θάλασσα, εκπληρώνοντας τον όρκο αιώνας αγάπης. Στο τέλος, το πλοίο φάντασμα εξαφανίζεται, και η Senta μαζί με τον Ολλανδό ανέρχονται στον ουρανό.

Πηγή αρχικής εικόνας: Culture Trip

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks