Θύμα ληστείας στο Βέλγιο: οδηγός για άμεσα βήματα

Παραβιασμένη πόρτα, ανακατεμένο σπίτι, ανοιχτά ντουλάπια, κενά συρτάρια: ”κάποιος” μπήκε στο σπίτι σου. Είναι λογικό να βρεθείς σε μια κατάσταση σοκ και να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις. Δεν είναι εύκολο να ξέρεις από να ξεκινήσεις!

Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το τι να κάνεις και σε ποιον να απευθυνθείς αν έχεις πέσει θύμα ληστείας. Μην χάνεις χρόνο και απέφυγε δυσάρεστες εκπλήξεις – μερικές ενέργειες είναι πιο επείγουσες από άλλες.

ΒΗΜΑ 1: Κάλεσε αμέσως την αστυνομία στον αριθμό 101.

• Η αστυνομία θα καταγράψει το παράπονό σου σε επίσημη αναφορά. Θα λάβεις απόδειξη υποβολής καταγγελίας με αναφορές από την επίσημη έκθεσή σου.

ΒΗΜΑ 2: Επικοινώνησε με την ασφαλιστική σου εταιρεία, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας ληστείας.

ΒΗΜΑ 3: Κλοπή τραπεζικών καρτών.

  • Απενεργοποίηση των καρτών επικοινωνώντας με το Card Stop στο τηλέφωνο 070/344 344 ή μέσω της ιστοσελίδας.

ΒΗΜΑ 4: Κλοπή επίσημου εγγράφου.

  • Είτε πρόκειται για διαβατήριο, δελτίο ταυτότητας ή άδεια διαμονής, μπλόκαρέ τα επικοινωνώντας με το Doc Stop στο τηλέφωνο 00800/2123 2123 ή μέσω της ιστοσελίδας.

Επόμενα στην σειρά προτεραιότητας έρχονται τα επόμενα βήματα:

  • Αν το σπίτι έχει υποστεί ζημιά, πρώτα πάρε πληροφορίες από την ασφαλιστική εταιρεία. Όλο και περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια προσφέρουν βοήθεια για επείγοντα περιστατικά.
  • Αν τα κλειδιά του αυτοκινήτου έχουν κλαπεί ειδοποίησε τον ασφαλιστή σου και στάθμευσε σε ένα σημείο το όχημά σου μέχρι να αντικατασταθούν οι κλειδαριές.
  • Αν το κινητό σου έχει κλαπεί, είναι δυνατό να μπλοκάρεις την κάρτα SIM και ακόμη και την ίδια την συσκευή. Επικοινώνησε με τον πάροχό σου για να αποτρέψεις την περαιτέρω χρήση της συσκευής.
  • Τράβηξε φωτογραφίες από την διάρρηξη (στοιχεία παραβίασης στο σπίτι, ζημιές, κ.λπ.).
  • Δημιούργησε μια λίστα με τα κλεμμένα αντικείμενα.

Τις επόμενες μέρες μπορείς να κάνεις τα εξής:

  • Ραντεβού με το δημοτικό συμβούλιο για να ζητήσεις αντικατάσταση των κλεμμένων επίσημων εγγράφων.
  • Βήμα-βήμα δημιούργησε ένα σαφές και συνοπτικό αρχείο ζημιών (βρες τα τιμολόγια, τους σειριακούς αριθμούς, φωτογραφίες των κλεμμένων αγαθών σας).
  • Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά με τον τοπικό αστυνομικό τμήμα για να ολοκληρώσεις την κατάθεσή σου ή για να αναφέρεις νέα στοιχεία. Οι επιπλέον παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στην πρόοδο της έρευνας.
  • Μπορείς να ζητήσεις να σε επισκεφτεί ένας σύμβουλος πρόληψης κλοπής. Ο σύμβουλος πρόληψης κλοπής μπορεί να σε βοηθήσει με δωρεάν συμβουλές για να προστατεύσεις καλύτερα το σπίτι σου. Πρόκειται για έναν αστυνομικό ή έναν δημοτικό αξιωματούχο που έχει εκπαιδευτεί ειδικά στον τομέα της πρόληψης κλοπής. Κατόπιν αιτήματός σου, θα σε επισκεφθεί και θα εξετάσει το σπίτι. Φυσικά είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν θα εφαρμόσεις ή όχι τις συμβουλές του.

Ακολούθως, μπορείς να αναζητήσεις συμβουλές για επισκευές.


Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν όλο και περισσότερο βοήθεια στα θύματα ληστείας, τόσο για επείγουσες όσο και για μη επείγουσες επισκευές. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασφαλιστικές εταιρείες σε φέρνουν σε επαφή με ένα ένα δίκτυο αναγνωρισμένων επισκευαστών. Αυτό το σύστημα διασφαλίζει, ακόμη, ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις τις απώλειες. Εάν η ασφαλιστική σου δεν προσφέρει αυτήν την υπηρεσία, προσέξε γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να βρείς μια γρήγορη και ποιοτική επισκευή. Ορισμένοι επισκευαστές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να εξαπατήσουν τους πελάτες τους, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν μετρητά αμέσως ή προσφέροντάς τους εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, μην ξεχνάς να σκέφτεσαι τον εαυτό σου.


Το να πέσεις θύμα διάρρηξης μπορεί να έχει κάθε είδους συνέπειες, είτε αμέσως μετά τα γεγονότα είτε μακροπρόθεσμα (εβδομάδες ή μήνες μετά).


Εκτός από το συναισθηματικό σοκ και τον φόρτο εργασίας των παραπάνω ενεργειών, μην αμελείς να κάνεις διάλειμμα για ηρεμία. Το να μπει ένας ξένος στο σπίτι (μερικές φορές με την παρουσία σου), μπορεί να αποβεί πραγματικά τραυματικό. Οι άμεσες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές του ύπνου, το αίσθημα παραβίασης, εφιάλτες, άγχος, θυμό, φόβο, ή άλλα συναισθήματα.

Μίλησε για αυτό που έχεις βιώσει με τους ανθρώπους γύρω σου, και μίλα στους γείτονές σου για να ευαισθητοποιηθούν για τους κινδύνους διάρρηξης. Να είσαι βέβαιος, όλη αυτή η δυσάρεστη διάθεση εξαφανίζεται μετά από λίγες εβδομάδες. Όταν τελειώσει το πρώτο σοκ, πρέπει να επιστρέψεις στη φυσιολογική ροή σου.

Ωστόσο, είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να μην αισθάνονται πλέον σαν στο σπίτι τους, να εμφανίζουν την τάση να στραφούν προς τα μέσα και να μην βγαίνουν πολύ, ή να σχεδιάζουν να μετακομίσουν. Εάν αυτές οι διαταραχές συνεχίζονται και η ποιότητα ζωής σου επηρεάζεται, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Η Υπηρεσία αντιμετώπισης θυματοποίησης της αστυνομίας (Dienst voor politiële slachtofferbejegening, DPSB), παρεμβαίνει αμέσως μετά τα γεγονότα και βραχυπρόθεσμα. Μπορείτε να απευθυνθείτε για ηθική υποστήριξη και συμβουλές. Επίσης θα λάβετε βοήθεια για πρακτικά θέματα, πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας κλπ. Το DPSB δεν παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, αλλά, εάν είναι απαραίτητο, ανατρέξτε στις σωστές υπηρεσίες μακροχρόνιας περίθαλψης.

Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, επειδή σας γνωρίζει καλά και μπορεί να σας
παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και κατάλληλη θεραπεία.


Θα βρείτε επίσης μια σειρά χρήσιμων πληροφοριών εδώ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks