Τι είναι η «ολλανδική ασθένεια»;

Μια οικονομία χώρας μπορεί να πάσχει από μια βαριά μορφή  “Ολλανδικής ασθένειας”!

Η έκφραση «ολλανδική ασθένεια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα που πάντα πλήττουν χώρες οι οποίες, για να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα, εξαντλούν ένα φυσικό κεφάλαιο που τους έκανε “δώρο” η φύση, χωρίς να λογαριάζουν τις πιθανές συνέπειες. Oι πιθανές συνέπειες μπορεί να προέρχονται είτε από εσωτερικά λάθη των κρατών, δυστοκίες και διαφθορά αλλά μπορεί και γιατί έχουν εμφανιστεί λόγω του πλούτου περισσότερα “κοράκια” από έξω, για να μοιραστούν με το “έτσι θέλω” τον δικό σου πλούτο.

<< Η κατάρα του φυσικού πλούτου >>

Ποια είναι όμως η Ολλανδική ασθένεια;

Το 1959 στο Χρόνινγκεν και την Βόρεια θάλασσα οι Ολλανδοί ανακαλύπτουν ένα τεράστιο κοίτασμα αερίου στη χώρα τους. Ο “μπλέ χρυσός” μόλις βρέθηκε και ο λαός μιας χώρας χαμογελάει και τρίβει τα χέρια του από αυτήν την απροσδόκητη και προσοδοφόρα κατά τα φαινόμενα εξέλιξη. Τα κοιτάσματα που βρέθηκαν έμοιαζαν ικανά να κάνουν τον λαό της Ολλανδίας ζάμπλουτο.

Αυτή η καινούργια εξέλιξη ήταν αν μη τι άλλο μία θετική εξέλιξη που όμως επειδή ήταν τόσο θετική δε μπορούσαν πλέον να τη διαχειριστούν από τον ενθουσιασμό τους. Μια φαινομενικά θετική εξέλιξη με αρνητικά αποτελέσματα στο τέλος της ιστορίας της.

Μερικά χρόνια αργότερα

Στην Ολλανδία μέχρι το 1971 καταγράφεται 1% ανεργία. Το 1977 η ανεργία έφτασε στο 5.2% και όλο και αυξάνονταν.

Αλλά γιατί μία φαινομενικά πανίσχυρη οικονομία με “μπλέ χρυσό”, δείχνει μετά από 20 χρόνια ότι καταρρέει;

Η εξήγηση είναι ότι οι τεράστιες εξαγωγές φυσικού αερίου σήμαιναν και μεγάλη ζήτηση για το εθνικό νόμισμα της Ολλανδίας, γεγονός το οποίο πίεσε ανοδικά την τιμή του.
Το αποτέλεσμα ήταν η υπόλοιπη βιομηχανία στην Ολλανδία να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική, καθώς ήταν πλέον πολύ πιο δύσκολο να εξάγεις προϊόντα στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου έφεραν πολύ συνάλλαγμα στη χώρα, αλλά ανατίμησε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που παρήγαγε η Ολλανδία.

Όσοι Ολλανδοί είχαν χρήματα εκείνη την εποχή αντί να αγοράσουν μια Philips τηλεόραση για παράδειγμα, προτιμούσαν τις φθηνότερες τηλεοράσεις. Το ίδιο και με άλλες συσκευές και περισσότερα προϊόντα.

Έτσι χιλιάδες εταιρείες δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό, απέλυσαν κόσμο και στην πορεία φαλίρισαν. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Ολλανδίας, η ανεργία μεγάλωσε και οι μισθοί μειώθηκαν. Όσοι βγήκαν κερδισμένοι από την εξόρυξη φυσικού αερίου, οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού, εξαιτίας της σπατάλης που έκαναν.

Η επιδημία αυτής της ασθένειας επεκτάθηκε και σε περισσότερες χώρες με φυσικό πλούτο αλλά και με διαφθορά. Βενεζουέλα, Ρωσία, Σουηδική Αραβία και άλλες χώρες με φυσικό πλούτο καταρρέουν λόγω του πλούσιου εδάφους τους και γιατί δε μπόρεσαν ποτέ να διαχειριστούν τον δήθεν πλούτο που κατείχαν.

Χώρες χωρίς διαφθορά τα κατάφεραν καλύτερα με την ίδια ασθένεια, όπως η Νορβηγία.

Ελλάδα

Στη χώρα μας ζήσαμε επίσης την Ολλανδική ασθένεια μιας και την εποχή των επιδοτήσεων οι νέοι εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα με απόρροια τα πολλά κακά που συμβαίνουν στη χώρα μας όλα αυτά τα αρκετά τελευταία χρόνια. Λόγω της Ολλανδικής ασθένειας που την κολλήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις ως Ελλάδα, φθάσαμε στα μνημόνια της κρίσης.

Στο σήμερα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και πάλι με την Ολλανδική ασθένεια. Αυτή τη φορά λόγω του πλούσιου ορυκτού πλούτου που διαθέτει. Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να γίνουν έρμαια των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης ορυκτού πλούτου. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι και αυτά μια σοβαρή μεταβλητή που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Και μια τελευταία μεταβλητή που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Θέλουμε ως χώρα να μολύνουμε τη θάλασσα των περιοχών αυτών που για τους κατοίκους εκεί είναι ζωτικής σημασίας;

Από ιδέες άλλο τίποτα…. Φυσικός πλούτος, ατελείωτος… Η πολιτική βούληση έμεινε για ορθολογικούς τρόπους ανάπτυξης με βάση πάντα το συμφέρον των ανθρώπων και όχι των εταιρειών.

Και ο θεός να βάλει το χέρι του… με όλους αυτούς τους κάφρους που μας κυβερνάνε από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και έπειτα από τη δολοφονία του Καποδίστρια!

Πηγές : Aris Xatzistefanou  , naftemporiki , e-daily , efsyn

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks