To Αϊντχόφεν και η μετατροπή της τεχνολογίας σε τέχνη

To Αϊντχόφεν κάποτε έγινε γνωστό ως μια βιομηχανική πόλη που γέννησε το εργοστάσιο λαμπτήρων της Philips αλλά τώρα είναι γνώριμο ως η πρωτεύουσα του design των Κάτω Χωρών. Η πόλη αποτελεί το σπίτι για ένα ατελείωτο κύμα δημιουργικών, νεοσύστατων τεχνολογιών και επιχειρηματιών, καθώς και για την Ολλανδική Εβδομάδα Σχεδιασμού, όπου παρουσιάζονται καινοτόμα έργα από σχεδόν 3.000 σχεδιαστές κάθε Οκτώβριο.

Η βιομηχανική φάση του Αϊντχόφεν

Αλλά πηγαίνοντας πίσω δύο αιώνες, θα διαπιστώσουμε οτι η περιοχή που είναι σήμερα το σύγχρονο Αϊντχόφεν ήταν αραιοκατοικημένη και κυρίως αγροτική. Καθώς προχωρούσε ο αιώνας, η ανάπτυξη του καναλιού του Αϊντχόφεν και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου των Κάτω Χωρών εισήγαγαν υποδομές που προωθούσαν τη βιομηχανοποίηση.

Κατασκευάστηκαν εργοστάσια και τα περισσότερα τελικά συγχωνεύθηκαν ως περιοχές του Αϊντχόφεν. Οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και καπνού ήταν μεταξύ εκείνων που παρείχαν απασχόληση όσο η πόλη επεκτάνόταν. Μία κληρονομιά αυτής της πρώιμης βιομηχανικής περιόδου, για να επιβιώσουν οι άνθρωποι από τον εναέριο βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ο πρώην οίκος πλυσίματος του εργοστασίου λευκών ειδών, Van den Briel en Verster. Το κτίριο του 19ου αιώνα στο Dommelstraat – ένας δρόμος που πήρε το όνομά του από τον ποταμό που ρέει μέσω του Αϊντχόφεν – στεγάζει τώρα μια αίθουσα συναυλιών.

Ο Van Gogh στο Αϊντχόφεν

Η περιοχή είχε ήδη εκβιομηχασθεί τη στιγμή που ο Vincent van Gogh θαύμασε την απλότητα της καθημερινής αγροτικής ζωής της Βόρειας Βραβάντης. Από το 1883 έως το 1885, έζησε στο Nuenen, 7,5 χιλιόμετρα με ποδήλατο από το κέντρο του Αϊντχόφεν. Η τεράστια παραγωγή σε έργα του καλλιτέχνη, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περιελάμβανε το The Potato Eaters, το πρώτο του αριστούργημα.

Ένα άλλο από τα σπουδαία έργα του, The Starry Night, έδωσε έμπνευση για το Roosegaarde Bicycle Path του Αϊντχόφεν από το Van Gogh, το οποίο είναι ένα μονοπάτι με χιλιάδες φώτα που γίνονται ιδιαιτέρως αντιληπτά το βράδυ. Σχεδιασμένη από τον Daan Roosegaarde, και υλοποιήσιμη από τη συνεργασία με την κατασκευσατική Heijmans, η ποδηλατική διαδρομή αποτελεί μέρος ενός έργου που πρωτοπορεί στη χρήση έξυπνης τεχνολογίας στους δρόμους.

Η σύνδεση της πόλης με το εργοστάσιο της Phillips 

To Αϊντχόφεν έχει ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ όσον αφορά την επώαση τεχνολογικού και δημιουργικού ταλέντου. Ρωτήστε στην περιοχή και πολλοί κάτοικοι θα πουν ότι αυτή η κλίση προέρχεται από την επιρροή των Gerard και Frederik Philips, οι οποίοι, το 1891, ίδρυσαν την εταιρεία με το οικογενειακό τους όνομα. Το εργαστήριο στην καρδιά της πόλης όπου πειραματίστηκαν με λαμπτήρες πυρακτώσεως, ενσωματώθηκε στο Μουσείο της Philips, όπου τα εκθέματα αποκαλύπτουν την ιστορία του ομίλου και απεικονίζουν πώς συνεχίζει να λανσάρει καινοτόμα προϊόντα που επηρεάζουν την καθημερινότητα ρων ανθρώπων.

Καθώς η Philips μεγάλωσε ως εργοδότης, η εταιρεία επένδυσε στο Αϊντχόφεν. Το 1909, κατασκεύασε ένα εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης για την κατασκευή λαμπτήρων. Γνωστές ως Light Tower (ο Πύργος του Φωτός), αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν επανατοποθετηθεί σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με ένα λόμπι μπαρ και συχνά μεταβαλλόμενες εκθέσεις.

Το ψευδώνυμο του Αϊντχόφεν “η Πόλη του Φωτός” συχνά θεωρείται ότι δημιουργήθηκε λόγω της Philips, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από τον Lucifer, την πρώτη εταιρεία που αφιερώθηκε στην παραγωγή από σπίρτα, στην πόλη.

Η περιοχή Strijp-S του Αϊντχόφεν ήταν ένα βιομηχανικό πάρκο κάποτε προσβάσιμο μόνο στους υπαλλήλους της Philips. Εκείνοι μάλιστα που δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο Strijp-S άλλαζαν το ψευδώνυμο της περιοχής σε “Απαγορευμένη Πόλη.Τώρα πια μπορεί κανεις να δειπνίσει στον πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που έχει μετατραπεί σε μοντέρνο εστιατόριο, το Ketelhuis (ανοιχτό από Τετάρτη έως Κυριακή). 

Μια πόλη που εξελίχθηκε και “έχτισε” αξιοθέατα

Εργοστάσια που παρήγαγαν προϊόντα όπως τηλεοράσεις και ραδιόφωνα στην πόλη χρησιμοποιούνται τώρα για δημιουργικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το Klokgebouw, που χρονολογείται από το 1929 και έχει ένα μεγάλο ρολόι στον πύργο του, χρησιμοποιείται ώς χώρος γραφείων, αίθουσα συναυλιών, ένα ξενοδοχείο Rock & Roll και ως βάση για το Escape Room Strijp-S Eindhoven. Φιλοξενεί επίσης μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και μερικές από τις παραστάσεις κατά την Ολλανδική Εβδομάδα Σχεδιασμού.

Το MU Hybrid Art House, ένα άλλο από τα παλιά εργοστάσια στο Strijp-S, φιλοξενεί επίσης τακτικές διεπιστημονικές και εντυπωσιακές εκθέσεις τέχνης. Στα εξωτερικά μέρη, τα τείχη της περιοχής είναι ιδανικά για καλλιτέχνες του δρόμου, ώστε να επιδείξουν τα ταλέντα τους, μέσω του  street art στο Αϊντχόφεν. Σε μία τρίωρη περιήγηση μπορείτε επίσης να σταματήσετε στο Berenkuil, όπου είναι νόμιμο να βάφετε τοίχους, δίνοντας έτσι στους καλλιτέχνες χώρο έκφρασης και ανάπτυξης.

Εξυπηρετώντας παρόμοιους σκοπούς, οι επιχειρηματίες τεχνολογίας, οι σχεδιαστές και οι νεόι με σχετικές ιδέες μπορούν να νοικιάσουν χώρους γραφείων στην περιοχή Strijp-T. Σε αυτό το πλαίσιο χτίζεται μία βάση η οποία βασίζεται στην παράδοση της Philips για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης. Αυτή η επένδυση είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση εταιρειών όπως η ASML και η NXP, και συνέβαλλε στην καθιέρωση της περιοχής ως ένας από τους βασικούς κόμβους σχεδιασμού και τεχνολογίας της Ευρώπης.

Επιπλέον, μπορείτε να ζήσετε το δημιουργικό πνεύμα της πόλης στη γειτονική συνοικία Strijp-R, όπου ο σχεδιαστής επίπλων Piet Hein Eek εδρεύει σε ένα πρώην εργαστήριο κεραμικής. Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός επτά ημέρες την εβδομάδα αλλά απαιτείται κράτηση για δείπνο στο ευάερο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το οποίο είναι ανοιχτό από την Τρίτη έως την Κυριακή.

Δημιουργικότητα σε κάθε γωνιά

Με τον ίδιο τρόπο, όσοι αγαπούν τη δημιουργηκότητα, χρησιμοποιούν τα βιομηχανικά κτίρια στο Campina Site, έναν πρώην συνεταιρισμό γαλακτοκομικών προϊόντων στο κανάλι του Αϊντχόφεν, που χρησιμοποιείται επίσης από το Design Academy Eindhoven για να φιλοξενεί ετήσιες εκθέσεις. Αυτήν την ανερχόμενη περιοχή μπορεί να την επισκεφθεί  κανείς για περιηγήσεις. Το πρωτοποριακό εστιατόριο Phood Kitchen σερβίρει νόστιμα υγιεινά πιάτα που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας μανιτάρια και λαχανικά που καλλιεργούνται σε αστικά αγροκτήματα.

Τα διαπιστευτήρια σχεδιασμού του Eindhoven ενισχύθηκαν το 2020 με την υποψηφιότητα του DomusDela για το βραβείο Royal Institute of Dutch Architects.

Επίσης, επιλεγμένες προσόψεις μέσα στον αστικό πυρήνα φωτίζονται κάθε Νοέμβριο όταν το Αϊντχόφεν φιλοξενεί το Glow, ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ ελαφριάς τέχνης της Ευρώπης. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να συμμετάσχουν. Συνήθως, οι εγκαταστάσεις τους διανέμονται σε ένα κύκλωμα 5χλμ μέσω της πόλης, αν και η πανδημία Covid-19 σήμαινε ότι το event του 2020 ήταν πολύ μικρότερο.

Με πολλές φωτεινά σημεία και αρκετές λαμπερές στιγμές που έχουν εισέλθει στην κληρονομιά του, η δημιουργική ατμόσφαιρα του Αϊντχόφεν το καθιστά ένα συναρπαστικό μέρος για να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε ξανά την κληρονομιά του,  που τώρα ξέρετε οτι βρίσκεται όπου κι αν πάτε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks