Το εκπαιδευτικό σύστημα στο Βέλγιο

Βέλγιο-Εκπαίδευση-Σχολεία

Εάν είστε νέοι κάτοικοι Βελγίου, το να καταλάβετε πώς λειτουργεί η εκπαίδευση στη χώρα μπορεί να φαίνεται τρομακτικό. Αυτός ο οδηγός ωστόσο θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στα σχολικά συστήματα σε καθεμία από τις τρεις γλωσσικές κοινότητες, για να εξασφαλίσετε την καλύτερη εκπαίδευση για το παιδί σας.

Με μια μεγάλη γκάμα σχολικών μορφών και επιπέδων, και κανονισμών που διαφέρουν μεταξύ των ολλανδικών, γαλλικών και γερμανόφωνων κοινοτήτων, η κατανόηση των διαφόρων τύπων σχολείων στο Βέλγιο μπορεί να είναι εντυπωσιακή στην αρχή. Τα περισσότερα παιδιά του Βελγίου είναι εγγεγραμμένα σε δωρεάν δημόσια σχολεία ή επιδοτούμενα θρησκευτικά σχολεία, αλλά η ιδιωτική εκπαίδευση – συμπεριλαμβανομένων των διεθνών σχολείων – είναι επίσης δημοφιλής, ειδικά στους ομογενείς.

Τα καλά νέα είναι, ότι με τόσες επιλογές, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας, είτε ξεκινούν την εκπαίδευσή τους είτε επιθυμούν να την ολοκληρώσουν σε διεθνώς αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά.

Εκπαίδευση στο Βέλγιο

Το Βέλγιο χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες:

 • Ολλανδικά
 • Γαλλόφωνα
 • Γερμανικά

Κάθε κοινότητα έχει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα και την εγγραφή στα σχολεία.

Ενώ ορισμένες πτυχές μπορεί να διαφέρουν, η υποχρεωτική σχολική ηλικία σε ολόκληρο το Βέλγιο είναι μεταξύ έξι και 18 ετών. Η υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίζεται σε πρωτοβάθμια (6-12 ετών) και δευτεροβάθμια (12-18 ετών). Πριν από την υποχρεωτική σχολική ηλικία, υπάρχουν επίσης δωρεάν προσχολικές εγκαταστάσεις για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και άνω.

Σε κάθε περιοχή υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι σχολικών συγκροτημάτων:

 • Σχολεία κοινότητας – gemeenschapsonderwijs ή GO! (στα ολλανδικά) · réseau de la Communauté française (στα γαλλικά). Κρατική εκπαίδευση που είναι ουδέτερη από άποψη θρησκείας
 • Επιδοτούμενα δημόσια σχολεία – officieel gesubsidieerd onderwijs; réseau officiel subventionné, που οργανώνονται από δήμους
 • Επιδοτούμενα ιδιωτικά σχολεία – vrij gesubsidieerd onderwijs; réseau libre subventionné, συμπεριλαμβανομένων και σχολείων με θρησκευτική σχέση
 • Ιδιωτικά σχολεία που πληρώνουν τέλη: συμπεριλαμβανομένων των διεθνών σχολείων και των σχολείων Montessori

Εγγραφή στο σχολείο

Όλα τα παιδιά που ζουν στο Βέλγιο πρέπει να εγγραφούν στο σχολείο εντός των πρώτων 60 ημερών από την εγγραφή τους στο δήμο.

Τα έγγραφα που χρειάζεστε για να εγγραφείτε περιλαμβάνουν:

 • ταυτότητα
 • άδεια διαμονής για το Βέλγιο (εάν ισχύει)
 • απόδειξη εμβολιασμού στο Βέλγιο
 • αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας
 • τυχόν προηγούμενα ακαδημαϊκά αρχεία
 • Τα παιδιά χωρίς επίσημα έγγραφα διαμονής έχουν επίσης το νόμιμο δικαίωμα να εγγραφούν σε σχολείο.

Τα σχολεία δεν λειτουργούν βάσει κάποιου πρωτοκόλλου διαμονής, επομένως είστε ελεύθεροι να επιλέξετε οποιαδήποτε τοποθεσία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το πλησιέστερο σχολείο μπορεί να είναι γεμάτο. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα εγγραφής για δημόσια σχολεία ολλανδικής και γαλλικής γλώσσας, και ανάλογα με το το ακαδημαϊκό. Για συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε το αντίστοιχο Τμήμα Παιδείας ανάλογα με το αν μετακινείστε στην ολλανδόφωνη κοινότητα, τη γαλλόφωνη κοινότητα ή τη γερμανόφωνη κοινότητα.

Ενδέχεται, ωστόσο, να προτιμάτε το παιδί σας να ακολουθήσει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα σπουδών και να αποκτά διεθνώς αναγνωρισμένα προσόντα. Τα διεθνή σχολεία είναι δημοφιλή μεταξύ των ομογενών, ειδικά εάν υπάρχει μια εταιρεία που μπορεί να επιδοτήσει τα τέλη.

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε, τα εκπαιδευτικά πρότυπα είναι υψηλά στο Βέλγιο. Οι ετήσιες εκθέσεις του ΟΟΣΑ κατατάσσει την εκπαίδευση του Βελγίου μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών, με τους μαθητές να αποδίδουν πάνω από το μέσο όρο στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την ανάγνωση. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση είναι επίσης μία από τις υψηλότερες μεταξύ των 40 χωρών του ΟΟΣΑ.

Η προσχολική εκπαίδευση στο Βέλγιο

Η προσχολική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για διάφορους λόγους. Η δημόσια χρηματοδότηση σημαίνει ότι τα νηπιαγωγεία και τα προσχολικά σχολεία παρέχουν δωρεάν φροντίδα παιδιών για εργαζόμενους γονείς. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν λίγα επίσημα μαθήματα, οι τάξεις προετοιμάζουν ενεργά τα παιδιά για το σχολείο σε εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο μέσω της μάθησης με επίκεντρο το παιχνίδι.

Ως αποτέλεσμα αυτού, πάνω από το 90% των παιδιών ακολουθούν την προσχολική εκπαίδευση στο Βέλγιο. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι θέσεις σε δημοφιλή προσχολικά συγκροτήματα μπορεί να είναι περιορισμένες.

Διατίθενται βρεφονηπιακοί σταθμοί για μωρά και νήπια έως 2,5 ετών και νηπιαγωγεία (kleuteronderwijs στα ολλανδικά, μητρικό εξοπλισμό στα γαλλικά) από βρέφη έως τη σχολική ηλικία. Συχνά, ένας παιδικός σταθμός έχει σχέση με ένα τοπικό δημοτικό σχολείο, καθιστώντας εύκολη τη μετάβαση στην επίσημη εκπαίδευση.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο

Το δημοτικό σχολείο στο Βέλγιο

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση – lager onderwijs στα ολλανδικά και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα γαλλικά – είναι υποχρεωτική από έξι έως 12 ετών. Τα τοπικά τμήματα εκπαίδευσης επιβλέπουν τις απαιτήσεις και το πρόγραμμα σπουδών κάθε περιοχής.

Η καθιέρωση του σωστού ρυθμού εκπαίδευσης είναι σημαντική στο Βέλγιο. Τα παιδιά λαμβάνουν αξιολογήσεις σε κάθε επίπεδο, από την προσχολική έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για να προσδιορίσουν εάν είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Ως μέρος αυτής της δοκιμής, είναι σύνηθες για τα παιδιά να επαναλαμβάνουν ένα χρόνο, και αυτό δεν έχει αρνητικό στίγμα.

Με την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα παιδιά θα αποφοιτήσουν με πιστοποιητικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γνωστό ως Certificat d’Etudes de Base (CEB) ή Getuigschrift van Lager Onderwijs. Αυτό το πιστοποιητικό είναι σημαντικό κατά τη μετάβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δημόσια δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο

Η δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν σε όλη τη χώρα. Ένα πιθανό κόστος περιλαμβάνει διάφορα μαθησιακά υλικά – μερικά από τα οποία μπορούν να επιδοτηθούν – και εκδρομές.

Τα αναλυτικά προγράμματα τείνουν να είναι αρκετά παραδοσιακά, με πρωινά μαθήματα βασισμένα στη γραμματική και τα μαθηματικά και μια σειρά από άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και της ιστορίας, που διδάσκονται το απόγευμα. Τα απογεύματα της Τετάρτης είναι συχνά δωρεάν.

Υπάρχει επίσης μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Στα τελευταία χρόνια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η εκμάθηση ολλανδικών ή γερμανικών για τη γαλλόφωνη κοινότητα και η γαλλική για την ολλανδόφωνη κοινότητα, είναι συνήθως υποχρεωτική.

Εάν επιλέξετε ένα τοπικό σχολείο, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει έναν ορισμένο αριθμό ημερών σε ένα προσχολικό ολλανδικό ή γαλλικό σχολείο για να μπορέσουν να εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο. Χωρίς αυτό, τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε μια βασική δοκιμή γλώσσας για να αξιολογηθεί η επάρκειά τους.

Ιδιωτικά δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο

Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για εκείνους τους γονείς και τα παιδιά που κλίνουν προς ιδιωτικές, διεθνείς ή εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης.

Οι διάφοροι τύποι ιδιωτικών δημοτικών σχολείων που διατίθενται περιλαμβάνουν:

 • Σχολές μεθόδων και Montessori: προσφέροντας ένα εναλλακτικό στυλ εκπαίδευσης με έμφαση στη δημιουργική σκέψη και την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.
 • Διεθνή σχολεία: οι οικογένειες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ βρετανικών, αμερικανικών ευρωπαϊκών ή άλλων διεθνών προγραμμάτων σπουδών.
 • Θρησκευτικά σχολεία: για παράδειγμα καθολικά ή εβραϊκά σχολεία Υπάρχουν συχνά επιδοτήσεις για αυτό.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο

Το σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βέλγιο

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο – secundair onderwijs στα ολλανδικά; enseignement secondaire στα γαλλικά – είναι υποχρεωτική από 12 έως 18 ετών. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 16, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν με μερική απασχόληση και να μπουν σε επαγγελματική ή τεχνική εκπαίδευση.

Δημόσια δευτεροβάθμια σχολεία στο Βέλγιο

Τα σχολεία είναι δωρεάν σε όλους τους μαθητές, αν και μπορεί να απαιτούν συνεισφορά για το κόστος των βιβλίων.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευρύ, αλλά καθώς οι μαθητές μετακινούνται σε τάξεις λόγω ηλικίας, έχουν περισσότερες επιλογές για τα μαθήματα που θα εξασκηθούν. Στον τελικό κύκλο, μεταξύ 16 και 18 ετών, είναι επίσης δυνατό για τους μαθητές να σπουδάσουν με μερική απασχόληση ενώ παρακολουθούν επαγγελματική εκπαίδευση.

Όταν οι μαθητές αρχίζουν να ειδικεύονται, τα μαθήματα σπουδών τους επικεντρώνονται σε έναν από τους τέσσερις τομείς:

 • Γενική εκπαίδευση: προετοιμάζει τους μαθητές για τη μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επικεντρώνεται στη θεωρία κατάρτισης και στις γενικές γνώσεις
 • Τεχνική εκπαίδευση: παρόμοια με τη γενική εκπαίδευση, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στην πρακτική και την τεχνική διδασκαλία, προετοιμάζοντας τους μαθητές είτε για ένα επάγγελμα είτε για περαιτέρω σπουδές.
 • Επαγγελματική εκπαίδευση: παρέχει άμεση πρόσβαση σε ένα επάγγελμα στο τέλος του κύκλου σπουδών και επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην πρακτική. Οι μαθητές λαμβάνουν επίσης ένα ή περισσότερα επιπλέον έτη, που ονομάζεται τέταρτο βαθμός.
 • Εκπαίδευση τέχνης: οργανωμένη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η τεχνική εκπαίδευση, αλλά οι επιλογές είναι άναμεσα στις τέχνες και τα μη τεχνικά θέματα. Οι μαθητές μπορούν να πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε σε ένα εξειδικευμένο ίδρυμα, όπως ένα κολέγιο τέχνης, είτε σε ένα πανεπιστήμιο ή κολέγιο, ανάλογα με τα θέματα που μελέτησαν.

Τα σχολεία μπορεί να ειδικεύονται σε μια συγκεκριμένη ροή ή να προσφέρουν διαφορετικές ενότητες για διαφορετικές ροές.

Ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Βέλγιο

Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν μια σειρά διαφορετικών μορφών διδασκαλίας και τα διεθνή σχολεία παρέχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τα παιδιά παγκόσμια αναγνωρισμένα προσόντα.

 • Διεθνή σχολεία: προσφέρουν εκπαίδευση βασισμένη σε Αγγλικά, Αμερικανικά, Σκανδιναβικά και Ευρωπαϊκά συστήματα. Το πρόγραμμα σπουδών, το στυλ διδασκαλίας και τα προσόντα διαφέρουν ανάλογα με το σύστημα που ακολουθεί το σχολείο – για παράδειγμα στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποκτούν GCSE και A-Level. Τα σχολεία που προσφέρουν το International Baccalaureate (IB) είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των διεθνών οικογενειών.
 • Επιδοτούμενα ιδιωτικά σχολεία: συμπεριλαμβανομένων σχολείων με θρησκευτική σχέση. Αυτά τα σχολεία αποτελούν μεγάλο αριθμό της Βελγικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως στη Φλάνδρα.
 • Σχολεία Montessori: είναι λίγα, όπως το Διεθνές Σχολείο Montessori στο Tervuren προσφέρουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν και οι μαθητές εδώ μεταβαίνουν στο IB από την ηλικία των 11 ετών.
 • Σχολεία Steiner: ακολουθήστε μια ανθρωπιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση, συνδυάζοντας την πνευματική, πρακτική και καλλιτεχνική ανάπτυξη. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση επικεντρώνεται στην κριτική λογική.
 • Άλλα ιδιωτικά σχολεία: προσφέρουν μια σειρά εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας. Το σχολείο Sudbury στη Γάνδη, προσφέρει ένα μοντέλο που ακολουθείται στις ΗΠΑ όπου τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τη δική τους εκπαίδευση, και η γαλλόφωνη Le Labo ειδικεύεται στην εκπαίδευση στον αθλητισμό.

Αποφοίτηση στο Βέλγιο

Η προσέγγιση του σχολικού συστήματος του Βελγίου στην αξιολόγηση μπορεί να μην κερδίσει βραβεία δημοτικότητας στα παιδιά σας. Τεστ πραγματοποιούνται σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι αρκετά αυστηρά.

Το δίπλωμα van Secundair Onderwijs (στα ολλανδικά) ή το Certificat d’Enseignement δευτεροβάθμιο supérieur général, teknik ou artistique (CESS) (στα γαλλικά) απονέμεται μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτά τα πιστοποιητικά παρέχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με την επαγγελματική κατάρτιση, η εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί για ένα ακόμη έτος για την απόκτηση του πιστοποιητικού. Είναι επομένως απαραίτητο να επιλέξετε προσεκτικά μεταξύ των ειδικοτήτων όταν σκέφτεστε την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα διεθνή και εναλλακτικά σχολεία προσφέρουν διαφορετικά προσόντα για αποφοίτους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων Α, για βρετανικά σχολεία και το Διεθνές απολυτήριο.

Διεθνές απολυτήριο στο Βέλγιο

Το πρόγραμμα σπουδών IB αναγνωρίζεται διεθνώς και από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διδάσκεται σε διάφορα δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία στο Βέλγιο.

Αλλαγή σχολείου στο Βέλγιο

Η εγγραφή για θέση σε βελγικό σχολείο μπορεί να είναι δύσκολη, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξετε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, έχουν λίστες αναμονής. Μερικοί μαθητές περνούν τη διαδικασία επιλογής έως και δύο χρόνια πριν, για να εξασφαλίσουν μια θέση στο σχολείο επιλογής τους.

Η εγγραφή πραγματοποιείται επίσης σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, συνήθως Δεκεμβρίου ή Ιανουαρίου για δημόσια σχολεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευκολία αλλαγής σχολείων στα μέσα του έτους.

Τα διεθνή και ιδιωτικά σχολεία, ωστόσο, ενδέχεται να έχουν διαφορετικές διαδικασίες εισαγωγής καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Επικοινωνήστε με το σχολείο για την πολιτική που ακολουθεί.

Οικιακή εκπαίδευση στο Βέλγιο

Λόγω των διαφορών στο πρόγραμμα σπουδών ή στην τιμή των διεθνών σχολείων, ορισμένοι απόδημοι γονείς επιλέγουν το σπίτι για την εκπαίδευση του παιδιού τους. Η κατ ‘οίκον εκπαίδευση επιτρέπεται συνταγματικά στο Βέλγιο, αλλά τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας πρέπει να πληρούν πολλές προϋποθέσεις, ανάλογα με την κοινότητα στην οποία κατοικείτε και οι μαθητές πρέπει να περάσουν ετήσιες αξιολογήσεις.

Ο αριθμός των παιδιών που εκπαιδεύονται στο σπίτι ή από ιδιωτικούς δασκάλους στο Βέλγιο αυξάνεται. Σύμφωνα με μια μελέτη του Agodi, στη Φλάνδρα, ο αριθμός των μαθητών στο σπίτι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε από περίπου 100 σε πάνω από 1000 μεταξύ των ετών 2000 και 2014.

Ωστόσο, υπάρχουν αυστηρές οδηγίες και η μη τήρηση τους σημαίνει ότι οι γονείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Εάν αποφασίσετε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στο σπίτι, πρέπει να ενημερώσετε το ειδικό τμήμα εκπαίδευσης για τη γλώσσα.

Οι γονείς πρέπει επίσης να υπογράψουν ένα έγγραφο σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Εκπαιδευτική υποστήριξη για μαθητές ομογενών στο Βέλγιο

Με μια τέτοια ποικιλία, η εκμάθηση γλωσσών αποτελεί βασικό μέρος της βελγικής δημόσιας εκπαίδευσης και η χρηματοδότηση παρέχεται για να βοηθήσει τα παιδιά που δεν μιλούν την κύρια γλώσσα διδασκαλίας.

Η υποστήριξη διαφέρει από σχολείο σε σχολείο, επομένως είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε ποια υποστήριξη προσφέρουν για την εκμάθηση της γλώσσας. Ορισμένα σχολεία προσφέρουν προγράμματα εκμάθησης γλωσσών και πολλά κλαμπ εκτός ωρών λειτουργίας που προσφέρουν βοήθεια στην εργασία και την εκπαιδευτική υποστήριξη.

Υπάρχουν επίσης πολλά μαθήματα γλωσσών διαθέσιμα για την παροχή επιπλέον υποστήριξης στο παιδί σας.

Επιπλέον, οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στο Βέλγιο μπορούν επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να ενσωματωθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν τη γλώσσα. Ορισμένα διεθνή σχολεία προσφέρουν προγράμματα και ειδικά προγράμματα για τη γλώσσα, όπως το Εντατικό Γαλλικό Πρόγραμμα CERAN για Juniors & Teens.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks