To Mobile banking στη Γερμανία

Γερμανία-Mobile-Banking

Σ’ αυτόν τον οδηγό μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις κινητές τραπεζικές υπηρεσίες στη Γερμανία καθώς εξηγεί πώς οι γερμανικές τράπεζες έχουν γίνει ψηφιακές και τι είναι διαθέσιμο.

Υπήρξε μια κίνηση προς κινητές και διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκμεταλλεύεται εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν τα πάντα στα smartphone τους. 

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και φιλοξενεί μερικές από τις πιο καινοτόμες τράπεζες της Ευρώπης. Ρίξτε μια ματιά για το τι προσφέρεται στη χώρα σε αυτόν τον κλάδο.

Mobile banking στη Γερμανία

Χαρακτηριστικά του mobile banking στη Γερμανία

Πληρωμές μέσω κινητού στη Γερμανία

Κινητή τραπεζική ασφάλεια στη Γερμανία

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία

Οι γερμανικές τράπεζες αγκάλιασαν γρήγορα την τεχνολογική ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι καθιερωμένες μεγάλες επωνυμίες και οι νεότεροι πάροχοι χρηματοοικονομικής επιχείρησης προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες σε αυτον τον κλάδο. Ωστόσο, το γερμανικό κοινό ήταν ελαφρώς πιο αργό από ό, τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην υιοθέτηση της κινητής τράπεζας. Περίπου το 59% των Γερμανών χρησιμοποιούν διαδικτυακή τράπεζα, που είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Ωστόσο, είναι πολύ κάτω από πολλά άλλα έθνη όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Η Γερμανία ακολουθεί επίσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη χρήση κινητών συσκευών για τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με μια μελέτη του ING το 2018.

Οι Γερμανοί κάτοικοι διαθέτουν πληθώρα επιλογών τραπεζικής κινητής τηλεφωνίας, όπως:

 • Εθνικές γερμανικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Commerzbank και η Volkswagen bank.
 • Νεότερες τράπεζες μόνο στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των bunq, N26 και DKB. Πολλοί προσφέρουν πολλές επιλογές γλώσσας, όπως Αγγλικά.
 • Διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC, η οποία προσφέρει υποστήριξη πελατών αποκλειστικά για το εξωτερικό και προϊόντα προσαρμοσμένα για διεθνείς, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής τραπεζικής στην αγγλική γλώσσα.
 • Πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple, η Google και το PayPal. Αυτά προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού και την επιλογή αποθήκευσης χρημάτων σε ψηφιακά πορτοφόλια.

Χαρακτηριστικά του mobile banking στη Γερμανία

Είναι εύκολο να ρυθμίσετε τον εαυτό σας με κινητές τραπεζικές υπηρεσίες στη Γερμανία. Απλώς κατεβάζετε την τραπεζική εφαρμογή στην κινητή συσκευή σας και ρυθμίζετε έναν λογαριασμό σε λίγα λεπτά. Η τεκμηρίωση μπορεί να υποβληθεί online και η επαλήθευση ταυτότητας μπορεί να γίνει με έλεγχο βίντεο. Κάθε γερμανικός πάροχος τραπεζών θα έχει τη δική του εφαρμογή με ξεχωριστές δυνατότητες, αλλά μπορείτε να περιμένετε πράγματα όπως:

 • επιλογές πληρωμής, ώστε να μπορείτε να πληρώνετε λογαριασμούς, να ψωνίζετε και να κάνετε πληρωμές P2P σε άλλους χρήστες κινητών.
 • γρήγορες και εύκολες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων.
 • εργαλεία οικονομικής διαχείρισης που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τι εισέρχεται και βγαίνει από τον λογαριασμό σας.
 • άμεσες ειδοποιήσεις, ώστε να γνωρίζετε πότε έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές.
 • συνδέσμους προς κανάλια κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter.
 • χαμηλότερα τραπεζικά τέλη. Καθώς οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές μειώνουν τα γενικά έξοδα για τις τράπεζες, το κόστος υπηρεσιών μπορεί να μειωθεί. Πολλές τράπεζες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν βασικές υπηρεσίες λογαριασμού δωρεάν.
 • Πολλές γερμανικές τραπεζικές εφαρμογές έχουν προσαρμοσμένες λειτουργίες, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τα πράγματα με τρόπο που να λειτουργεί για εσάς. Οι ομογενείς μπορούν να επωφεληθούν από τις επιλογές μεταφοράς χρημάτων και τις διεθνείς πληρωμές. Με bunq, για παράδειγμα, οι διεθνείς πληρωμές είναι εύκολες και είναι 3% φθηνότερες από άλλους παρόχους. Οι πληρωμές σε άλλα νομίσματα είναι επίσης έως και οκτώ φορές φθηνότερες.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, καθώς προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες όλες οι τραπεζικές υπηρεσίες μέσω εφαρμογών. Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και οι επιλογές δανεισμού είναι επίσης περιορισμένες.

Θα βασίζεστε επίσης στο καλό Wi-Fi, το οποίο μπορεί να είναι πρόβλημα σε περισσότερες αγροτικές περιοχές (αν και η συνολική κάλυψη στο Διαδίκτυο σε όλη τη Γερμανία είναι πολύ καλή).

Πληρωμές μέσω κινητού στη Γερμανία

Ενώ οι τράπεζες κινητής τηλεφωνίας ήταν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων στη Γερμανία ήταν αργές. Οι Γερμανοί παραδοσιακά έχουν ισχυρή προσήλωση στα μετρητά όταν πρόκειται για τακτικές αγορές. 

Πάνω από τις μισές πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σε μετρητά και μόνο το 7,4% πραγματοποιήθηκε με πιστωτική κάρτα το 2017. Οι δύο ηγέτες της αγοράς στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, το Google Pay και το Apple Pay, ξεκίνησαν μόνο το 2018. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι γερμανικοί λιανοπωλητές και τράπεζες συνδεδεμένοι με αυτούς τους παρόχους πληρωμών. 

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία υστερεί σε σχέση με άλλους παγκόσμιους ηγέτες όσον αφορά τις πληρωμές μέσω κινητού, με μόνο το 11% των κατόχων smartphone να χρησιμοποιούν εφαρμογές πληρωμών. Παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα είναι η Κίνα που βρίσκεται στο 79,4%.

Οι πληρωμές μέσω κινητού είναι πληρωμές χωρίς επαφή που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας smartphone αντί μετρητών ή πιστωτικής κάρτας. Πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας τεχνολογία γραμμικού κώδικα Near Field Communication (NFC) ή QR matrix, επιτρέποντας στους χρήστες να πληρώνουν απλώς κουνώντας την κινητή συσκευή τους μέσω τερματικού ή γραμμικού κώδικα πληρωμής. 

 Το Google Pay είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών, καθώς περίπου το 75% των Γερμανών χρηστών smartphone διαθέτουν τηλέφωνα Android. Ορισμένες γερμανικές τράπεζες λειτουργούν τις δικές τους εφαρμογές πληρωμής, όπως η Deutsche Bank και η πιστωτική ένωση της Volksbanken.

Κινητή τραπεζική υπηρεσία με ασφάλεια στη Γερμανία

Οι Γερμανοί κάτοικοι, παρόμοιοι με εκείνους σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ασφάλεια των κινητών τραπεζών. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγήσει τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης των πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας και των τραπεζικών κινητών υπηρεσιών στη Γερμανία. Ωστόσο, οι πάροχοι έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή τραπεζική είναι ο πιο ασφαλής τρόπος τραπεζικής υπηρεσίας. 

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν προστασία ταυτότητας υψηλής αντοχής (π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση φωνής / προσώπου), υψηλή κρυπτογράφηση και άμεσο αποκλεισμό σε χαμένες ή κλεμμένες κάρτες.

Για να διατηρήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή κατά την κινητή τραπεζική στη Γερμανία, βεβαιωθείτε ότι:

 • διατηρήστε τα πάντα προστατευμένα με κωδικό πρόσβασης. Εάν δεν προστατεύεστε από βιομετρική αναγνώριση ταυτότητας, επιλέξτε έναν κωδικό πρόσβασης υψηλής ισχύος.
 •  αποφύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων με δωρεάν WiFi κατά τη σύνδεση στον λογαριασμό σας.
 • αποσυνδέεστε πάντα από τον λογαριασμό σας αμέσως μετά τη χρήση του.

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία

Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες απαιτούν από εσάς να πάτε σε ένα κατάστημα και να ανοίξετε τον λογαριασμό, αν και ορισμένες τώρα προσφέρουν διαδικτυακές εγγραφές.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι συνήθως διαθέσιμες μόνο σε κατοίκους και ίσως χρειαστεί να προσκομίσετε αποδεικτικά εγγραφής, καθώς προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να σας δώσουν λογαριασμό και η αίτησή σας μπορεί να απορριφθεί εάν δεν πληροίτε συγκεκριμένα κριτήρια. Θα πρέπει να δώσετε ταυτότητα (π.χ. διαβατήριο) και αποδεικτικό εγγραφής (Meldebescheinigung), καθώς και πιθανώς αποδεικτικά στοιχεία ότι εργάζεστε ή σπουδάζετε στη Γερμανία. Ορισμένες τράπεζες έχουν επίσης απαιτήσεις ελάχιστου εισοδήματος, οπότε μπορεί επίσης να χρειαστεί να δείξετε αποδεικτικά κέρδη.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ιδιωτικές γερμανικές τράπεζες, τράπεζες ταμιευτηρίου (Sparkassen) ή συνεταιρισμούς (Volksbanken). Οι απόδημοι που θέλουν την ευελιξία να μπορούν να ανοίγουν και να χειρίζονται τον λογαριασμό τους από απόσταση μπορούν επίσης να επιλέξουν μια διαδικτυακή ή κινητή τράπεζα στην οποία θα έχουν πρόσβαση από το smartphone τους. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος μείωσης των γενικών εξόδων.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks