Λίγα λόγια για την αγαπημένη μας τουλίπα.

Το 1593 πρωτοπαρουσιάστηκε η τουλίπα στην Ολλανδία και από τότε αποτελεί σύμβολο της χώρας. Όποιον και αν ρωτήσουμε τί του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει Ολλανδία, η τουλίπα θα είναι σίγουρα μέσα σε αυτά.

Η καλλιέργεια της τουλίπας

Οι τουλίπες καλλιεργούνται από βολβούς και ανθίζουν κυρίως την περίοδο Απριλίου – Μαϊου για μια εβδομάδα. Οι βολβοί, βέβαια, μπορούν να ξεριζωθούν και να μεταφυτευτούν ξανά. Η καλλιέργεια της τουλίπας στην Ολλανδία ξεκίνησε γύρω στο 1600 και αποτελούσε ένα σπάνιο λουλούδι. Μάλιστα λέγεται ότι αποτελούσε σύμβολο πλούτου και μόνο Ολλανδοί και Ευρωπαίοι αριστοκράτες μπορούσαν να τις έχουν.

yellow tulip flower field during daytime
Photo by Pixabay on Pexels.com

Τουλιπομανία και το κραχ της τουλίπας

Η αξία και η μοναδικότητα της τουλίπας οδήγησε σε μια τουλιπομανία. Η τιμή της τουλίπας ήταν πολύ υψηλή, φτάνοντας έως και 1500$, με τη σημερινή αξία. Οι πιο ακριβές τουλίπες ήταν οι δίχρωμες, ενώ οι μονόχρωμες θεωρούνταν out of fashion. Αργότερα, βέβαια, αποκαλύφθηκε ότι οι δίχρωμες τουλίπες ήταν μολυσμένες με έναν ιό και οι βολβοί αυτοί απαγορεύτηκαν.

Η τρέλα της τουλίπας έφτασε στο ζενίθ της μεταξύ 1636 – 1637, όπου σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη κερδοσκοπίας. Ειδικότερα, μεγάλοι κερδοσκόποι μπήκαν στο παιχνίδι, αποσκοπώντας όχι να αγοράσουν και να αξιοποιήσουν τους πολύτιμους βολβούς, αλλά να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος με τη μεταπώλησή τους. Μάλιστα, οι βολβοί ξεκίνησαν να πουλιούνται με το κιλό, ενώ η μονάδα μέτρησης ήταν η ίδια με αυτή των χρυσοχόων. Σχεδόν, όμως, μέσα σε μία νύχτα η τιμή της τουλίπας κατέρρευσε και επήλθε η ύφεση.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της τουλίπας

Φυσικά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανυπέρβλητη ομορφιά της τουλίπας. Μάλιστα,η πληθώρα χρωμάτων της θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο ουράνιο τόξο.

Βέβαια, πέρα από την ομορφιά της, η τουλίπα, όπως και άλλα λουλούδια, φαίνεται να διεκδικεί και τη θέση της στον κόσμο της ομορφιάς, λόγω των ιδιοτήτων της. Ειδικότερα, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας δείχνουν ότι η τουλίπα λειτουργεί ως ενυδατικός παράγοντας. Η φυτική ορμόνη της Auxin, της επιτρέπει να μεγαλώνει ακόμα και όταν την κόψεις, ενώ προωθεί και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. H Auxin προκαλεί την τόνωση της δραστηριότητας των κυττάρων, ενισχύει τη βάση του δέρματος και τη βελτίωση εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks