Τρέξε Λόλα, τρέξε: Η ταινία πίσω από τη γνώστη έκφραση

Το «Τρέξε Λόλα, τρέξε» (Γερμανικά: Lola rennt) είναι μια γερμανική, πειραματική ταινία-θρίλερ του 1998. Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Tom Tykwer. Πρωταγωνιστούν: Η Franka Potente ως Lola και ο Moritz Bleibtreu ως Manni. Η πλοκή ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα, που πρέπει να αποκτήσει 100.000 γερμανικά μάρκα σε είκοσι λεπτά, για να σώσει τη ζωή του φίλου της.

Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τρεις διαφορετικές εκδοχές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να επιλέξει μία εξ αυτών. Πιο συγκεκριμένα, η Λόλα λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από το σύντροφό της, Μάνι, ο οποίος πρέπει να παραδώσει 100.00 μάρκα στο αφεντικό του στα επόμενα είκοσι λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση, το αφεντικό του, όντας «άνθρωπος της νύχτας», θα τον δολοφονήσει εν ψυχρώ. Ο Μάνι επιβιβάζεται στο μετρό και αφηρημένος αφήνει την τσάντα με τα χρήματα εκεί, ενώ όταν πια το συνειδητοποιεί είναι πολύ αργά.

Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν δώδεκα παρά είκοσι και στις δώδεκα ακριβώς θα εμφανιστεί το αφεντικό του Μάνι, για να παραλάβει την τσάντα με το ποσό. Η Λόλα του υπόσχεται, ότι θα βρει μία λύση και τρέχει, κυριολεκτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, για να σώσει τη ζωή του. Η αφήγηση είναι μη γραμμική, δηλαδή δεν ακολουθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αντιθέτως, είναι πλούσια σε αναδρομές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν οι αναμνήσεις της Λόλας από τις συζητήσεις της με το Μάνι, οι οποίες χρονικά έλαβαν χώρα πολύ πριν την κύρια ιστορία, ωστόσο παρουσιάζονται αποσπασματικά στα μέσα της ιστορίας. Μέσω αυτής της τεχνικής, ο θεατής αποκτά μία πληρέστερη εικόνα για το παρελθόν αυτών των δύο χαρακτήρων, ενώ παράλληλα οι αναμνήσεις τους λειτουργούν συνδετικά με όλα όσα συμβαίνουν στο παρόν.

Στιγμιότυπα από την ταινία:
  • Lola-rennt
  • Lola-rennt
  • Lola-rennt
  • Lola-rennt

Επίσης, κάθε φορά, που μηδενίζεται το κοντέρ και η Λόλα αρχίζει να τρέχει από την αρχή, έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια πρόκληση: Να σώσει τη ζωή του αγαπημένου της. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε, ότι η ταινία μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι, μιας και παρουσιάζονται αρκετά κοινά στοιχεία: Πρώτον, η Λόλα πρέπει να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο, ενώ κάθε πράξη της λειτουργεί καταλυτικά στην πορεία της ιστορίας. Εκτός αυτού, η Λόλα αναζητεί μία αποτελεσματική λύση, η οποία θα σώσει τη ζωή του αγαπημένου της, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τη δική της. Η ίδια λογική διατρέχει και πολλά βιντεοπαιχνίδια, τα οποία βασίζονται σε συγκεκριμένη στρατηγική, για να επιβιώσει ο ήρωας.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται μια ιδιαίτερα «έξυπνη» ταινία, καθώς κρατά το θεατή σε εγρήγορση και κλιμακώνεται σε διαφορετικές εκδοχές. Έχει προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου συμμετείχε για το Χρυσό Λιοντάρι. Μετά την κυκλοφορία της, η ταινία έλαβε θετικές κριτικές και αρκετές διακρίσεις, όπως:

-Το Grand Prix του Βελγικού Συνδικάτου Κριτικών Κινηματογράφου
-Το Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance
-Βραβείο Καλύτερη Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ
-Επτά βραβεία στα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία
Ακολουθεί το trailer της ταινίας:
Πηγή αρχικής εικόνας: Letterboxd

Αγαπάμε Γερμανικό κινηματογράφο. Για την ακρίβεια αγαπάμε τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Έχουμε σκοπό να γράψουμε αρκετά άρθρα για ταινίες που αγαπήσαμε ή μισήσαμε. Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας για ταινίες, μας το εκφράζετε με καρδούλες στο post στο FB… Ξέρετε εσείς 🙂

Αν έχετε δει τη ταινία γράψτε μας τα σχόλια σας…

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks