Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου: Όλα τα θέματα προς συζήτηση

Βέλγιο-σεξισμός-κορονοιός

Το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου συνεδριάζει σήμερα το πρωί, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, και δύο μέρες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Όπως φαίνεται, υπάρχει κάτι επείγον προς συζήτηση.

Σαφέστατα, καθοριστικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση διαδραματίζει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται το Βέλγιο, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, καθώς επίσης και η ανάγκη να σταματήσει η συνεχώς αυξανόμενη τάση τους πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιβάλει ακραία μέτρα, ως ένδειξη απόγνωσης.

Από τη μία πλευρά, η εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης για την αντιμετώπιση της COVID-19 φαίνεται να υποχωρεί, καθώς έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και τίποτα δεν φαίνεται να βελτιώνεται δραστικά. Στην τελευταία συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μη χαλαρώσει τα ισχύοντα μέτρα, καθώς ήρθε αντιμέτωπο με μία πρωτοφανή έξαρση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια, οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πολλές οικογένειες του Βελγίου.

Παρόμοια άρθρα

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη στο Βέλγιο

Βέλγιο: Ώρα για ταξίδια, σωστά;

Van Ranst: το Βέλγιο χρειάζεται «φρένο έκτακτης ανάγκης», για να αποφύγει την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Από την άλλη πλευρά, η εκστρατεία εμβολιασμού συνοδεύεται με μία απογοήτευση. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν, αδιαμφισβήτητα, ένα επιστημονικό θαύμα και έτσι πλέον, υπάρχουν τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για χρήση στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια, ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν λάβει μέχρι τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου, όμως άλλα δέκα εκατομμύρια δεν την έχουν λάβει ακόμη. Επιπλέον, λιγότερο από το 5% των ενηλίκων έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου που συμπληρώνει την προστασία από τον ιό.

Τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων δείχνουν αύξηση κατά 40% την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 28% και οι θάνατοι κατά 3,5%.

Ποιες επιλογές έχει το υπουργικό συμβούλιο;

Η ομάδα ειδικών GEMS συνέταξε τρία σχέδια για την αντιμετώπιση της COVID-19:

Σχέδιο Α: Υποχρεωτική τηλεργασία, σωστός αερισμός σε δημόσια κτίρια, άμεση ανταπόκριση σε κρούσματα και καραντίνα σε επισκέπτες ή πολίτες που έρχονται από το εξωτερικό.

Σχέδιο Β: Περιλαμβάνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μόνο την εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Επίσης, περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς για τα καταστήματα λιανικής.

Σχέδιο Γ: Περιλαμβάνει το οριστικό κλείσιμο των σχολείων, το οποίο είναι απίθανο να εγκριθεί από όλες τις περιφέρειες. Επίσης, ένα lockdown παρόμοιο με του Μαρτίου-Απριλίου του 2020, που σημαίνει κλειστά όλα τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής. Βέβαια, σε περίπτωση που αποφασιζόταν ένα τόσο ακραίο μετρό, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, θα ήταν η διάρκεια που έπαιζε ρόλο.

Έτσι, το σχέδιο Γ θα έπρεπε να είναι σύντομο αλλά αυστηρό, ώστε να παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση, η εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση της πανδημίας θα χαθεί οριστικά. “Εάν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί, τότε πρέπει να μεταβείτε σε μία κατάσταση όπως εκείνη του Μαρτίου του περασμένου έτους, αλλά να έχει μικρή διάρκεια”, δήλωσε ο ειδικός Marc Van Ranst.

Το συμβούλιο του Βελγίου συνεδριάζει από τις 9:00 το πρωί, σήμερα, ενώ αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις σε συνέντευξη Τύπου, η οποία θα καλυφθεί ζωντανά από την ομάδα των SuperGreeks.

Εύα Καρολίδου

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks