[Ιστορία] Η πλημμύρα του 1953 με πολλούς θανάτους σε Ολλανδία και Βέλγιο

Πλημμύρα-Ολλανδία-βέλγιο

Η πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας του 1953 ήταν μια μεγάλη φυσική καταστροφή που προκλήθηκε από μια ισχυρή καταιγίδα και ισχυρούς ανέμους στα τέλη του Σαββάτου, 31 Ιανουαρίου 1953 και το πρωί της επόμενης ημέρας. Τα κύματα έπληξαν τις Κάτω Χώρες , το βορειοδυτικό Βέλγιο , την Αγγλία και τη Σκωτία.

O συνδυασμός ισχυρών ανέμων και καταιγίδας σήκωσαν τα κύματα έως και 5.6 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Πλημμύρισαν τα πάντα.

Κάτω Χώρες

Η πλημμύρα του 1953 ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έγινε στις Κάτω Χώρες τον 20ο αιώνα.

Οι άνθρωποι, παρότι είχε προειδοποιήσει το Rijkswaterstaat για κίνδυνο πλημμύρας, δεν ενημερώθηκαν όπως θα έπρεπε από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ώστε οι άνθρωποι να είναι προετοιμασμένοι.

 Η καταστροφή στοίχισε τη ζωή 1.836 ανθρώπων και δεκάδων χιλιάδων ζώων. Πάρα πολλά σπίτια καταστράφηκαν. Περισσότεροι από 72000 άνθρωποι έμειναν την επόμενη ημέρα άστεγοι – 4300 σπίτια είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 43000 σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Χωριά ολόκληρα είχαν βυθιστεί.

 Το συνολικό κόστος της ζημιάς ήταν 1,5 δισεκατομμύρια φιορίνια (ισοδύναμο με 5,4 δισ. Ευρώ σε σημερινά χρήματα).

Τα φράγματα της εποχής δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά και τα αναχώματα δεν ήταν αρκετά για μία τέτοια παλίρροια. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά έργα και οι Κάτω Χώρες μοιάζουν ανίκητες από τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά αυτό μένει να μας το δείξει και η ιστορία.

Το να ζεις στην Ολλανδία μέχρι να χτιστούν τα σημερινά, σύγχρονα φράγματα θα έλεγε κανείς πως ήταν μια τρέλα. Η Βόρεια θάλασσα νίκησε στην ιστορία πολλές φορές τις Κάτω Χώρες.

Βέλγιο

28 άνθρωποι πέθαναν στο Βέλγιο από αυτή την παλίρροια. Η παράκτια άμυνα με φράγματα δεν ήταν αρκετή για να συγκρατήσει την ορμή των κυμάτων. Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στην Οστάνδη και την Αμβέρσα.

Η βοήθεια από όλο τον κόσμο

Οργανώθηκαν επιχειρήσεις βοήθειας στις Κάτω Χώρες και σε άλλες χώρες για να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές. 

Ο Ερυθρός Σταυρός έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες. Δωρεές χρημάτων, αγαθών και ενδυμάτων από όλο τον κόσμο. 

Το σχετικό VIDEO από την εποχή

H βορειοδυτικά γωνία της Ευρώπης υπέφερε πάντοτε από τα νερά.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks