Βέλγιο: Μπόνους 10 ευρώ την ημέρα για όσους βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή εργασίας για περισσότερο από 2 μήνες

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στο Βέλγιο ανακοίνωσε ότι σε όσους απολύθηκαν ή έχουν βγει σε αναστολή εργασίας για περισσότερο από δύο μήνες ότι θα λάβουν μπόνους 10 ευρώ την ημέρα.
Η ανακοίνωση έγινε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εργασίας και Οικονομίας Pierre-Yves Dermagne την Παρασκευή το πρωί. Το μπόνους έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα μέτρα που προσφέρουν οικονομική υποστήριξη σε εκείνους που έχουν απολυθεί.
Από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή εργασίας για τουλάχιστον δύο μήνες (52 εργάσιμες ημέρες με βάση εξαήμερη εργασία την εβδομάδα). Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συνολικά 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Βέλγιο βρέθηκαν σε προσωρινή ανεργία κάποια στιγμή.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Κοινωνικών Υπηρεσιών αναφέρουν αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια από άτομα με προσωρινή αναστολή. Στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχονται από άτομα που δεν έχουν ζητήσει ποτέ βοήθεια. Αυτό ώθησε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να προσφέρει επιπλέον βοήθεια.
Το μπόνους θα καταβληθεί σε εφάπαξ πληρωμή σε όλους όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για τουλάχιστον 52 εργάσιμες ημέρες (με βάση μια 6-εργάσιμη εβδομάδα) κατά τη διάρκεια της περιόδου από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού τον Μάρτιο έως τέλη Νοεμβρίου. Το ποσό θα πληρωθεί κάποια στιγμή έως τα Χριστούγεννα.
Για να μάθετε το ποσό που θα λάβετε θα πρέπει να μετρήσετε τον αριθμό των ημερών που βρισκόσασταν σε αναστολή εργασίας (μία ολόκληρη εβδομάδα μετράει ως 6 ημέρες) και στη συνέχεια να αφαιρέσετε 52 από το σύνολο. Αυτό το x 10 είναι το μπόνους που θα λάβετε.
Όσοι έχουν λιγότερες από 15 ημέρες πάνω από το όριο των 52 ημερών θα λάβουν ελάχιστη πληρωμή 150 ευρώ.
Ένα παράδειγμα: Ένας εργαζόμενος έχει μπει σε αναστολή από μπαρ για 100 ημέρες (περίπου 4 μήνες) λόγω των μέτρων του κορονοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση δικαιούται 480 ευρώ (100 – 52 Χ 10 = 480).
Νωρίτερα, το πληρωτέο ποσό σε άτομα με αναστολής εργασίας αυξήθηκε στο 70% του κανονικού βασικού μισθού.