Βέλγιο: Εταιρεία start-up έχει βάλει στόχο να εξοικονομεί μέχρι και 120 εκ. λίτρα νερό το χρόνο από το 2022

Velgio-bryxelles-nero-exoikonomisi

Η τεχνολογική εταιρεία Shaype με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο έχει συγκεντρώσει 1,9 εκατομμύρια ευρώ σε νέο επενδυτικό κεφάλαιο για ένα σύστημα αντιμετώπισης τεράστιων απωλειών νερού στα κτίρια.

Η Shaype δημιουργήθηκε το 2017 από τρεις συνεργάτες για να εργαστεί σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογικά την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεγάλων απωλειών νερού σε μεγάλα, βιομηχανικά ή οικιστικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και των πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, 1/3 μεγάλα κτίρια πάσχει από διαρροές νερού, το 95% των οποίων δεν εντοπίζεται. Στο 3% των κτιρίων, οι διαρροές θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο νερό. Τα υπόλοιπα, οδηγούν μόνο σε διογκωμένους λογαριασμούς νερού.

Η τεχνολογία φαίνεται απλή: τοποθέτηση μίας οθόνης plug & play στο μετρητή νερού. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο η κατανάλωση νερού φαίνεται να αυξάνεται, η οθόνη θα στείλει μια ειδοποίηση σε μια εφαρμογή ή ένα μήνυμα sms, έτσι ώστε η πηγή της διαρροής να μπορεί να εντοπιστεί αμέσως, αντί να περιμένουμε τον επόμενο λογαριασμό νερού.

Δεν χρειάζεται κατακλυσμός για να γίνει αισθητή η επίδραση των διαρροών.

Σε 1.000 κτίρια η απώλεια νερού μειώθηκε κατά 500 εκ. λίτρα

«Μια τουαλέτα που λειτουργεί διαρκώς γιατί τρέχει μπορεί να κοστίσει μέχρι και 700 ευρώ ετησίως», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Gregoire de Hemptinne.

«Σε ένα κτίριο με πολλές διαρροές, μπορείτε να κάνετε τεράστια την διαφορά παρεμβαίνοντας πιο γρήγορα. Η επένδυση στην ανίχνευση διαρροών πληρώνεται μέσω του λογαριασμού νερού. Η μέση εξοικονόμηση λογαριασμού νερού είναι 20% », είπε.

Από την αρχή της το 2017, η εταιρεία προσέλκυσε τα μεγάλα ιδιόκτητα ακίνητα στην πόλη των Βρυξελλών και ένα από τα σχολικά δίκτυα στη Φλάνδρα. Σε 1.000 κτίρια όπου εγκαταστάθηκε το σύστημα, η απώλεια νερού μειώθηκε κατά 500 εκατομμύρια λίτρα.

“Κατά μέσο όρο, το 15% του νερού στα κτίρια χάνεται λόγω διαρροών”, δήλωσε ο Hemptinne. «Σε παλιά κτίρια, όπως εκείνα της πόλης των Βρυξελλών, η απώλεια ανέρχεται σε 40%. Με τον αισθητήρα μας, η απώλεια έχει μειωθεί σε περίπου 20%. “

Η νέα επένδυση προήλθε από την Amavi με έδρα τη Γάνδη και τον αυστριακό όμιλο ακινήτων Sygna. Η εισφορά κεφαλαίου θα επιτρέψει στην εταιρεία να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

«Μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, θέλουμε να παρακολουθούμε 10.000 κτίρια στο Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε ο de Hemptinne. «Έχουμε τη φιλοδοξία να εξοικονομήσουμε 100 δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως έως το 2022.»

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks