Βέλγιο: Αρχηγός πολιτικού κόμματος θέλει να απαγορευτεί το ηλεκτρονικό εμπόριο

man in red long sleeved shirt

Θεωρεί ότι αποτελεί σημαντική απειλή για τα εργασιακά δικαιώματα!!!

Ένας από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη βελγική κυβέρνηση συμμαχίας προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη χώρα του, μετά την πρότασή του για απαγόρευση των ηλεκτρονικών αγορών στο Βέλγιο, με στόχο την ενίσχυση των φυσικών καταστημάτων και τη μείωση των εξαντλητικών ωραρίων στις αποθήκες της χώρας.

Ο Πολ Μανιέτ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος του Σαρλρουά, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Βελγίου, δήλωσε ότι φοβάται ότι οι σημερινές τάσεις αποδυναμώνουν τα αστικά κέντρα και οδηγούν στην υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών.

Έλα μαζί μας στο Newsletter των SuperGreeks

Μια χώρα χωρίς ηλεκτρονικό εμπόριο

«Ας αφήσουμε το Βέλγιο να γίνει μια χώρα χωρίς ηλεκτρονικό εμπόριο», δήλωσε στη φλαμανδική εφημερίδα Humo. «Δεν πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό εμπόδιο αποτελεί πρόοδο, αλλά κοινωνική και οικολογική υποβάθμιση. Γιατί αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε αυτές τις αποθήκες τις νύχτες; Επειδή οι άνθρωποι θέλουν να ψωνίζουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, και να παραλαμβάνουν τα ψώνια τους μέσα σε 24 ώρες. Είναι στ’ αλήθεια τόσο δύσκολο να περιμένουμε δυο μέρες για ένα βιβλίο;»

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 75% των Βέλγων ηλικίας 16 έως 74 ετών πραγματοποίησαν τουλάχιστον μια ηλεκτρονική αγορά εντός του 2021, ξεπερνώντας ελαφρώς το μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό e-shoppers το είχε η Δανία με 91%, ενώ στην τελευταία θέση είχε βρεθεί η Βουλγαρία με 33%.

Η πανδημία επιτάχυνε αυτή τη μετάβαση. Τον Μάρτιο του 2020, περίπου το 40% των βρετανών καταναλωτών δήλωναν ότι οι ηλεκτρονικές τους αγορές είχαν αυξηθεί εξαιτίας της Covid-19. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, το ποσοστό είχε αγγίξει το 75% σύμφωνα με τη Statista.

Απορρύθμιση της νυχτερινής εργασίας

Τα σχόλια του Μανιέτ ήρθαν ενόψει της απόφασης της βελγικής κυβέρνησης για πιθανές μεταβολές στη ρύθμιση της νυχτερινής εργασίας, ένα μέτρο που αρκετοί θεωρούν αναγκαίο προκειμένου το Βέλγιο να μπορέσει να ανταγωνιστεί γειτονικά κράτη, όπως η Ολλανδία.

Οι εταιρείες του Βελγίου είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν υψηλότερα ωρομίσθια για τις εργασίες που πραγματοποιούνται μετά τις 8 το απόγευμα. Αυτή τη στιγμή, όμως, ένα νέο σύστημα είναι υπό επεξεργασία, βάσει του οποίου τα ημερήσια ωρομίσθια θα καταβάλλονταν για την εργασία 20 από τις 24 ώρες της ημέρας, σε περίπτωση που το σωματείο που εκπροσωπεί το προσωπικό της εκάστοτε εταιρείας συμφωνεί με αυτή την απόφαση.

Ο Μανιέτ υποστηρίζει ότι αντ’ αυτού, η νυχτερινή εργασία θα πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο – για παράδειγμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – καθώς ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Βέλγιο «δεν είναι η ανεργία, αλλά οι χρόνιες ασθένειες».

Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος διευκρίνισε αργότερα ότι ο Μανιέτ δεν τάσσεται κατά του ψηφιακού τομέα, όμως επιθυμεί να συζητηθούν οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών αγορών.

Στόχος η ισορροπία

Τα σχόλιά του, ωστόσο, οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις.

Ο Έγκμπερτ Λάχερτ, επικεφαλής του Open VLD, ενός φλαμανδικού συντηρητικού κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Δε θα μας βοηθήσει να γυρίσουμε την οικονομία 100 χρόνια πίσω. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί πλέον να προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Δεν θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, έτσι δεν είναι;»

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, ο Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού κόμματος, δήλωσε ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για επίτευξη της σωστής ισορροπίας.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να επιλέξουμε μια από τις δυο οδούς, αλλά αντιθέτως και τη μία και την άλλη», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το Βέλγιο να αποκτήσει «έναν τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου που θα είναι βιώσιμος και θα λειτουργεί με επαρκείς εργασιακές συνθήκες».

Με πληροφορίες από Guardian και ΒΗΜΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks