Βέλγιο: Ένας στους τέσσερις Βέλγους θέλει να διασπαστεί η χώρα!

Βέλγιο-Βαλλωνία-Φλάνδρα-Βρυξέλλες

Το ένα τέταρτο των Βέλγων θα ήθελε να χωριστεί η χώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Le Soir. Το τρίγλωσσο Βέλγιο έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ Φλάνδρας και Βαλλωνίας. Το Βέλγιο αποτελείτε από την Φλάνδρα, την Βαλλωνία και τις Βρυξέλλες. Στα άκρα της χώρας υπάρχει και μια μερίδα πληθυσμού που ομιλεί την Γερμανική γλώσσα – άλλη κουλτούρα επίσης.

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία του πληθυσμού που ζητά την διάλυση του Βελγίου. Περίπου το 28% των φλαμανδών είναι υπέρ, σε σύγκριση με το 18% των Βαλλόνων και το 17% των κατοίκων των Βρυξελλών.

Το μέλλον

Εν τω μεταξύ, η έρευνα 1.303 ψηφοφόρων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – 56% – δήλωσαν ότι είναι αδύνατο να διατηρηθεί η χώρα στο μέλλον (58% στη Βαλλωνία, 46% στη Φλάνδρα και 47% στις Βρυξέλλες).

Η έρευνα έθεσε επίσης το ακανθώδες ζήτημα των εθνικών (ομοσπονδιακών) και περιφερειακών εξουσιών. Εδώ, μόνο το 38% των φλαμανδών ευνόησε το status quo, σε σύγκριση με το 60% στις Βρυξέλλες και το 62% στη Βαλλωνία.

Η συζήτηση

Η συζήτηση – που επιδεινώθηκε από τη διαίρεση της Φλαμανδικής / Γαλλικής γλώσσας – μαίνεται εδώ και χρόνια- Πολλές παρόμοιες έρευνες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και χρόνια ακούγονται αυτές οι ιστορίες. Η Φλάνδρα ζήτησε να έχει το δικό της ξεχωριστό κράτος. Άλλες προτάσεις ήταν η Φλάνδρα να γίνει μέλος της Ολλανδίας και η Βαλλωνία να ενταχθεί στη Γαλλία.

Όλα αυτά σε ένα πανέμορφο κράτος , αλλά με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες. Διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικό όραμα έχουν οι δύο λαοί στην ίδια χώρα, όμως για την ώρα αυτό δεν είναι πρόβλημα μιας και όλα λειτουργούν αρκετά καλά στο Βέλγιο.

Στο μέλλον όμως ;

Φωτογραφία : The Bulletin

Πηγή , Le Soir

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks