Βέλγιο: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Βέλγιο-Κυβέρνηση-Ορκομωσία

Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βέλγιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Alexander De Croo έχει μια πρωτότυπη σύνθεση, καθώς αποτελεί από δέκα άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο  την πρώτη με τόσο υψηλό συμμετοχής γυναικών. 

Χθες, ο νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε μαζί με το νέο συμβούλιο 20 στελεχών που αποτελείται από 14 υπουργούς (10 φραγκόφωνοι, 9 ολλανδόφωνοι + ο ΠΘ είναι ολλανδόφωνος) και πέντε γραμματείς. 

Τα χαρτοφυλάκια χωρίστηκαν μεταξύ στελεχών που προέρχονται από επτά κόμματα, σε  μια κυβέρνηση συνασπισμού που ονομάζεται Vivaldi. Τα κόμματα αυτά είναι: 

  • Το κόμμα των Φιλελεύθερων Φραγκόφωνων (MR)
  • Το κόμμα των Φιλελεύθερων (Open VLD)
  • Τα κόμματα των Σοσιαλιστών (Sp.a και PS)
  • Τα κόμματα των Πρασίνων (Groen & Ecolo)
  • To κόμμα των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών (CD&V)

Η απόλυτη ισορροπία 50/50 μεταξύ ανδρών και γυναικών καθιστά την κυβέρνηση την πρώτη με συμμετοχή τόσο πολλών γυναικών, ενώ με την Πέτρα Ντε Σούτερ στη θέση του υπουργού Δημοσίων Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης είναι η πρώτη φορά  που κυβέρνηση του Βελγίου περιλαμβάνει επίσης και τρανσέξουαλ. 

σεμινάριο-ψυχολογία

“Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown” 

Αμέσως μετά την ορκομωσία ο νέος πρωθυπουργός προχώρησε στις προγραμματικές δηλώσεις στις οποίες αναφορικά με τον νέο κορονοϊό, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. 

“Η πανδημία προκαλεί αυτή τη στιγμή μια καταστροφή. Ποτέ στο παρελθόν δεν έπρεπε  να δοθούν τόσες παροχές για προσωρινή ανεργία, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έκλεισαν. Η κρίση είναι άνευ προηγουμένου και έχει προκαλέσει μια μόνιμη ζημιά. Η κρίση και η αβεβαιότητα σχετικά με την απουσία ενός αποτελεσματικού εμβολίου έφεραν μια μεγάλη σκιά πάνω από το Βέλγιο” σημείωσε. 

Και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει οποιαδήποτε επιδημία γρήγορα και σε τοπικό επίπεδο. 

“Το λέω ξεκάθαρα ότι η χώρα μας, οι επιχειρήσεις και η οικονομία, δεν αντέχουν ένα δεύτερο lockdown. Θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση, αυξάνοντας τις δοκιμές και επενδύοντας περισσότερο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου”.  

Αμέσως μετά τις δηλώσεις ο De Croo έφυγε για να συμμετάσχει σε μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απειλή του Brexit χωρίς συμφωνία, τις εντάσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στη Λευκορωσία. 

μάσκες-βέλγιο

Στο υπουργείο Εξωτερικών η πρώην πρωθυπουργός 

Η Sophie Wilmès είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Βελγίου, θέση από την οποία παραιτήθηκε πρόσφατα, ωστόσο διατηρεί θέση και στο καινούργιο υπουργικό συμβούλιο αναλαμβάνοντας τη θέση υπουργού Εξωτερικών, που επίσης για πρώτη φορά θα έχει γυναίκα επικεφαλής. 

Στη τελετή παράδοσης – παραλαβής αρμοδιοτήτων η Wilmès καλωσορίστηκε στο υπουργείο από τον παραιτηθέντα υπουργό Philippe Goffin, ο οποίος στις δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο της Wilmès τονίζοντας ότι “χειρίστηκε αριστοτεχνικά την κρίση του κορονοϊού”. 

“Το διπλωματικό βάρος του Βελγίου είναι έμμεσα ανάλογο με το μέγεθος της χώρας μας” τόνισε ο Goffin κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο και πρόσθεσε πως η νέα υπουργός θα μπορούσε να βασιστεί σε μια “σπουδαία ομάδα διπλωματών” που θα βοηθήσει πολύ στους δύσκολους μήνες που έρχονται. 

Από την πλευρά της η Wilmès τόνισε ότι θα προσπαθήσει να μπει στα “παπούτσια του Goffin” και στη συνέχεια του χάρισε μια φανέλα της Σταντάρ Λιέγης. 

Να σημειωθεί πάντως πως η πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει το υπουργείο σε μια εποχή γεμάτη αστάθεια, λόγω της αβεβαιότητας που έχει σπείρει ο κορονοϊός σε ζητήματα ταξιδιωτικών κανονισμών, ελέγχων συνόρων, του Brexit και της επανεκκίνησης των σχέσεων των ΗΠΑ με την ΕΕ. 

Επίσης αναλαμβάνει και ακανθώδη ζητήματα, όπως μια ανεπίλυτη έρευνα για τον αμφιλεγόμενο θάνατο υπηκόου της ΕΕ στο διάστημα της κράτησης του επί βελγικού εδάφους. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks