Λίγα λόγια για το πιο ιδιαίτερο και ζεστό βιβλιοπωλείο του Παρισίου, Shakespeare and Company

παρίσι-βιβλιοπωλείο-αξιοθέατο

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο Παρίσι και στο πιο όμορφο και ζεστό βιβλιοπωλείο της Γαλλίας και ίσως του κόσμου όλου. Βρίσκεται απέναντι από την Παναγία των Παρισίων και έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 40 χιλιάδες φίλους του βιβλίου!

Σας παρουσιάζουμε σήμερα το “Shakespeare and Company”.

παρίσι-βιβλιοπωλείο

ΤΟ 1951, ένας εκκεντρικός Αμερικάνος με το όνομα George Whitman άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό κέντρο στην καρδιά του Παρισιού. Και το έκανε.

Ποιος ήταν ο Γουίτμαν;

Ο Γουίτμαν, ένας ένθερμος κομμουνιστής, αποφάσισε ότι θα καλωσόριζε όλους τους συγγραφείς που χρειάζονται ένα μέρος για να μείνουν στο Παρίσι ως προσωπικούς του καλεσμένους στο βιβλιοπωλείο.

Σε όλη του τη ζωή, ο Τζορτζ Γουίτμαν ταξίδευε σε όλο τον κόσμο ως αυτοαποκαλούμενος «Tumbleweed», που πήγαινε από μέρος σε μέρος, προστατευμένος από τη χάρη των ξένων.

Θέλοντας να ανταποδώσει τη γενναιοδωρία που συνάντησε στα ταξίδια του από τους άλλους ανθρώπους, ο Γουίτμαν ίδρυσε το βιβλιοπωλείο το 1951 με το σύνθημα «να μην είσαι αφιλόξενος στους ξένους, μήπως είναι μεταμφιεσμένοι άγγελοι» και άνοιξε τις πόρτες σε κάθε είδους συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους που αναζητούσαν καταφύγιο.

Μερικά facts για το διάσημο βιβλιοπωλείο:

🧙‍♂️ Οι απαιτήσεις είναι απλές για να φιλοξενηθείς στο βιβλιοπωλείο. Με σειρά προτεραιότητας, οι καλεσμένοι – τους οποίους ο Whitman ονόμασε “Tumbleweeds” – πρέπει να γράψουν μια αυτοβιογραφία, να διαβάσουν ένα βιβλίο και να βοηθήσουν για μια ή δύο ώρες την ημέρα στο βιβλιοπωλείο.

Ο Γουίτμαν αποκαλεί το βιβλιοπωλείο «μια σοσιαλιστική ουτοπία που μεταμφιέζεται σε βιβλιοπωλείο».

📖 Αρχικά το κατάστημα ονομαζόταν Le Mistral, αλλά στην 400ή επέτειο από τη γέννηση του William Shakespeare το 1964, ο Whitman το μετονόμασε σε “Shakespeare and Company”.

🧍🧍‍♀️🧍‍♂️📚👫👭 Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο βιβλιοπωλείο είναι το κυριακάτικο μάζεμα για τσάι, οι αναγνώσεις ποίησης και οι συναντήσεις συγγραφέων.

🎥 Μπορεί να έχετε ξέρετε ήδη το βιβλιοπωλείο αν έχετε δει την ταινία του Richard Linklater Before Sunset (2004) ή και το Midnight in Paris (2011) του Woody Allen.

📍 Το Shakespeare and Company βρίσκεται απέναντι από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, στη rue de la Bûcherie 37 !🕰 Το βιβλιοπωλείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 22 το βράδυ

🛏 Αν θέλεις και εσύ να βιώσεις αυτή την εμπειρία με τη φιλοξενία κτλ. μπορείς να έρθεις σε επαφή απευθείας με το βιβλιοπωλείο μέσω email. Στο θέμα του μειλ είναι απαραίτητο να γράψεις “Tumbleweed” !

Αξίζει να επισκεφτείς αυτό το βιβλιοπωλείο αν ταξιδεύεις στο Παρίσι;

100%. Σίγουρα θα βρεθείς στην περιοχή και αν είσαι λάτρης του βιβλίου σίγουρα θα πρέπει να το επισκεφτείς και μόνο για την ιστορία του μαγαζιού.

❌

Αν θέλεις απλά να επισκεφτείς το βιβλιοπωλείο δεν είναι η καλύτερη ιδέα να το κάνεις το ΣΚ. Καλύτερα μια καθημερινά χωρίς τόσο κόσμο!

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks