Η περιφέρεια των Βρυξελλών θέλει η 8η Μαΐου να γίνει και πάλι επίσημη αργία

βέλγιο-αργίες-8ημαίου

Η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη κατά του ναζισμού στις 8 Μαΐου θα μπορούσε να γίνει ξανά επίσημη αργία και στο Βέλγιο – τουλάχιστον στις Βρυξέλλες – βάσει πρότασης που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της περιοχής.

Ο εορτασμός της νίκης των Συμμάχων επί του ναζιστικού καθεστώτος το 1945 έπαψε να είναι επίσημη αργία επί πληρωμή στο Βέλγιο από το 1974. Στη Γαλλία παραμένει επίσημη αργία όπου άπαντες πληρώνονται κανονικά.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή, το κοινοβούλιο των Βρυξελλών ζήτησε την αποκατάσταση της αργίας. 

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση των Βρυξελλών να χρησιμοποιήσει την 8η Μαΐου ως ημέρα για τον εορτασμό των δημοκρατικών αξιών. Η κυβέρνηση θα αρχίσει τώρα να συζητά την ιδέα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Μπορεί να γίνει με 2 τρόπους επίσημη αργία η 8η Ιουλίου», είπε ο εκπρόσωπος του Open VLD. «Είτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αφήνει τις περιφέρειες να μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους επίσημες αργίες, είτε θα κάνει την 8η Μαΐου νόμιμη αργία σε όλη τη χώρα». Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας και Οικονομίας Pierre-Yves Dermagne φέρεται να είναι υπέρ του να γίνει αυτή η μέρα επίσημη αργία σε όλη τη χώρα.

Η Catherine Lanneau, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, είπε ότι η 8η Μαΐου γιορταζόταν παραδοσιακά λιγότερο στο Βέλγιο από ό,τι στη γειτονική Γαλλία.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Βέλγιο απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 και αυτή η στιγμή έχει μεγαλύτερη απήχηση σε εμάς», είπε. «Για τους Γάλλους, η 8η Μαΐου παραμένει μια σημαντική στιγμή για να γιορτάσουν τη νίκη επί του ναζισμού».

Φωτογραφία: Οι πολίτες γιορτάζουν την απελευθέρωση των Βρυξελλών τον Σεπτέμβριο του 1944 ©Archives Belga

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks