H τραγωδία του Χέιζελ. Ο ματωμένος τελικός της Λίβερπουλ με τη Γιουβέντους στο στάδιο των Βρυξελλών

29η Μαΐου του 1985 και ο ποδοσφαιρικός τελικός στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Αντίπαλες ομάδες είναι η Γιουβέντους με τη Λίβερπουλ!

Όλα μοιάζουν γιορτινά με τους οπαδούς των 2 ομάδων να φωνάζουν συνθήματα, να πίνουν, να γελούν μέχρι μια ώρα πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού, αλλά όπου όλα διαλύονται τη στιγμή που οι οπαδοί της Λίβερπουλ σπάνε ένα κιγκλίδωμα και ορμάνε σε αυτούς της Γιουβέντους. Επικρατεί πανδαιμόνιο, χαμός. Παιδιά, μεγάλοι άνθρωποι, αλλά και νεαροί σε ένα πεδίο που θυμίζει πολεμική μάχη.

Οι Άγγλοι παίρνουν παραμάζωμα τους Ιταλούς και τους στριμώχνουν στη γωνία με αποτέλεσμα να τους κολλήσουν στον τοίχο. Πολύς κόσμος πεθαίνει από ασφυξία και από την πίεση που έχει προέλθει σε έναν περιορισμένο χώρο και σε κατάσταση πανικού. Το τοίχος καταρρέει από τη πίεση και το βάρος και το δράμα μεγαλώνει με περισσότερους νεκρούς και τραυματίες.

Ο τραγικός επίλογος έγραψε ότι 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν. Από τα 39 θύματα οι 32 ήταν Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός. Να τονίσουμε ότι η ζώνη / θύρα που εισχώρησαν οι Βρετανοί θα φιλοξενούσε πολλές οικογένειες και παιδιά, μεταξύ των οποίων και πολλούς Βέλγους. Ήταν ένας μεγάλος τελικός που κανείς δεν ήθελε να χάσει…

Πτώματα , τραυματίες παντού και οι οπαδοί της Γιουβέντους αντιπιτίθενται μέσα σε αυτό τον πανικό για να πάρουν την εκδίκηση τους και μέσα στον αγωνιστικό χώρο επικρατεί το πανδαιμόνιο. Τα ματ της εποχής προσπαθούν να απωθήσουν τους Ιταλούς που επιτίθενται στους Άγγλους και οι Άγγλοι με τη σειρά τους προσπαθούν να ρίξουν το κιγκλίδωμα που τους χωρίζει για να εισχωρήσουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δε τα καταφέρνουν. Τα χειρότερα αποτρέπονται.

Η μαρτυρία ενός από τους επιζώντες είναι συγκλονιστική. «Σώματα ήταν πεσμένα κάτω και δεν αντιδρούσαν. Πολλά από τα μικρά παιδιά πέθαναν από ασφυξία αφού τα είχαν πατήσει» λέει ένας Ιταλός. Όταν μάλιστα του μιλούν για τύχη εκείνος απαντά: «Τύχη; Ποια τύχη; Εγώ δεν πρόκειται ποτέ πια να έχω φυσιολογική ζωή. Κάθε μέρα, κάθε βράδυ, σε κάθε όνειρο μου βλέπω τους ανθρώπους εκείνους που πέθαιναν. Βλέπω τα παιδάκια που δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα. Είναι τύχη αυτή;» Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα του.

Το απίστευτο;

Μέσα σε αυτόν τον πανικό και το λουτρό αίματος η UEFA αποφασίζει να διεξαχθεί κανονικότατα ο αγώνας τη στιγμή που ψυχορραγεί κόσμος.

Οι ποδοσφαιριστές είναι έντρομοι από τα επεισόδια, αλλά δε τους έχει ενημερώσει κανείς ακόμα ότι υπάρχουν νεκροί άνθρωποι παραέξω. Οι ανυποψίαστοι για την τόσο μεγάλη τραγωδία, οι αρχηγοί των ομάδων βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και κάνουν έκκληση για να ηρεμήσουν τα πράματα. Ανακοινώνουν ότι το παιχνίδι θα ξεκινήσει κανονικά. Ο ματωμένος τελικός ξεκινάει.

Το παιχνίδι

Το παιχνίδι ξεκινάει, αλλά μικρή σημασία έχει πια. Η Γιουβέντους κερδίζει πέναλτι, ο Πλατινί σκοράρει και η Γιουβέντους σηκώνει την αιματοβαμμένη κούπα που λίγη σημασία έχει.

Η επόμενη μέρα

Οι Βρετανοί που ξεκίνησαν τα επεισόδια είχαν και το μεγάλο μερίδιο ευθύνης των επεισοδίων. Η τότε πρωθυπουργός Θάτσερ με το συμβούλιο της αποφάσισαν ότι οι Αγγλικές ομάδες δε θα συμμετέχουν για 5 χρόνια στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η UEFA το δέχτηκε. Η Λίβερπουλ τιμωρήθηκε με 6ετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις αυτές. Για την ιστορία, η Γιουβέντους τιμωρήθηκε και αυτή αλλά μόνο με μερικά παιχνίδια για τις επόμενες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπου θα έπαιζε στην έδρα της κεκλεισμένων των θυρών.

Το γήπεδο που κρίθηκε προφανώς ακατάλληλο για να φιλοξενεί αγώνες, έκλεισε και ανακατασκευάστηκε. Το γήπεδο άλλαξε επίσης ονομασία και μετονομάστηκε σε “Βασιλιάς Μποντουέν”.

20 χρόνια μετά

Μέχρι το 2005 οι ομάδες αυτές δεν ξανά ήρθαν ποτέ αντιμέτωπες ,όμως αυτό δε θα συνέβαινε και για πάντα. Η κληρωτίδα δείχνει για τα προημιτελικά του Champions League Γιουβέντους – Λίβερπουλ. Για την ιστορία, η Λίβερπουλ παίρνει την πρόκριση κερδίζοντας με 2-1 στην έδρα της και έφερε 0-0 στο Τορίνο της Ιταλίας. Στο ματς της Ιταλίας τα μέτρα ήταν δρακόντεια και μόνο μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν. Στην Αγγλία οι οπαδοί της Λίβερπουλ σήκωσαν ένα πανί που ζητούσαν συγνώμη όπου βρήκε ανταπόκριση στη μεγάλη μερίδα των οπαδών της Γιουβέντους.

Video – Όπως κατέγραψε η ΕΡΤ το γεγονός

Περίπου 60 σταθμοί απ’ όλο τον κόσμο καλύπτουν τα γεγονότα από το στάδιο των Βρυξελλών. Όλη η Ευρώπη είδε αυτά τα τρομακτικά επεισόδια με τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Πηγή: telegraph, liverpool FC, wikipedia

Εγγραφή στο Newsletter του SuperGreeks και θα λαμβάνεις περισσότερες τέτοιες ειδοποιήσεις

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks