13η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια ημέρα του ραδιοφώνου

Ραδιόφωνο-Παγκόσμια-Ημέρα

Η 13η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου, γι’ αυτό και σκοπός του παρόντος άρθρου είναι μία μικρή ιστορική αναδρομή και η παρουσίαση ορισμένων πληροφοριών που, ίσως είναι ακόμα άγνωστες στον πολύ κόσμο.

Αρχικά, πατέρας του ραδιοφώνου θεωρείται ο Αλεξάντερ Ποπόφ, ο οποίος το 1895 μετέδωσε σήματα Μορς μέσα από ραδιοκύματα. Η πράξη αυτή θεωρείται η αφετηρία, το πρωταρχικό στάδιο αυτού που σήμερα ονομάζεται ραδιόφωνο. Σαφώς, η ραδιοφωνία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη μετάδοση ομιλιών και την αναπαραγωγή μουσικής.

Το ραδιόφωνο δε γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς μέχρι τότε η χρήση του ήταν περισσότερο ερασιτεχνική. Το βήμα για τη δημιουργία της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα πραγματοποιήθηκε από τον Φρανκ Κόνραντ, ο οποίος βγήκε τυχαία στο ραδιοφωνικό «αέρα», προκειμένου να μεταδώσει τα αποτελέσματα ενός αγώνα. Έτσι, στις 20 Νοεμβρίου του 1920 εγκαινιάστηκε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ονόματι «K.D.K.A.», ο οποίος, μάλιστα, λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το ραδιόφωνο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μετάδοσης ειδησεογραφικού περιεχομένου. Σταδιακά, αποτέλεσε πολύ ισχυρό μέσο ενημέρωσης, γι’ αυτό και ενσωματώθηκε και στον κλάδο της Δημοσιογραφίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το ραδιόφωνο κατά την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαπνεόταν από έντονη λογοκρισία και υπήρξε ισχυρός φορέας προπαγάνδας, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των ραδιοφωνικών εκπομπών μετέδιδε ακριβώς ό,τι επιθυμούσαν οι κατοχικές δυνάμεις. Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις, όπου γινόταν πιστή περιγραφή της πραγματικότητας.

Η ιστορία του ραδιοφώνου παρουσιάζεται συνοπτικά και στο βίντεο που ακολουθεί:

Αργότερα, το 1950-1960 η εμφάνιση της Rock ‘n Roll άλλαξε την ταυτότητα του ραδιοφώνου και το μεταμόρφωσε σε ένα καθαρά ψυχαγωγικό μέσο, παραλείποντας το στοιχείο της ενημέρωσης. Επιπλέον, στον Ευρωπαϊκό χώρο, το κρατικό ραδιόφωνο δέχτηκε έντονη αμφισβήτηση, επειδή δεν μετέδιδε ροκ μουσική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την άμεση απόρριψή του από την τότε νεολαία, που ήταν φανατικοί οπαδοί της ροκ. Η αγάπη της νεολαίας για τη ροκ μουσική οδήγησε στην εμφάνιση της πειρατικής ραδιοφωνίας. Το «Radio Caroline» στην Αγγλία υπήρξε ο πρώτος πειρατικός, ραδιοφωνικός σταθμός, οποίος εξέπεμπε αποκλειστικά ροκ μουσική, σημειώνοντας απίστευτα υψηλή ακροαματικότητα.

Στη σημερινή εποχή, η ψηφιοποίηση των δεδομένων κρίνεται απαραίτητη, λόγω της καταλυτικής παρουσίας του διαδικτύου στην καθημερινότητάς μας. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό των ραδιοφωνικών εκπομπών μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ενισχύσει τη διαδικτυακή τους παρουσία. Εξάλλου, πολλές εκπομπές μαγνητοσκοπούνται και ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, για να έχουν τη δυνατότητα οι ακροατές να τις ακούσουν on-demand, όταν εκείνοι το επιθυμούν.

Τέλος, η μαγεία του ραδιοφώνου έγκειται στην εναρμονισμένη συνύπαρξη μουσικής, συζήτησης, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και αλληλεπίδρασης με τους ακροατές. Για όλους τους παραπάνω, αλλά και ακόμα περισσότερους λόγους αξίζει το ραδιόφωνο να έχει τη δική του Παγκόσμια Ημέρα κι εμείς να το στηρίζουμε με κάθε τρόπο!

Μπορείτε πάντα να μας δείχνετε την αγάπη σας στα Social Media!

Facebook: https://www.facebook.com/supergreeksnl/

Instagram: https://www.instagram.com/supergreeks_/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2025 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks