WWF: οι πληθυσμοί άγριων ζώων μειώθηκαν και άλλο

Μεταξύ 1970 και 2016, οι πληθυσμοί άγριων ζώων παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 68%. Στην έκθεση Living Planet που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ , η WWF αναφέρει ότι αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην αποψίλωση και την υπερεκμετάλλευση όπως η υπεραλίευση. Το παράνομο εμπόριο ζώων είναι επίσης μία από τις αιτίες. Είναι πολλές οι αιτίες – μεγάλο το κακό που κάνουμε οι άνθρωποι.
H WWF δημοσιεύει την έκθεση Living Planet Report κάθε δύο χρόνια. Η έκθεση που κυκλοφόρησε το 2018 έδειξε ότι η μείωση ήταν ακόμη 60% μεταξύ 1970 και 2014 (8% σε 2 χρόνια η μείωση των ζώων!). Περισσότεροι από 125 επιστήμονες από όλο τον κόσμο μετράνε τους πληθυσμούς των ζώων. Διατηρούν στατιστικά στοιχεία όλων των ειδών ζώων, όπως πόσα είναι και πού ζουν. Μια βάση δεδομένων αυτού διατηρείται από το 1970.
Οι πληθυσμοί μειώθηκαν πιο έντονα στις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής: κατά μέσο όρο περίπου 94%.
Δηλαδή , αν υπήρχαν για παράδειγμα 100 ζώα κάποτε σε εκείνη την περιοχή – σήμερα υπάρχουν 6 ! Καταστρέφουμε μόνοι μας, το περιβάλλον μας!
Ο πληθυσμός των γλυκών υδάτων μειώθηκε επίσης κατά μέσο όρο 84%. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τα ερπετά, τα ψάρια και τα αμφίβια που ζουν σε υγροβιότοπους.
SuperGreeks: Η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη αν όλοι μας αντιληφθούμε πόσο κακό κάνουμε με την αδιαφορία μας για τη φύση. Τη φύση μας δηλαδή – σε αυτήν ανήκουμε. Μπορεί να είναι αναστρέψιμη αν από σήμερα αλλάξουμε κακά συνήθεια π.χ. πέταγμα του τσιγάρου ή σκουπιδιών στο δρόμο , αν βελτιώσουμε και αξιοποιήσουμε καλύτερα π.χ. τον κήπο μας και βάζοντας λουλούδια που θα προσελκύσουν ζωάκια, συμμετέχουμε ενεργά σε κάποια οργάνωση και προσφέροντας βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε, ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει παγκοσμίως αυτή τη στιγμή με τον πλανήτη μας. Μαθαίνουμε για τον πλανήτη μας και τους κατοίκους του. Προβληματιζόμαστε και δρούμε.
Ήδη με διάφορες ενέργειες οργανώσεων είδαμε υδροβιότοπους να ξανά παίρνουν ζωή – να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη ξανά λουλούδια και άρα αν υπάρχει νερό να εμφανίζονται πολλά και διαφορετικά ψάρια, πουλιά, αμφίβια, θηλαστικά κ.α.
Είδαμε τις τίγρεις που ήταν υπό εξαφάνιση, να ξανά αυξάνονται σταδιακά επειδή εμείς οι άνθρωποι απλά τις προστατέψαμε. Τι κάναμε δηλαδή ; Δημιουργήσαμε προστατευόμενες περιοχές γι΄αυτά τα ζώα. Και τι σημαίνει προστατευόμενη περιοχή ; Μακρυά από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.
Η κατάσταση με τη φύση είναι αναστρέψιμη , μόνο αν προβληματιστούμε όλοι μας και ξεκινήσουμε με απλά, καθημερινά πράματα τη δράση.
Άρθρα για τη φύση , διαβάζουμε στο SuperGreeks εδώ
*Το επόμενο διάστημα θα γράφουμε όλο και περισσότερα άρθρα για τη φύση. Αρχικά γιατί πρέπει να γνωριστούμε με αυτήν, έπειτα να προβληματιστούμε και τέλος να δράσουμε.