Η Πόλη του Φωτός μέσα από τη μικρή και μεγάλη οθόνη

Μεσάνυχτα στο Παρίσι-Ταινία

Ζωγράφοι και ποιητές, αρχιτέκτονες και chef, μουσικοί και ηθοποιοί, σχεδιαστές και σκηνοθέτες, με ένα κοινό σημείο. Η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πληθώρα καλλιτεχνών ανά τον κόσμο. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι φορές που αυτή η αίσθηση έχει αποτυπωθεί σε μία κινηματογραφική ταινία ή έστω στην προβολή της Πόλης του Φωτός μέσα από την μικρή οθόνη. Ταινίες όπως η Amelie, που έχουν γίνει πια κλασικές, κινούμενα σχέδια όπως η Anastasia και σειρές όπως το Emily in Paris, που γράφει τώρα τη δική του ιστορία, βρίσκουν κοινό τόπο συνάντησης στο Παρίσι. 

Σειρές και ταινίς με φόντο το Παρίσι

Ο Owen Wilson ως Gil Pender και η Rachel McAdams υποδυόμενη την Inez πρωταγωνιστούν στο “Μεσάνυχτα στο Παρίσι”, όπου το αρραβωνισμένο ζευγάρι ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ώστε να εμπνευστεί ο Gil για το πρώτο του βιβλίο. Αναζητώντας τη νοσταλγία της δεκαετίας του ’20, βρίσκεται να περιπλανιέται στους δρόμους του Παρισίου και να γίνεται μέλος μιας λέσχης διάσημων συγγραφέων της εποχής όπως ο Hemingway, ο Jean Cocteau και οι Zelda και Scott Fitzerald. Το πιο εντυπωσιακό όμως στην ταινία του Woody Allen είναι οτι εκτός από από τη μεταφορά στην αισθητική μίας παλαιότερης εποχής ή στο σημερινό Παρίσι με τα κλασικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Γέφυρα Pont Alexandre III, είναι οτι κινητοποιούνται όλες οι αισθήσεις των θεατών. Η κίνηση στην πρωινή αγορά ή η περιπλάνιση στην πόλη αλλά ακόμα και το περπάτημα στα πλακόστρωτα πεζοδρόμια και στενα την ώρα που η βροχή αγγίζει τον πρωταγωνιστή, μεταφέρει τους πάντες στο ίδιο ακριβώς σημείο που προβάλει η ταινία. 

Στην ταινία “Πριν το Ηλιοβασίλεμα” ο Jesse και η Celine ( Ethan Hawke και Julie Delpy αντίστοιχα) συναντιούνται στο Παρίσι 9 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία τους. Έχοντας πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις στη ζωή τους, αποφασίζουν να περιπλανηθούν για τη μία περίπου μέρα που διαθέτουν στην πόλη της Celine και να χαρίσουν μερικές από τις πιο ελκυστικές εικόνες από την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Η ταινία που γυρίστηκε για 15 μέρες σε πραγματικούς χώρους παρουσιάζει την όμορφη φύση του Παρισιού ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Από τη σκάλα στη λεωφόρο Daumesnil το πρωταγωνιστικό ζευγάρι εισέρχεται στο Coulée verte René-Dumont, ένα γαλήνιο γραμμικό πάρκο 4,5 χλμ. χτισμένο πάνω από την παλιά  Οδογέφυρα των Τεχνών. Σε άλλο σημείο της ταινίας φαίνεται η ρομαντική μαγεία του Σικουάνα με θέα την Παναγία των Παρισίων, με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος να αντανακλούνται στον ουρανό, τον ποταμό και τα μάτια των πρωταγωνιστών αλλά και με τη χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας που περιγράφεται μία ιστορία του ναού με τη Celine να λέει πως “Πρέπει να σκέφτεσαι οτι μια μέρα η Παναγία των Παρισίων θα χαθει”. 

Ακούγοντας ή διαβάζοντας το όνομα Amelie, ο νους όλων πηγαίνει αμέσως στην ομώνυμη ταινία με πρωταγωνίστρια την Audrey Tautou, στο χαρακτηριστικό της βλέμμα, στη μουσική του Yann Tiersen και φυσικά στο Παρίσι. Γυρισμένη σε πάνω από 80 τοποθεσίες, η ταινία δείχνει την πρωταγωνίστρια να προσπαθεί, χωρίς να αποζητά τα εύσημα, να καλυτερεύσει τη ζωή άγνωστων και θλιμμένων ανθρώπων και ίσως να βγει και η ίδια από τη μελαγχολία της. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο φιλμ από τα άλλα είναι οτι δεν παρουσιάζει μία ιδεατή εικόνα της πόλης, όπου όλοι  οι κάτοικοι κυκλοφορούν χαρούμενοι και ντυμενοι υπέρκομψα, τρώνε ένα κρουασάν ή πίνουν το κρασί τους υπο τη μελωδία ενός μουσικού του δρόμου, που παίζει ακορντεόν. Στην Amelie η Παναγία των Παρισίων συνδέεται με τον ατυχή θάνατο της μητέρας της και η Μονμάρτρη με την καθημερινότητά της ως σερβιτόρα ή γυναίκα που κάνει τα ψώνια της. Ο σταθμός του μετρό Lamarck-Caulaincourt, κοντά στον οποίο ζει, είναι πάντα θορυβόδης ενώ στο κανάλι Saint-Martin η πρωταγωνίστρια περνά προσωπικές της στιγμές. Μία απεικόνιση της πόλης που σπανίζει στην οθόνη, με τους ανθρώπους αληθινούς και εκτεθειμένους σε όλα τα συναισθήματα. 

Από την άλλη μεριά το Emily in Paris, η δημοφιλής σειρά του Netflix με πρωταγωνίστρια τη Lily Collins, επικεντρώνει όλα τα κλισέ που ένας τηλεθεατής ή μια τηλεθεάτρια γνωρίζει για το Παρίσι. Η νεαρή Emily από το Σικάγο, μεταφέρεται στο Παρίσι ως υπεύθυνη marketing και social media για μία εταιρία, παρόλο που δε γνωρίζει γαλλικά. Ο Πύργος του Άιφελ παρουσιάζεται σε όλες τις φάσεις μιας μέρας, το επιτηδευμένο παριζιάνικο στυλ που κάθε τουρίστρια προσπαθεί να επιτύχει μόλις φτάσει στην Πόλη του Φωτός, ο γαλλικός λαός που καπνίζει και πίνει υπερβολικά ενώ ταυτόχρονα δείχνει και μία αγένεια προς οτιδήποτε ξένο (από ιδέες έως ανθρώπους) αποτελούν όλα συστατικά της επιτυχίας. Οι κριτικές για τη σειρά δυίστανται, ειδικά όσον αφορά την απεικόνιση των Παρισιάνων, αλλά κάθε ρομαντική κωμωδία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να φτάσει κοντά στα άκρα και να προκαλέσει λίγο. 

Περνόντας στα κινούμενα σχέδια, το 1997 μοίρασε την αγάπη του, μέσω της Αναστασίας, στη Ρωσία και τη Γαλλία. Η τελευταία Ρομανόφ, διάδοχος του Τσάρου Νικόλαου, χτυπά κατά την επιδρομή των μπολσεβίκων στο παλάτι και παθαίνει αμνησία. Ενήλικη πια και έχοντας μόνο ένα μεταγιόν από την παλιά της ζωή που γράφει “Μαζι στο Παρίσι” η Αναστασία αποφασίζει να αναζητήσει την οικογένειά της. Στη διαδρομή της θα χρειαστεί τη βοήθεια του Δημήτρη και του βοηθού του Βλαντιμίρ, που ψάχνουν μία σωσία ώστε να πληρωθούν για την εύρεση της πριγκίπισσας. Χωρίς να γνωρίζουν οτι έχουν βρει την πραγματική ξεκινούν το ταξίδι για το Παρίσι, το οποίο μέσα από μουσικά δρόμενα παρουσιάζει την Αψιδα του Θριαμβου, τις γαλλικές μπουτίκ, το Moulin Rouge αλλά και τη Γέφυρα Pont Alexandre III και την Όπερα του Παρισιού. Αξίζει να αναφερθεί πως στα ελληνικά, τη φωνή στην Αναστασία χαρίζει η Μαντώ. 

Τέλος, η Παναγία των Παρισίων, το γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγώ, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη μέσω της Disney. Μπορεί η ταινία να επικεντρώνεται στο ναό, δείχνοντας με ακρίβεια το περίτεχνο αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα, τα γκόλουμ που το κοσμούν εξωτερικά και το μεγάλο καμπανοστάσιο, αλλά στην προσπάθεια του Κουασιμόδου να δραπετεύσει ή να σώσει την αγαπημένη του Εσμεράλδα, δίνεται η δυνατότητα θέασης του Παρισιού και του Σικουάνα από ψηλά. Επειδή όμως η ταινία είναι ευρέως γνωστή, χρήσιμη θα ήταν η πληροφορία πως όταν ο Ουγώ ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο, είχε συμφωνήσει για συγκεκριμένο αριθμό λέξεων, τον οποίο και ξεπέρασε. Όταν λοιπόν ζήτησε μεγαλύτερη αμοιβή, ο εκδότης του απάντησε πως η συμφωνία δεν αλλάζει και γι’ αυτό ο συγγραφέας αφαίρεσαι ολόκληρο το κεφάλαιο που παρουσιαζόταν η γλαφυρή περιγραφή του γοτθικού ναού, με τις περίτεχνες πτυχώσεις, τα αγάλματα και το καμπανοστάσιο. Τελικά το κεφάλαιο προστέθηκε μετά την όγδοη έκδοση. 

Αξιομνημόνευτες είναι βέβαια και κάποιες μικρές αναφορές που έχουν γίνει στην Πόλη του Φωτός, όπως τα δύο τελευταία επεισόδια του Sex and the City, που ονομάστηκαν “An American Girl in Paris” ως παραπομπή στην ταινία An American in Paris με τον Gene Kelly, τα επεισόδια του Gossip Girl που ανέδειξαν τόσο τους μεγάλους οίκους όσο και τις γκαλερί και τα μουσεία του Παρισιού, το σημαντικό ταξίδι από την Νέα Υόρκη στη γαλλική πρωτεύουσα στην ταινια “Ο Διάβολος φοράει Prada” αλλά και το Ratatouille, που αν και ταινία κινουμένων σχεδίων, ο μικρός ποντικός-σεφ κατάφερε να περάσει τις γεύσεις και τις μυρωδιές των φαγητών στα σπίτια μας. 

Γιατί όπως ηχεί και στην Καζαμπλάνκα “We’ll always have Paris”. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks