Γερμανία: Πολιτικοί και κληρικοί εμβολιάστηκαν νωρίτερα από ηλικιωμένους
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, εμβολιάστηκαν περιφερειάρχες, κληρικοί, καθώς επίσης πυροσβέστες και αστυνομικοί. Να σημειωθεί, ότι όσοι εμβολιάστηκαν δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες εμβολιάζονται πρώτες σε τουλάχιστον 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.
Το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας έχει ορίσει λεπτομερώς, ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις, είναι οι πολίτες άνω των 80 ετών, το υγειονομικό προσωπικό νοσοκομείων, οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, καθώς επίσης και όσοι εργάζονται στα κέντρα εμβολιασμού. Στον οδικό χάρτη το αρμόδιο Υπουργείο δίνει προτεραιότητα σε αστυνομικούς, δεν αναφέρει ωστόσο τίποτα για περιφερειάρχες.
Ως αιτιολογία για τον «πρόωρο» εμβολιασμό αναφέρεται, ότι τα εμβόλια περίσσεψαν και θα ήταν κρίμα να πάνε χαμένα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν χορηγηθεί το εμβόλιο πρέπει πρώτα να διαλυθεί, ενώ παράλληλα διατηρείται μόνο για μερικές ώρες. Αυτό σημαίνει, ότι όταν οι άνθρωποι δεν παρουσιάζονται στο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, τότε περισσεύουν ορισμένα εμβόλια. Παρ ’όλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόβλεψη στις διατάξεις του Υπουργείου, σε σχέση με την αξιοποίηση αυτών των εμβολίων.
Eπίσκοπος εμβολιάστηκε σαν υγειονομικός
Στο κρατίδιο Σαξωνία-Άνχαλντ ο δήμαρχος της Χάλε Μπερντ Βίγκαντ προσπάθησε να διαθέσει περισσευούμενα εμβόλια σε άτομα άνω των 80, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Τότε, αποφασίστηκε με ηλεκτρονική κλήρωση, όπως ισχυρίστηκε, για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν. Έτσι, τελείως συμπωματικά κληρώθηκε ο ίδιος μαζί με τα μέλη του δημοτικού του συμβουλίου.
Ανάλογες περιπτώσεις καταγράφηκαν και στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επιπλέον, στη Βαυαρία πρότειναν στον επίσκοπο του Άουγκσπουργκ Μέρτραμ Μάιερ και έναν αρχιμανδρίτη να εμβολιαστούν. Εκείνοι δέχτηκαν, με το πρόσχημα των συχνών επισκέψεών τους σε οίκους ευγηρίας. Επομένως, ισχυρίστηκαν, ότι εμβολιάστηκαν σαν να ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό των οίκων ευγηρίας, οι οποίοι εμβολιάζονται πρώτοι.
Σε άλλα κρατίδια δεν εμβολιάστηκαν πρόωρα πολιτικοί, αλλά πυροσβέστες και αστυνομικοί. Συγκεκριμένα, στη πόλη Κόμπλεντς της Ρηνανίας-Παλατινάτου χορηγήθηκαν σε 127 πυροσβέστες περισσευούμενα εμβόλια και στο Αμβούργο 102. Στο μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι, μάλιστα, εμβολιάστηκαν διοικητικοί συνεργάτες των υγειονομικών αρχών, αλλά και μέλη ειδικών επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στη Βάδη-Βιρτεμβέργη της νότιας Γερμανίας, όπου οι αρχές απέδειξαν ότι εφαρμόζονται οι κανόνες του ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας στο Βερολίνο, παρά τα όποια «παραθυράκια». Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε, ότι περισσευούμενα εμβόλια διατέθηκαν άμεσα στο προσωπικό των κέντρων εμβολιασμών και σε υγειονομικούς των ασθενοφόρων. Ένα άλλα θετικό παράδειγμα είναι η πόλη Ουλμ, όπου τα κέντρα εμβολιασμού προετοίμασαν μόνο το 90% των εμβολίων προσαρμόζοντας το υπόλοιπο 10% στη ζήτηση για εμβόλια.
Τέλος, ζήτημα προέκυψε και στη Βρέμη της βόρειας Γερμανίας, καθώς σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο εμβόλια που περίσσεψαν σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης δεν χρησιμοποιήθηκαν για το υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπεται, αλλά σε μέλη της διοίκησης. Με τη σειρά της, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι όφειλε να διασφαλίσει την υγεία του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: DW / Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, dpa