Συνέντευξη με τη φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Παταρίδου
Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά φιλοξενούμε στο SuperGreeks τη φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Παταρίδου από το Βέλγιο που τη βρίσκεται στο Ιατρικό Κέντρο Mazi στις Βρυξέλλες. Μας μίλησε για την ίδια, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τα οφέλη τους, τους ασθενείς και άλλα περισσότερα που θα διαβάσετε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη παρακάτω.
Γεωργία, θέλεις να μας πεις δύο λόγια για σένα;
Το ταξίδι μου στο τομέα της φυσικοθεραπείας και τις μυοσκελετικής αποκατάστασης ξεκινάει από το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής (2014) και συνεχίζεται με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές (2021 manual therapy, KU Leuven). Κατά τη διάρκειά των μετεκπαιδεύσεων μου βρέθηκα δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες σε Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία και Βέλγιο και με άριστη καθοδήγηση διεύρυνα τις γνώσεις μου σε manual therapy (δια χειρός θεραπεία)(Maitlant concept), βελονισμό, ξερή βελόνα, διαχείριση οιδημάτων και σύνδρομα υπεραερισμού.
Τι ειναι Manual Therapy?
Η δια χειρός θεραπεία, γνωστή και ως manual therapy, είναι η πιο σύγχρονη και πλήρης μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας του μυοσκελετικου συστήματος και εφαρμόζεται από εξειδικευμένο θεραπευτή.
Ορισμένα από τα οφέλη της δια χειρός θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση της Κινητικότητας:
Η δια χειρός θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας στις αρθρώσεις και τους μύες.
- Μείωση Πόνου
Συγκεκριμένα επιτρέπει τον εντοπισμό και τη λύση της δυσλειτουργίας με αποτέλεσμά τη μακροχρόνια βελτίωση λειτουργικότητας και όχι απλά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τι είναι η Λεμφική Παροχέτευση;
Η λεμφική παροχέτευση εφαρμόζεται όταν το λεμφικό σύστημα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λεμφική ροή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδήματος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους (μετα απο μαστεκτομη-απουσία ή ελλείψεις λεμφαδένων, ορμονικές διαταραχέ ςκ.α.) τους οποίους πάντα πρέπει να διερευνούμε.
Οι κύριες περιπτώσεις που μπορεί να απαιτούν λεμφική μάλαξη περιλαμβάνουν:
- Οίδημα:
- Είναι μια αυξημένη συγκέντρωση υγρών στους ιστούς, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως χειρουργική επέμβαση, τραυματισμός, ακτινοθεραπεία ή κακοήθειες.
- Χρόνια Προβλήματα Κυκλοφορίας του Φλεβικου/Λεμφικού Συστήματος:
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα μπορεί να έχουν χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την ομαλή κυκλοφορία όπως λεμφοιδημα η φλεβική ανεπάρκεια.
- Μετεγχειρητικές Καταστάσεις:
- Σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, η λεμφική μάλαξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του οιδήματος (μετεγχειρητικο) και την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.
Εκτός από τη λεμφική μάλαξη η διατήρηση των οιδημάτων περιλαμβάνει συνήθως άλλα μέτρα για την διατήρηση της βέλτιστης κυκλοφορίας, όπως συμπιεστικά ενδύματά και ειδικές ασκήσεις.
Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζετε συνήθως με Dry Needling ή βελονισμό;
Ο βελονισμός, ως θεραπευτική πρακτική, θεωρείται ότι μπορεί να παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Η δράση του ενεργοποιεί την ικανότητα του εγκεφάλου να εκκρίνει φυσικά αναλγητικά, όπως οι ενδορφίνες, γιαυτό στη φυσιοθεραπευτική πράξη χρησιμοποιείται κυρίως στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, τενοντίτιδες κεφαλαλγίες , burn out, αϋπνίες κ.α . Παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού με δυο δράσεις.
- Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος:
Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την αντίδραση του οργανισμού στις ασθένειες.
- Επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα:
Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, περιλαμβάνοντας την ελαχιστοποίηση του στρες και τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.
Το dry needling γίνεται επίσης με την εισαγωγή βελόνας αλλά απευθείας στην επώδυνη περιοχή (οξύς πόνος) και η δράση του μπορεί να μειώσει την ευαισθησία των πόνων και να βελτιώσει την κινητικότητα.
Με το dry needling επιτυνχανουμε:
Ανακούφιση από τον Πόνο:
Οι βελόνες εισέρχονται σε ενεργα trigger points (στα ελληνικά «σημείο πυροδότησης» είναι ένα διακριτό, ευερέθιστο σημείο που μοιάζει με κόμπο ή σφιχτή ταινία ενός μυ) με σκοπό την ανακούφιση από τη χαλαση του σπασμού του μυικού ιστού.
Πώς προσαρμόζετε τα σχέδια θεραπείας σας ώστε να προσαρμόζονται τα διαφορετικά όρια πόνου και τα ποσοστά ανάρρωσης των ασθενών σας;
Η προσέγγιση του κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένη και στόχος της πρώτης συνεδρίας είναι η λεπτομερής αξιολόγηση και λήψη πλήρους ιστορικού ώστε να καθορίσουμε το στόχο της θεραπείας από κοινού.
Η φυσιοθεραπευτική αξιολόγησή δεν αποσκοπεί μονό στη σωστή διάγνωση άλλα και στη δυνατότητα να καταγράφουμε τα αντικειμενικά ευρήματα (είδος πόνου, ένταση, συχνότητα, ευερεθιστότητα). Η ποσοτικοποίηση των συμπτωμάτων του ασθενή μας οδηγεί στη χρήση των κατάλληλων τεχνικών ανάλογα με το στάδιο της αποκατάστασης και μας επιτρέπει και την καταγραφή της βελτίωσης. Τέλος, σκοπός κάθε θεραπευτικής παρέμβασης είναι η βέλτιστη ποιότητα της ζωής του κάθε ασθενή.
Τι συμβουλή έχετε για άτομα που θέλουν να κάνουν φυσικοθεραπεία για πρώτη φορά;
Είμαι πάντα στη διάθεση των ασθενών και απαντάω με χαρά σε mail που λαμβάνω σχετικά με προβληματισμούς και ερωτήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία.
Πού και πώς μπορεί να σε βρει κάποιος για να ξεκινήσει μαζί σου τις φυσικοθεραπείες;
Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες στο mazi 2 Βelliard 20 για ραντεβού Georgia Pataridou Physiotherapist: Book an online appointment (doctoranytime.be)