Επίδομα ανεργίας στο Βέλγιο

επίδομα-ανεργία-βέλγιο

Η ανεργία είναι χαμηλή στο Βέλγιο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνεργοι άνθρωποι. Αν μείνεις άνεργος, τότε μέχρι να βρεις μια άλλη εργασία – λύση, μπορείς να λαμβάνεις ένα επίδομα ανεργίας.

Τα επιδόματα ανεργίας τα δικαιούμαστε μόνο αν απολυθούμε, και όχι όταν εγκαταλείπουμε την εργασία μας επειδή θέλουμε ή πρέπει.

Για να δικαιούμαστε παροχές , πρέπει να μπορούμε να εργαστούμε και αυτό θα το δηλώσουμε στο γραφείο ανέργων και την τοπική υπηρεσία παροχών. Να είμαστε διαθέσιμοι δηλαδή για να ξανά εργαστούμε.

Εάν μας απολύσουν και θελήσουμε να φύγουμε από το Βέλγιο για μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να το κάνουμε και ενδέχεται ανά περιπτώσεις να δικαιούμαστε το επίδομα ανεργίας για τους επόμενους 3 μήνες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενημερώσουμε το γραφείο παροχών και ανέργων και επίσης να εγγραφούμε στη νέα χώρα και το αντίστοιχο γραφείο ανέργων σε διάστημα 7 ημερών.

Τα επιδόματα ανεργίας στο Βέλγιο υπόκεινται σε περίπλοκες απαιτήσεις και περιορισμούς, ανάλογα με την ηλικία, την επαγγελματική εμπειρία και την οικογενειακή κατάσταση.

Πρέπει να έχεις εργαστεί για τουλάχιστον 312 ημέρες στους 18 μήνες πριν χάσετε τη δουλειά σας και να είσαι κάτω από την ηλικία των 36, 468 ημερών τους τελευταίους 27 μήνες αν είστε 36 έως 50 και 624 ημέρες τους τελευταίους 36 μήνες αν είστε άνω των 50 ετών.

Υπάρχουν ειδικά οφέλη για όσους είναι άνω των 50 ετών και συμμετέχουν σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης!

 Για να υποβάλετε αίτηση για παροχές, μπορείτε να μεταβείτε σε έναν από τους πολλούς οργανισμούς ανεργίας που λειτουργούν με συνδικαλιστικές οργανώσεις (ακόμα και αν δεν είστε μέλος του συνδικάτου) ή στο κρατικό βοηθητικό ταμείο για την καταβολή παροχών ανεργίας (Caisse auxiliaire de Paiement des Allocations de Chômage / Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen).

Tα χρήματα από το επίδομα τα λαμβάνετε σχετικά άμεσα και εξαρτάται και από το αν έχετε λάβει αποζημίωση από τον εργοδότη σας. Συνήθως θα πρέπει να περιμένετε από 4 έως 26 εβδομάδες για να λάβετε το επίδομα.

Η διάρκεια

Η διάρκεια της καταβολής του επιδόματος ανεργίας είναι, κατ ‘αρχήν, απεριόριστη. Ωστόσο, το ποσό του επιδόματος μειώνεται σταδιακά ανάλογα με τη διάρκεια της ανεργίας και λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο εργασιακό ιστορικό ως υπάλληλο. Εντούτοις, τα τρέχοντα ελάχιστα όρια για τα ποσά των παροχών από το ταμείο ανεργίας είναι εγγυημένα. Για να το δικαιούσαι το επίδομα θα πρέπει να κάνεις προσπάθεια για να βρεις δουλειά και να το αποδεικνύεις και φυσικά να ακολουθείς το πλάνο που θα έχετε θέσει με το υπεύθυνο γραφείο για να ξανά βρεις εργασία. Διαφορετικά, οι παροχές σας ενδέχεται να μειωθούν ή να ανασταλούν προσωρινά.

Για τη διαδικασία

Θα πρέπει να εγγραφείς στην υπηρεσία απασχόλησης του κράτους ( VDAB στις Φλαμανδικές περιοχές, FOREM στη Βαλλωνία και ACTIRIS στην περιοχή των Βρυξελλών ). Από αυτά τα γραφεία θα ενημερώνεστε και για την πρόοδο στην αναζήτηση νέας εργασίας από τα αρμόδια γραφεία.

Γενικά υπάρχουν διάφοροι κανόνες για να συνεχίσετε να λαμβάνετε αυτό το επίδομα και είναι πάντα σε συνάρτηση με τις συνθήκες που έχετε διαμορφώσει στη ζωή σας. Νομίζουμε ότι θα βρείτε ένα πρόσφορο έδαφος στα γραφεία που αναφέραμε παραπάνω και θα σας ενημερώσουν για ότι περισσότερο χρειάζεται και ανά την περίπτωση σας. Θα πρέπει γενικά στα ραντεβού που θα έχετε να αναγνωρίσουν ότι πραγματικά επιθυμείτε να ξανά εργαστείτε και ότι προσπαθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειώσουμε επίσης ότι για να λάβετε τη σύνταξη θα πρέπει να είστε κάτοικος εγγεγραμμένος του Βελγίου και φυσικά να είστε κάτω από το όριο συνταξιοδότησης.

Το ποσό του επιδόματος

Το ποσό του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουμε εξαρτάται από την οικογενειακή μας κατάσταση, τη διάρκεια της προηγούμενης εργασίας μας, την περίοδο που είμαστε άνεργοι, αν συγκατοικούμε και άλλες πολλές παραμέτρους που ποικίλει το ποσό ανά περίπτωση. Καλό θα είναι να μην αναφέρουμε τα ποσά ούτε ενδεικτικά μιας και όπως παρατηρήσαμε οι περιπτώσεις και υπο-περιπτώσεις για να καθοριστεί το ποσό είναι πολλές. Για παράδειγμα αν έχεις οικογένεια, αν δεν έχεις , αν έχεις οικογένεια και η γυναίκα σου εργάζεται, τα παιδιά και ένα σωρό από άλλες περιπτώσεις μπορούν να καθορίσουν το αριθμό του ποσού του επιδόματος.

Η φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώσεις για την αίτηση:

Η φόρμα που θα συμπληρώσεις

H φόρμα που θα συμπληρώσεις είναι στο σύνδεσμο ONEM website

Πηγή!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks