Συνέντευξη με τη φυσιοθεραπεύτρια παίδων Στέλλα Λαδά (Mazi medical center)

Στη σημερινή μας συνέντευξη φιλοξενούμε μια Ελληνίδα φυσιοθεραπεύτρια για παιδιά, την Στέλλα Λαδά.

Η σημερινή συνέντευξη μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη φυσιοθεραπευτική πρακτική για παιδιά. Μια σημαντική συνέντευξη με μια έμπειρη επαγγελματία που βρίσκεται στο ιατρικό κέντρο “ΜΑΖΙ medical center” στο Βέλγιο των Βρυξελλών.

Καλησπέρα Στέλλα, θα ήθελες να μας πεις δύο λόγια για εσένα και την ειδικότητα σου; 

Καλησπέρα. Είμαι η Στέλλα Λαδά , είμαι παιδιατρική φυσιοθεραπεύτρια και τα τελευταία δύο χρόνια μένω μόνιμα στις Βρυξέλλες. Μεγάλωσα στην όμορφη Λέσβο, σπούδασα στη Θεσσαλονίκη και δούλεψα αρκετά χρόνια σε κέντρα φυσιοθεραπείας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Εδώ και δύο περίπου χρόνια μένω μόνιμα στις Βρυξέλλες και από τον Ιανουάριο του 2022 έχω την τιμή και χαρά να εργάζομαι στο ΜΑΖΙ medical center. 

Μετά το τέλος των σπουδών μου εξειδικεύτηκα στην μέθοδο ΝDT ή όπως είναι πιο γνωστή μέθοδος Bobath, και συνέχισα λίγο αργότερα με την εξειδίκευση στην πρώιμη παρέμβαση σε νεογνά και βρέφη. Η NDT-Bobath είναι μια μέθοδος νευροαποκατάστασης την οποία χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός  θεραπευτών που δουλεύουν με παιδιά ή ενήλικες, που παρουσιάζουν κυρίως  παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού συστήματος. 

Από το 2009 δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά με βρέφη και παιδιά όλων των ηλικιών με πληθώρα παθήσεων όπως διαταραχές/καθυστέρηση στην αισθητικοκινητική ανάπτυξη, προωρότητα, αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλική παράλυση, πλαγιοκεφαλία, γενετικά σύνδρομα, ραιβόκρανο κ.α

Τι είναι η παιδιατρική φυσικοθεραπεία; 

Η παιδιατρική φυσιοθεραπεία είναι ο τομέας της φυσιοθεραπείας που απευθύνεται στο παιδί, το οποίο είναι ένας οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς οπότε χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τον ενήλικα.

Η παρέμβαση μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μετά την γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση. Ο παιδιατρικός φυσιοθεραπευτής πρέπει να έχει καλή γνώση της κινητικής ανάπτυξης του παιδιού, και πως αυτή συνδέεται με τα συστήματα και τις λειτουργίες του σώματος. Μέσα λοιπόν από μια διαδικασία αξιολόγησης και επαναξιολόγησης, καθώς οι στόχοι αλλάζουν συνεχώς σε ένα παιδί που μεγαλώνει, με διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης και παρέμβασης όπως και με ασκήσεις, προσπαθούμε εκπαιδεύσουμε το παιδί να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσιολογική κίνηση με τελικό στόχο την πλήρη προσαρμογή του στις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος.  

Ποιες είναι οι περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν φυσικοθεραπείας; 

Είναι πολλές και διαφορετικές οι περιπτώσεις, ενδεικτικά θα αναφέρω τα παιδιά που εμφανίζουν βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (όπως η Εγκεφαλική παράλυση), καθυστέρηση ή διαταραχές στην αισθητικοκινητική ανάπτυξη, αναπνευστικά προβλήματα, προωρότητα, γενετικά σύνδρομα, μυοσκελετικές παθήσεις. κ.α. Και να μην ξεχνάμε τα παιδιά που εμφανίζουν πόνο στην κίνηση ή αναρρώνουν μετά από μια εγχείρηση ή κάποιο τραυματισμό.

Παιδιά πρόωρης γέννας. Διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους; Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μας οδηγήσουν πιο έγκαιρα σε κάποιον ειδικό; 

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που παρακολουθούμε πολύ συχνά είναι τα πρόωρα βρέφη, καθώς οι πρόωροι τοκετοί συνεχώς αυξάνονται. Και δυστυχώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαταραχές, καθυστέρηση στην ανάπτυξη ή ακόμα και εγκεφαλική παράλυση .Αυτό βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, πιο σημαντικοί εκ των οποίων είναι η περίοδος κύησης, το βάρος γέννησης, η περίοδος παραμονής στην ΜΕΝΝ κα.

Η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση στα εξαιρετικά πρόωρα (< 28 εβδομάδες) καθώς και στα πολύ πρόωρα (28-32 εβδομάδες), ξεκινά συνήθως μέσα στην Μονάδα εντατικής Νοσηλείας και τα συντροφεύει  για αρκετό καιρό μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο.

Τα όψιμα πρόωρα (32-36 εβδομάδες) είναι η πιο «δύσκολή» περίπτωση γιατί γεννιούνται αρκετά κοντά στην κανονική ημερομηνία τοκετού και πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως τελειόμηνα. Αυτό που μπορεί λοιπόν να κάνει ένας γονιός είναι να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον παιδίατρο του, να ενημερώνεται σωστά για την κινητική ανάπτυξη του παιδιού και αν εντοπίσει οποιοδήποτε έλλειμμα να απευθυνθεί αμέσως στον ειδικό. 

Τα πρόωρα μωρά θέλουν ειδική φροντίδα, γιατί καλούνται να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν, καθώς δεν πρόλαβαν να πάρουν όλα τα κατάλληλα εφόδια.

Ποια είναι τα σημάδια που θα δούμε στο παιδί μας και πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε μια ειδική φυσιοθεραπεύτρια παίδων;

Ανάλογα με την ηλικία, τα σημάδια ποικίλουν.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ο πόνος κατά την διάρκεια μια δραστηριότητας, η έλλειψη ισορροπίας με συχνές και αδικαιολόγητες πτώσεις, προβλήματα στο συντονισμό ή και ένα περίεργος τρόπος βάδισης ή τρεξίματος. Πολλές φορές είναι σημάδι επίσης αν το παιδί αποφεύγει συνεχώς τη γυμναστική στο σχολείο ή αν παραπονιέται συνεχώς για κούραση μετά από ελαφριά δραστηριότητα.

 Σε μικρότερες ηλικίες είναι κυρίως βρέφη που δεν είναι πολύ κινητικά, που δυσανασχετούν στις αλλαγές της θέσης, που παρουσιάζουν μια στερεοτυπία στις κινήσεις, που δεν δείχνουν επιθυμία να εξερευνήσουν το περιβάλλον, που παρουσιάζουν μια καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη σε σχέση με τα ανάλογα για την ηλικία τους κινητικά ορόσημα.

Εδώ όμως να τονίσω ότι αν το παιδί παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε κάθε παιδί μοναδικά γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τους δικούς του χρόνους και τρόπο, τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Όταν όμως υπάρχει κάτι το οποίο δυσκολεύει την καθημερινότητα του παιδιού αλλά και της οικογένειας, ως ειδικότητα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου και να κλείσει κάποιο ραντεβού; Ποια είναι η διαδικασία; 

Μπορεί να με καλέσει ή να μου στείλει γραπτό μήνυμα ή στο WhatsApp στο προσωπικό μου νούμερο, το οποίο μπορεί να βρει στο site του ΜΑΖΙ medical center ( www.mazimedical.com).

Θέλεις να δώσεις ένα μήνυμα στους νέους Έλληνες γονείς του εξωτερικού; 

Το να φέρει κανείς ένα μωρό στο κόσμο φέρνει χαρά και ευτυχία, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί μια πρόκληση πόσο μάλλον όταν βρίσκεται κανείς στο εξωτερικό. Είμαστε λοιπόν εδώ , και αναφέρομαι σε όλη την ομάδα με την οποία έχω την τύχη να συνεργάζομαι στο ΜΑΖΙ medical center , για να καλύψουμε όποια ανάγκη προκύψει και να βοηθήσουμε τους νέους γονείς να ζήσουν αυτήν εμπειρία με λιγότερο άγχος και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ευχαριστούμε πολύ Στέλλα

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks