Νέος στο Βέλγιο? Σου φτιάξαμε checklist!
Μόλις πάτησες σε βελγικό έδαφος με μεγάλη βαλίτσα και πολλά όνειρα? Θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε στα πρώτα βήματα αυτού του ταξιδιού σου, προτείνοντάς σου κάποιες κινήσεις που καλό είναι να γίνουν όσο νωρίτερα γίνεται, και που θα κάνουν την ζωή σου ευκολότερη!
1. Αναζήτηση εργασίας
Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας, βεβαιώσουν ότι το βιογραφικό σου και το cover letter σου συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του πεδίου εργασίας που αναζητάς. Εργασία μπορείς να ψάξεις online ή με την βοήθεια κάποιου πρακτορείου. Διάβασε και το σχετικό μας άρθρο με link για εργασία στο Βέλγιο, εδώ!
2. Εγγραφή στον Δήμο
Εφόσον έχεις βρει σπίτι, θα πρέπει να κάνεις την εγγραφή σου στον δήμο σου (maison communale/gemeentehuis) εντός 8 ημερών από την άφιξή σου (εάν σκοπεύεις αν μείνεις στο Βέλγιο για παραπάνω από 3 μήνες). Μόλις η αίτηση ολοκληρωθεί, θα λάβεις την Βελγική eID-card μετά από μερικές εβδομάδες. Αυτή η ηλεκτρονική ταυτότητα, αποτελεί την απόδειξη κατοικίας σου στην χώρα, και καλό είναι να την έχεις πάντα μαζί σου.
3. Τραπεζικός Λογαριασμός
Ο τραπεζικός λογαριασμός είναι απαραίτητος και θα είναι από τις πρώτες σου κινήσεις μετά την εγκατάσταση σου στο Βέλγιο. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες τράπεζες στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς για να ανοίξεις λογαριασμό (compte à vue/zichtrekening). ΟΙ πιο γνωστές τράπεζες είναι οι ING, BNP Paribas Fortis, KBC. Τα έγγραφα που θα χρειαστείς είναι ένα διαβατήριο/ταυτότητα ή την βελγική eID-card σου μαζί με αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας.
4. Τηλέφωνο & τηλεόραση
Για κινητή τηλεφωνία, οι μεγαλύτεροι πάροχοι είναι οι Base, orange και Belgacom/Proximus, αλλά υπάρχουν και μικρότεροι με πολύ καλά πακέτα όπως είναι η Telenet. H scarlet είναι επίσης ένας πάροχος φθηνός και για την ώρα καλή επιλογή.
Άδεια για την τηλεόραση (πλέον) δεν εφαρμόζεται, αλλά αν κατοικείς στην Βαλλωνική Περιοχή θα πρέπει να πληρώσεις έναν φόρο περίπου 100 € ανά σπίτι.
5. Ασφάλεια Υγείας
Το Βέλγιο διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη. Όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν ασφάλεια υγείας από την οποία μπορούν να λάβουν να αποζημίωση. Ασφάλεια υγείας μπορείς να κάνεις μόνο αν διαθέτεις eID-card και είσαι εγγεγραμμένος στον δήμο σου.
6. Μετακίνηση με ΜΜΜ
Διάβασε εδώ το σχετικό άρθρο για να ενημερωθείς πλήρως!